Skocz do zawartości

Polskie F-35A

kzugaj

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Adams M1A1 napisał:

czy tylko ja uważam że to wybitnie kretyńska nazwa

Ta nazwa też mi się nie podoba. Można Byłoby się pokusić o dużo lepszą.

Jeśli można, dwa słówka 

W dniu 22.05.2026 o 19:50, Adams M1A1 napisał:

huzarów

F-35 nazwali "Husarz".

Huzar to nazwa, którą miała mieć jedna z wersji uzbrojonych śmigłowców Sokół (o ile pamiętam w kooperacji z RPA).

Drugie, może nieco zaskakujące...

W dniu 22.05.2026 o 19:50, Adams M1A1 napisał:

czy tylko ja uważam że to wybitnie kretyńska nazwa

W sumie nie pamiętam, ale chyba pierwszy raz się z Tobą zgadzam.

Nazwa wygląda jak leczenie kompleksów polityków i nadymania się jakim to mocarstwem jesteśmy...

• Like 2

6 minut temu, Grzes napisał:

Jeśli można, dwa słówka 

F-35 nazwali "Husarz".

Huzar to nazwa, którą miała mieć jedna z wersji uzbrojonych śmigłowców Sokół (o ile pamiętam w kooperacji z RPA

Wiem, że był W3 Huzar podobnie jak Głuszec, Żmija czy równie debilnie nazwany Procjon  czy też jakaś inna Gipsówka o Anakondzie nie wspomnę:szczerbol:. Celowo napisałem huzar chociaż bardziej poprawnie powinno być usar lub gusar słowo to pochodzi z języka  serbskiego i jest to nazwa konnego wojownika lekkiej formacji  tzw. Raców z której to wyewoluowała dopiero ta nasza skrzydlata husaria, więc idąc tym tropem, to aby być poprawnym i zgodnie z prawdą historyczną te samoloty powinny nazywać  F35 Gusar lub też bardziej po staropolsku F35 Ussarz  😉 .Pozdr. A.

13 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

te samoloty powinny nazywać  F35 Gusar lub też bardziej po staropolsku F35 Ussarz  

Jak, do diaska, udało Ci się dojść do tego wniosku? Etymologia i nomenklatura to różne dziedziny i zupełnie nie wiem, jak udało Ci się je połączyć w racjonalny sposób.

Mnie jest szkoda odejścia od tradycyjnych zasad nomenklatury właśnie, z ptakami drapieżnymi dla myśliwców jednosilnikowych i czworonożnymi drapieżnikami dla dwu.

• Like 5

25 minut temu, Sasini napisał:

Husarz z panterą

- Oj Kaźmirz, Husarz wierzchem jedzie...

- Nie może być! Na kocie?

• Haha 3

20 godzin temu, Nazgul_1 napisał:

Witam

Nasze F-35 są w wersji 6xAIM-120 w komorach, tak?

Pozdrawiam

A mamy do nich uzbrojenie?

Bo nawet chyba radaru nie maja.

Napisano (edytowane)

Hej. Jeśli dobrze kojarzę to polskie F-35 miały być już po modyfikacji i posiadać belki Sidekick. Powinny więc przenosić 6x aim- 120 w komorach.

Polska posiada tylko aim-120 w wersji C-2 i C-7 z zasięgiem 120km zakupionych do F-16. Wersję D-3 zamówiliśmy ale pierwsze mamy dostać od 2030 roku.

Zgodnie z informacjami prasowymi polskie F-35 mają radar w wersji AN/APG-81. Są informacje, że USAF odbiera F-35 z balastem zamiast radaru bo czekają montaż radaru w nowszej  wersji AN/APG-85. 

Ale jaka jest rzeczywistość to już tylko rządzący wiedzą.

F-35 ma nieoficjalny przydomek Panther stąd pantera wymalowana na stateczniku pionowym. Inne przydomki to Fat Amy i  Battle Penguin.

Edytowane przez grrzesiek28
  • Like 1

Ten obrazek na stateczniku to przypomina mi głowę  szczura. Taki gryzoń  z otwartą paszczą widocznymi dużymi siekaczami i sterczącymi wąsami. Moze więc jednak taka nazwa. Groźny i niewidoczny?  Husarza na koniu z kopia to było widac na kilometry.

• 2 weeks later...
W dniu 29.05.2026 o 17:21, grrzesiek28 napisał:

F-35 ma nieoficjalny przydomek Panther stąd pantera wymalowana na stateczniku pionowym.

To potwierdzona informacja, czy tylko Twoje przypuszczenie?

Tymczasem dziś (12.06.2026) w Łasku uroczyste przyjęcie samolotów F-35 do Sił Zbrojnych RP.

Wcześniej samoloty zrobiły oblot nad Polską.

5 minut temu, Grzes napisał:

A zrobiły, w drodze z Krakowa do domu zahaczyły i o moje tereny. Głośno było wink4.

Edytowane przez barszczo

27 minut temu, Grzes napisał:

To potwierdzona informacja, czy tylko Twoje przypuszczenie?

Tylko moje przypuszczenie oparte na informacjach pojawiających się w necie, m.in na Portalu Militarnym czy wizerunku zawartym na naszywkach różnego rodzaju które można kupić typu  "F-35 Panther Driver Patch".

Dobra, już wiem.

W strukturach 32.Bazy Lotnictwa Taktycznego w Łasku będą 2 eskadry:

Istniejąca dotychczas

- 10. eskadra lotnictwa taktycznego "Dragons" (latają na F-16)

image.png.ff6d9d67021c05255bbfab04a6a322e5.png

Utworzona została:

- 11. eskadra lotnictwa taktycznego "Panthers" (będą latać na F-35). Godełka chyba jeszcze nie mają.

image.png.101f786f0c3b8be2cf3bd75d34150d2a.png

Tu wywiad z dowódcą 11.elt

Cyrk dla gawiedzi - utajnienie imienia, nazwiska i twarzy pilota.

Dobrze, że nie zamazują numerów  na samolotach... 

5 minut temu, grrzesiek28 napisał:

Pantera na tym F-35 została wykonana jeszcze w Stanach.

Tak, ale dlatego, że my zapewne nie mamy pozwolenia na bazgranie po tych samolotach.

Taki sam zakaz był przy F-16, gdzie pierwsze napisy okolicznościowe były robione w Polsce, ale formie naklejek.

2 godziny temu, Grzes napisał:

"Dla mnie" się wydaje, że to trochę za dużo powiedziane. No chyba że uznamy, iż Białystok, Lublin, Rzeszów, Wrocław albo Szczecin to nie Polska. 

Można bez stresu lepić tamkę i nie przejmować się brakiem zasobnika spadochronu hamującego w pudełku. Betoniarki, które wczoraj "obleciały" Polskę nie miały tego cuda zamontowanego na kadłubie.

721516783_1468273032011488_1201528881825456756_n.jpg