Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, odświeżam temat żeby nie zaśmiecać już forum.

Kilka słów wstępu jakiś czas temu wróciłem do modelarstwa, a może raczej rozpocząłem przygodę na nowo. Starając się powoli działać, niestety ostatnio nie mogę zebrać się do pracy nad moim F4F :( sądziłem że pora letnia nie sprzyjała pracy ale chyba jednak to nie to... Dlatego postanowiłem trochę zmienić tematykę licząc że to mnie "odblokuje".

Rozważam zakup któregoś z tych modeli:

1. http://www.mojehobby.pl/products/German-IIWW-reconnaisance-tank-VK-1602-Leopard.html?start_d=0

2. http://www.mojehobby.pl/products/M4-A1-Sherman.html

3. http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-heavy-tank-KV-1-mod.1939.html

4. http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-IIWW-light-tank-T-80-Special-Edition.html

Biorę pod uwagę ew. wzbogacenie o blaszkę czy lufę aluminiową, ale bez prób poprawy bryły modelu czy innych tego typu błędów producenta. Zależy mi na przyjemności sklejania i późniejszego malowania go itd.

Mam pytanie czy któryś z tych zestawów polecacie lub odradzacie? ew. może ktoś ma inną konkretną propozycję? Cena powiedzmy do 120pln, skala 1/35, a okres to II Wojna Światowa.

hej jak pomalować liny w modelu czołgu żeby się nie zmechaciły ?

chodzi mi o liny wykonane z materiału ,tkaniny ,znajdziemy takie w leopardzie 2 hb oraz wielu innych modelach

Cześć!

Ja smarowałem liny przed malowaniem klejem do plastiku, np . Revell contacta, i nic się nie mechaciło.

Mam pytanie odnośnie blach. Jeszcze nigdy ich nie robiłem, a że idą święta zona kombinuje co mi kupić na gwiazdkę. Myślałem o narzędziu do gięcia blach. Znalazłem takie wypasione coś:

header.jpg

Źródło: www.armorama.com

Drogie to i nie wiem czy warto w coś takiego się pakować. Na razie mam dwa zestawy Edka. a może jakaś inna alternatywa? Będę wdzięczny za poradę.

http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T002-Flip-R5-Gietarka-do-elementow-fototrawionych/9047

Takie coś - choć mam za mało doświadczeń aby ocenić co lepsze i czy warto. Można nawet zaginać zwykłym zawiasem - ale małżeńskie doświadczenia mówią mi że jak żona chce zrobić prezent i to wypaśny - nie ma co się sprzeciwiać...

Witam jestem tu nowy. Modelarsko też nowy od 20 lat nic nie sklejałem i chciałbym jakoś zacząć. Szukam jakiegoś modelu czołgu na początek, wiadomo ze nie wyjdzie mi arcydzieło, wiec ma to być model tani i prosty. Przeglądając Allegro wybrałem najtańszy model TANKIETKA TKS Z 20 MM NKM WZ. 38FK - RPM - 1:35 http://allegro.pl/tankietka-tks-z-20-mm-nkm-wz-38fk-rpm-1-35-i2725798611.html

Co sadzicie o moim wyborze ? Może polecicie jakiś inny model?

Moim zdaniem na początek lepiej kupić coś co się w miarę dobrze składa, żeby się na starcie nie zrazić.

Akurat produkty RPM'u i Mirage do taki nie należą.

Niestety w 1:35 nie za bardzo się orientuję natomiast w 1:48 spokojnie mogę ci polecić produkty Hobby Bossa.

Z resztą wszystko zależy jaki masz limit finansowy.

Jeśli ma być to "model" to w ty produkcie trzeba zbyt dużo poprawek ale jeśli tylko do zasmakowania w hobby (jak się skleja i maluje) to chyba ujdzie. Jeśli chcesz robić tematykę z II wojny światowej to polecam 1:48 modele dość spore a ceny niezbyt wysokie (w porównaniu z 1:35)

Tylko jaki masz budżet?

Co do budżetu to myślę ze spokojnie 100-200zł miesięcznie na kolejne hobby mogę przeznaczyć. Co do tematyki to jakoś nie chce się ograniczać, ale faktycznie czołgi z okresu II Wojny najbardziej mi się podobają. Pewnie gdyby budżet był większy teraz bym rekonstruował M4 albo T34 w swoim garażu, a nie szukał pierwszego modelu do sklejenia:) Co do skali to nie jestem nastawiony na 1:35 choć wiadomo czołg im większy tym fajniejszy Pewnie skleję coś w każdej skali i wtedy dopiero zdecyduje się na jedna konkretna.

To polecam ci model KW-1 lub KW-2 z Hobby Bossa w skali 1:48.

Modele dość proste w klejeniu mimo, że jest trochę części do sklejenia. Spasowanie jest dobre ślady po wypychaczach w niewidocznych miejscach mało szlifowania szpachli nie używałem prawie w ogóle. Trochę pracy trzeba włożyć w poskładanie gąsienic ale nie jest to jakieś karkołomne zadanie. W zestawie masz małą blaszkę fototrawioną i linkę miedzianą.

Cena modelu oscyluje w granicach 50 pln.

Z tych dwóch to chyba KW-1 jakoś bardziej mi się podoba. Dzięki za dotychczasowe opinie Mam nadzieję, że jeszcze ktoś mi coś mądrego napisze. A tego KW-1 jak nie jako pierwszego to 2 lub 3 wezmę na warsztat

Witam. Co sadzicie o produktach firmy AK Interactive? Nie ukrywam maja kilka fajnych specyfikow ktore chcialbym przetestowac, jednak sa dosc drogie i nie chce wpakowac sie w maliny poniewaz slyszlem ze produkty ak ktore trafily na nasz rynek sa kiepskiej jakosci. Najbardziej chodzi mi o opinie dotyczace farb i washy. Warto zainwestowac w produkty tej firmy?