patrykd Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października (edytowane) Chciałbym zaprezentować mój pierwszy model śmigłowca jaki w życiu udało mi się wykonać. Jest to model AH-64D firmy TAKOM w skali 1/35. Parę słów o modelu. Jest on zdecydowanie najtrudniejszym jaki do tej pory wykonałem i nie polecam go osobom początkującym. Jak już wspomniałem kalki od TAKOMA w tym modelu były TRAGICZNE, tzn. zbyt grube i na jakimś dziwnym filmie. W związku z powyższym musiałem je zastąpić innymi. Wykorzystałem tylko niektóre. Takomowskie kalki po użyciu tony zmiękczacza i tak się srebrzyły. Pomogła dopiero delikatna aplikacja kleju Tamyia extra thin na nie. Do modelu od siebie dodałem również figurki pilotów i przednie koła żywiczne. Zwaloryzowałem też o kalki 3D komory awioniki, kokpit pilota. Troszkę dorobiłem kabli przy silniku tu i ówdzie. Rakiety i ich kalki też są wymienione na żywiczne. Dorobiłem też przednią szybkę sensora na nosie z płyty DVD dzięki czemu ma taki fioletowo tęczowy odcień.. Generalnie jestem zadowolony efektu końcowego, ale ocena pozostaje pod wasze dyktando. Ze względu że nie mam namiotu cieniowego i dysponuję tylko 1 lampą zdjęcia mogą być miejscami niedoświetlone, bo model jest ogromny (największy jaki do tej pory jaki robiłem) A oto wynik mojej 10 miesięcznej zabawy: Edytowane 21 Października przez patrykd 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października Robi wrażenie, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października Wygląda bardzo ładnie, bardzo fajnie wygrałeś zróżnicowanie jednolitego koloru, fajnie też pobrudzony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Października Autor Share Napisano 21 Października 12 minut temu, Albatros napisał: Wygląda bardzo ładnie, bardzo fajnie wygrałeś zróżnicowanie jednolitego koloru, fajnie też pobrudzony. Dzięki za komentarz. No tak staram się nie robić czystych modeli bo bez brudzenia wyglądają jak zabawki ze sklepu. No i nawet z jednolitego koloru można coś wyciągnąć by nie było monotonnie. Tutaj pomogły mi wcześniejsze zabawy z pancerką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października Godzinę temu, patrykd napisał: Dzięki za komentarz. No tak staram się nie robić czystych modeli bo bez brudzenia wyglądają jak zabawki ze sklepu. No i nawet z jednolitego koloru można coś wyciągnąć by nie było monotonnie. Tutaj pomogły mi wcześniejsze zabawy z pancerką. Zgadzam się w całej rozciągłości z takim podejściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Ładny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października super! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Bardzo ładny, też kiedyś zrobię Apacza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października A paczę i paczę i wyjść z podziwu nie mogę. Piękny. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Dzięki wszystkim za pozytywny odbiór. Trochę w tym modelu nerwów straciłem, gdy po ran n-ty urywałem niektóre drobne części. Na szczęście udało mi się wszystko naprawić. Takom trochę przekombinował aspekt oszklenia pilota. Mógł części stałe zrobić tak jak MENG z jednego kawałka. Dzięki temu byłoby łatwiej w montażu. Spasowanie na szczęście całego modelu jest nadzwyczaj dobre. Tak czy siak teraz kolejny model. I wracam na stare śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października Very cacy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Świetny model, zbieram szczękę z podłogi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Kapitalnie wygląda !!! Gratuluję !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Jeden z lepszych modeli na forum od długiego czasu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Października Autor Share Napisano 30 Października 5 godzin temu, Mates napisał: Jeden z lepszych modeli na forum od długiego czasu. Nie przesadzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Super zmalowany! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 31 Października Autor Share Napisano 31 Października Jeszcze raz dzięki wszystkim za pozytywne komentarze. Takie coś motywuje do dalszej pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada Przepiękny, szczegółowy i wysmakowany na maksa. Prawdziwa uczta dla oczu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano Poniedziałek o 10:43 Share Napisano Poniedziałek o 10:43 Hej, dołączam się oczywiście do wszystkich pochwał Bardzo ładny, czy i realistyczny Apache. A jak mogę podpytać jak udało się się zrobić 2 efekty: 1. efekt wytartych łopat wirnika 2. działko które z tego co widzę jest 2 kolorowe - czyli zieleń na ramę a lufa i reszta mechanizmów stalowoszara. Malowane z ręki czy sklejane ze sobą pomalowane już elementy-jeśli to drugie to czym klejone, że wychodzi tak czysto ? Z góry dziękuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano Poniedziałek o 16:54 Autor Share Napisano Poniedziałek o 16:54 6 godzin temu, Headhunter88 napisał: Hej, dołączam się oczywiście do wszystkich pochwał Bardzo ładny, czy i realistyczny Apache. A jak mogę podpytać jak udało się się zrobić 2 efekty: 1. efekt wytartych łopat wirnika 2. działko które z tego co widzę jest 2 kolorowe - czyli zieleń na ramę a lufa i reszta mechanizmów stalowoszara. Malowane z ręki czy sklejane ze sobą pomalowane już elementy-jeśli to drugie to czym klejone, że wychodzi tak czysto ? Z góry dziękuje Śmigła najpierw pomalowane czarnym podkładem. Następnie chmurka z bialego koloru jako presheiding. Potem kolor nato black delikatnie by było widać co pod spodem. Potem biedronka z farby olejnej z buffu i prostopadłe jej rozmazywanie z użyciem thinnera. Generalnie nic niestandardowego. Co do działka to rama i samo działko pomalowane osobno. Da się to w wkleić nie mocując jednej małej poprzeczki na przodzie ramy. Co do klejenia jeśli coś jestbz plastiku to ponprostubw miejscu styku częścinzeskrobuję farbę nożykiem a potem delikatnie kropelka tamyia nextra thin no i sklejam. Tak też było i tutaj. Kwestia wprawy po prostu. Czasem jak się klei inne elemty to idzie super glue dozowany deucikiem w miejscu niewidocznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano Wtorek o 10:20 Share Napisano Wtorek o 10:20 17 godzin temu, patrykd napisał: Śmigła najpierw pomalowane czarnym podkładem. Następnie chmurka z bialego koloru jako presheiding. Potem kolor nato black delikatnie by było widać co pod spodem. Potem biedronka z farby olejnej z buffu i prostopadłe jej rozmazywanie z użyciem thinnera. Generalnie nic niestandardowego. Co do działka to rama i samo działko pomalowane osobno. Da się to w wkleić nie mocując jednej małej poprzeczki na przodzie ramy. Co do klejenia jeśli coś jestbz plastiku to ponprostubw miejscu styku częścinzeskrobuję farbę nożykiem a potem delikatnie kropelka tamyia nextra thin no i sklejam. Tak też było i tutaj. Kwestia wprawy po prostu. Czasem jak się klei inne elemty to idzie super glue dozowany deucikiem w miejscu niewidocznym. Bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi