jmx62 Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Mam propozycję otwarcia nowego tematu dotyczącego modeli Kovozavody Prostejov. Wiem że panuje opinia o tym że to są słabe modele, uproszczone często z błędami ale mają sporo bardzo ciekawych tematów. Moglibyśmy zamieszczać tutaj opisy, inboxy, zdjęcia i wgl istotne informacje o tych często nietuzinkowych modelach. Na stronie M-H nie zawsze są zdjęcia zawartości pudełka a i zdjęcia nie wszystko pokazują. Sporo jest modeli tzw. przepaków, jeśli ktoś miałby informacje co to są za przepaki tez warto taką wzmiankę wrzucić. Oczywiście o modelach starego KP też dyskutujemy(wiem że są w dziale vintage i PRL -sam tam parę inboxów wrzuciłem) można podać link. Myślę, że temat warty otwarcia. Zapraszam do dyskusji. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Tylko pod warunkiem, że na tej wyspie paździerza Marcinek zostanie Master Admin. A na poważnie JA to bym umieścił w piekle...znaczy dziale Vintage. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego MB-200, Skoda D-1, Letov S-231, Mi-8, Aero A-100. To wszystko, co mnie z ich oferty jeszcze interesuje, z czasów gdy "komunismus nasz cil" obowiązywał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Nie ma sensu wrzucać do jednego worka starego i nowego KP. Przecież to jest zupełnie co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego A jeśli chodzi o nowe KP, to w ogóle mnie nie interesuje, chyba tylko tyle, że nie wiem teraz co zrobić z ich kilkoma Spitfire, które u mnie gniazdują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Co prawda nie mają detali na poziomie nowych wypustów IBG, to ja je lubię sklejać, bo KP wydaje bardzo bardzo niszowe tematy, których nikt inny nie rusza. I nada je będę sklejać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego 2 godziny temu, Wymysl napisał: Nie ma sensu wrzucać do jednego worka starego i nowego KP. Przecież to jest zupełnie co innego. ja uważam , że dobrze by było mieć to w jednym miejscu z zaznaczeniem co jest stare , a co nowe . Szczególnie , że do staroci jest wydawane dużo dodatków "ulepszających" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Cale polskie lotnictwo sanitarne ( i nie tylko polskie) to z mojej perspektywy glownie KP. Maja gowniane kalkomanie (niekompletne), czesci na poziomie Amodel ale to jedyne takie tematy. Nie polecam nikomu ale sam dlubie juz drugiego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Pokażesz co tam dłubiesz z Czerwonym Krzyżem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Trochę wstyd ale jestem zdeterminowany żeby je zrobić. Brigadyr i Turbolet w kolejce 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia 20 minut temu, kret69 napisał: Trochę wstyd ale jestem zdeterminowany żeby je zrobić.... żaden wstyd , ładnie ten Aero 145 wyszedł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Ja zazdroszczę Czechom KP. Marzy mi się taka polska firma, wydająca tak beznadziejne jakościowo modele ale za to bardzo ciekawe tematycznie z uwzględnieniem lokalnego zapotrzebowania miniaturki związane z naszym lotnictwem. Koledzy ! Naprawdę nie czujecie satysfakcji po sklejeniu tak beznadziejnych modeli ? A może już jesteście tak zmanierowanymi konformistami, że nie potraficie z KP osiągnąć zadowalającego efektu ? Z niecierpliwością czekam na miażdżącą ocenę mojego wpisu. Serdecznie pozdrawiam. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia 5 minut temu, kopernik napisał: Marzy mi się taka polska firma, wydająca tak beznadziejne jakościowo modele Taka firma już istnieje tylko jakoś nie za bardzo są zainteresowani, żeby wydawać niszowe modele. 8 minut temu, kopernik napisał: nie potraficie z KP osiągnąć zadowalającego efektu ? Oczywiście, że potrafię się cieszyć. I nie tylko z KP ale np.: ze Sworda czy Rodena. Jakoś bardziej wolę męczyć się z szort runami niż kleić samoskładalne zestawy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Powiem Ci szczerze, nie czuję satysfakcji póki co bo Aero spieprzyłem dzięki naprawdę trudnemu systemowi umieszczenia dziobowego reflektora i koszmarnie zaprojektownych szybek (standard u nich). Po raz pierwszy od dawna przestałem budować bo się wkurzyłem. Ale przyznaję że zmusiło mnie to do nauki np. wklejania tychże szybek i mam nadzieję że następne będą lepsze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Czyli da się z tego KP coś wykonać. Bardzo fajne Aero i Morava, trzymam kciuki za pozostałe projekty . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Do KP akurat marzy mi się trochę waloryzacji bo tutaj naprawdę ona ma sens. Od oszkleń vacu po detale fototrawione i drukowane (kabina, anteny, detale...nawet ten pieprzony reflektor) 13 minut temu, barszczo napisał: Czyli da się z tego KP coś wykonać. Bardzo fajne Aero i Morava, trzymam kciuki za pozostałe projekty . Bardzo dziękuję. Edytowane 7 Kwietnia przez kret69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia 46 minut temu, mig napisał: Taka firma już istnieje tylko jakoś nie za bardzo są zainteresowani, żeby wydawać niszowe modele. Czyli, to nie taka firma ... Swoją drogą zaintrygował mnie Kolega, jaka to firma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Dla mnie Answer chyba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, kopernik napisał: Ja zazdroszczę Czechom KP. Marzy mi się taka polska firma, wydająca tak beznadziejne jakościowo modele ale za to bardzo ciekawe tematycznie z uwzględnieniem lokalnego zapotrzebowania miniaturki związane z naszym lotnictwem. Koledzy ! Naprawdę nie czujecie satysfakcji po sklejeniu tak beznadziejnych modeli ? A może już jesteście tak zmanierowanymi konformistami, że nie potraficie z KP osiągnąć zadowalającego efektu ? Z niecierpliwością czekam na miażdżącą ocenę mojego wpisu. Serdecznie pozdrawiam. Już proszę tak nie płakusiać i szat nie targać bo ich szkoda. Wiesz, możesz zacząć kleić modele Answera, IBG, nawet coś Army by się znalazło. I nie tylko - wydawali swoje pozycje Marcin Kuźniar, Arma zanim została Armą i tak dalej. ERWuDziaki, "Puławszczaki" i pewnie więcej się znajdzie. Już nie mówiąc o tym, że Pan Gniot od druków 3D nie nadanża swoich kolejnych tworów wypuszczać. Więc to uporczywe, przy każdej okazji szatdarcie, że to taka straszna poruta i modelarska pustynia dla miłosników polskiego lotnictwa to dla mnie jest jakaś gruba aberracja. Nie obrażaj się proszę, ale Ty chyba po prostu lubisz ponarzekać. W sumie żaden wstyd, moja babcie też była nieszczęśliwa jak nie mogła sobie pokwękać i ją całą wprost nosiło z tego nieszczęścia, jak wszystko było dobrze i powodów do smutku nie było. Cecha dziwna, ale poza tym to spoko dobra i wesoła kobita była. Tyle że gderać lubiała -no natury, widać, nie przeskoczysz. Pozdrawiam, Michał. Edytowane 7 Kwietnia przez socjo1 7 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia 8 godzin temu, kopernik napisał: Naprawdę nie czujecie satysfakcji po sklejeniu tak beznadziejnych modeli ? Nie, bo najczęściej efekt jest proporcjonalnie mniejszy od zakładanego w odniesieniu do beznadziejności modelu. Natomiast co do KP, miałem styczność tylko z jednym ich zestawem, AH-1G, bo Super Hobby niedostępne było, i nawet nie narzekałem przy jego budowie. Nie pamiętam aby były jakieś większe problemy. Co do odwiecznego tematu poloników. To nie jest tak że poloników nie ma, bo są na rynku, tylko ludzie ich nie kleją, przynajmniej nie na forum, nie na FB (prócz Łosi, Czapli, P-11 czy Iskier firmy wiadomej) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia No ale ich Cobra to akurat AZ Model chyba? Czyli jedna z lepszych Kobr na rynku. Zdecydowanie nie jakosc obecnego KP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia 19 minut temu, kret69 napisał: No ale ich Cobra to akurat AZ Model chyba? Zasadniczo tak 20 minut temu, kret69 napisał: Czyli jedna z lepszych Kobr na rynku. Biorąc pod uwagę że proćz KP/AZ w 72 jest jeszcze tylko Special Hobby to zgadza się 21 minut temu, kret69 napisał: Zdecydowanie nie jakosc obecnego KP. KP to KP na ... drązyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Nie draze ale Mistercraftowy UH-60 to tez co innego niz "ich" UH-1 Gdyby KP robilo te Kobre od podstaw to mialbys cos jak Plastyk, tylko z gladsza powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia jeduny Mistercraftowy produkt to Iskra, reszta to przepaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia No byłaby gorsza od Airfixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi