kopernik Napisano Piątek o 18:39 Share Napisano Piątek o 18:39 Przyleciały bez szachownic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Piątek o 19:32 Share Napisano Piątek o 19:32 1 godzinę temu, Adams M1A1 napisał: czy tylko ja uważam że to wybitnie kretyńska nazwa Ta nazwa też mi się nie podoba. Można Byłoby się pokusić o dużo lepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasini Napisano Piątek o 19:34 Share Napisano Piątek o 19:34 54 minuty temu, kopernik napisał: Przyleciały bez szachownic ? Specjalnie zakryte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 22:22 Share Napisano Sobota o 22:22 Jeśli można, dwa słówka W dniu 22.05.2026 o 19:50, Adams M1A1 napisał: huzarów F-35 nazwali "Husarz". Huzar to nazwa, którą miała mieć jedna z wersji uzbrojonych śmigłowców Sokół (o ile pamiętam w kooperacji z RPA). Drugie, może nieco zaskakujące... W dniu 22.05.2026 o 19:50, Adams M1A1 napisał: czy tylko ja uważam że to wybitnie kretyńska nazwa W sumie nie pamiętam, ale chyba pierwszy raz się z Tobą zgadzam. Nazwa wygląda jak leczenie kompleksów polityków i nadymania się jakim to mocarstwem jesteśmy... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Sobota o 22:56 Share Napisano Sobota o 22:56 6 minut temu, Grzes napisał: Jeśli można, dwa słówka F-35 nazwali "Husarz". Huzar to nazwa, którą miała mieć jedna z wersji uzbrojonych śmigłowców Sokół (o ile pamiętam w kooperacji z RPA Wiem, że był W3 Huzar podobnie jak Głuszec, Żmija czy równie debilnie nazwany Procjon czy też jakaś inna Gipsówka o Anakondzie nie wspomnę. Celowo napisałem huzar chociaż bardziej poprawnie powinno być usar lub gusar słowo to pochodzi z języka serbskiego i jest to nazwa konnego wojownika lekkiej formacji tzw. Raców z której to wyewoluowała dopiero ta nasza skrzydlata husaria, więc idąc tym tropem, to aby być poprawnym i zgodnie z prawdą historyczną te samoloty powinny nazywać F35 Gusar lub też bardziej po staropolsku F35 Ussarz .Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Niedziela o 09:20 Share Napisano Niedziela o 09:20 grafika tylko do celów dyskusji: z napoleon .org.pl - huzar grafika z Osprey Publishing - husarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 12:58 Share Napisano Niedziela o 12:58 13 godzin temu, Adams M1A1 napisał: te samoloty powinny nazywać F35 Gusar lub też bardziej po staropolsku F35 Ussarz Jak, do diaska, udało Ci się dojść do tego wniosku? Etymologia i nomenklatura to różne dziedziny i zupełnie nie wiem, jak udało Ci się je połączyć w racjonalny sposób. Mnie jest szkoda odejścia od tradycyjnych zasad nomenklatury właśnie, z ptakami drapieżnymi dla myśliwców jednosilnikowych i czworonożnymi drapieżnikami dla dwu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi