Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Szukając zdjęć do budowy T-64, znalazłem takie zdjęcie, opisane jako rosyjski t-64 w czasie walk na Ukrainie.

091104_5_51391165.jpg

Oczywiście jest to t-62 bdd. Dłubię go właśnie i moje pytanie jest takie, może ktoś rozpoznaje oznaczenia kwadrat z dwoma pasami w środku. Pomogłoby mi to w odczytaniu nr na wieży, który wygląda na 3?10, lub 3?M0. Czołg też zastanawiam się czy jest zielony, na wieży widzę jaśniejszy kolor zieleni, i zastanawia mnie czy nie jest to jakieś dwubarwne malowanie.

Czerwona flaga to flaga ZSRR, czy jakieś oznaczenie? Czołg jest okopany, pozbawiony zbiorników paliwa.

Wszelkie wskazówki mile widziane

Prawie każdego. Bo goście walczyli w Normandii, operacja Market - Garden w Holandii, Ardeny i walki na terenie Niemiec.

Także i Amerykańskie i Angielskie od M4A1 i M4 wczesnych wersji po przez Angielskie M4A4, różne wersje Firefly z XXX korpusu, aż do M4A3E8, i Jumbo.

Edytowane przez Gość

Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Szczerze mówiąc lekko obawiałem się odpowiedzi typowo hermetycznych typu "temat wałkowany tysiąc razy, użyj opcji szukaj", ale właśnie z powodu różnych rozwiązań odważyłem się zapytać. Fajnie że pomagacie "świeżakom"

Witam szanownych kolegów Modelarzy. To mój pierwszy post na forum.

Ponieważ postanowiłem po wielu latach na nowo wrócić do tego zacnego hobby mam dwa pytania:

1. Jaki model polecacie na dobry początek? Zależy mi by był dobrze spasowany i składał się jak przysłowiowe klocki lego;-) Interesująca mnie tematyka to pojazdy DAK w skali 1/72.

2. Co sądzicie o książce AK interactive DAK Profiles? Czy takie cuda warte są wydania pieniędzy czy lepiej poszperać w necie? A może ktoś podrzuci jakiś przydatny link?

Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Marcin

Witam

Pozwolę sobie zadać kilka pytań.

Szpachlówka milliput.

1. Czy po połączeniu składników można ją formować jak plastelinę?

Mam w mieście dwa sklepiki modelarskie i żaden miły pan z bardzo mi nie potrafi powiedzieć ile w przybliżeniu masa będzie plastyczna. Sklepy internetowe podają około 3 godzin.

2. Jaki kolor wybrać lub którą wersję ?

3. A może nie warto i kupić masę dwuskładnikową Wamodu ? ( mają na miejscu nie trzeba zamawiać )

Washe akrylowe Valejo

Niestety w temacie washy jestem zielony dosłownie.

1. Kiedy ich użyć - po pomalowaniu modelu czy po zabezpieczeniu już lakierem bezbarwnym ?

2. Jakieś pozytywne lub negatywne doświadczenia ?

3. Ewentualnie inne porady chętnie przyjmę.

Pozdrawiam

Sebastian

Czy po połączeniu składników można ją formować jak plastelinę?.. . .

http://milliput.pl/jak-uzywac-milliputa/ - mały opis

Następne pytania - zależy do czego chcesz ją (go) używać.

Niestety w temacie washy jestem zielony dosłownie.

Washe możesz robić samemu.Prawie wszystkie firmy mają w swojej ofercie w/w produkty.

Tutaj pooglądaj cały proces.

Pozdrawiam

Krzysztof

Witam. Pytanie pewnie wyda się starym wyżeraczom śmieszne, ale chciałbym dowiedzieć się czym pomalować gąsienice tzw. DS-y produkuje je firma Dragon. one są zdaje się plastyczne i stąd moja obawa czy aby farba nie będzie z nich złazić. Mam zamiar zbudować Stug-a III z Dragona a z tego co widać na zdjęciach wyprasek gąsienice są właśnie takie z pasków. Pozdrawiam.

Witam mam w planie teraz poskładać model czołgu niestety nie wiem nic o czołgach zaczynając od składania po malowanie. Pierwsze pytanie to czy do czołgów koniecznie potrzebny jest aero (bo z takimi opiniami się spotkałem) chodzi mi tu o to aby pędzlem pomalowac fajnie czołg nie licze że to będzie góru ale aby był choć troche ładny. Drugie pytanie co ze szpachlówką jak ją nakładać jaką najlepiej kupić.

Trzecie pytanie to czy czołg mam malowac po poskładaniu czy w trakcie a potem dopiero kamuflaż.

Kolejne pytanie to jak nadać kąkretnej faktury? I to chyba na tyle by było ale jeśli o czymś zapomniałem a jest ważne to prosze abyście napisali w kom

Dzięki

Jest taki dział :"[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi."

viewtopic.php?f=87&t=10638&start=2145

No ale skoro już tu jesteś to:

1.Można malować pędzlami.

2.Różne szpachlówki są stosowane.Ja używam tę(ą):

http://www.mojehobby.pl/products/Putty-White.html

3.Środek jeśli takowy robisz to w trakcie sklejania - resztę na końcu.

Narzędzia i inne duperele niektórzy malują na końcu na modelu inni przyklejają już gotowe(pomalowane).

Pooglądaj inne warsztaty to kopalnia wiedzy.

Sklejanie to tak jak modele samolotów.Czysto i dokładnie.

Do wszystkiego konieczna jest praktyka.

Zdecydujesz się na warsztat to Koledzy modelarze pomogą.

Spartolisz coś to też wytkną błąd.

Tutaj pooglądaj cały proces.

Zamieściłem ten filmik już wiele razy.

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez Gość

Witam

Na większość pytań znajdziesz odpowiedzi pod tym linkiem viewforum.php?f=40

Na pewno lepszy efekt osiągniesz malując areo niż pędzlem.

Bardzo dobra szpachlówka Tamiya.

Raczej malować po złożeniu. Oczywiście koła, gąski czy inne duperele które można potem dołożyć lepiej malować osobno.

Pozostała tajemna wiedza pod podanym linkiem.

pozdrawiam

Pytam tu, bo w dziale figurkowym takiego wątku nie ma, a poza tym tu zagłada więcej osób.

Problem jest następujący

Kupiłem kalki mundurowe

http://saharahobby.eu/AllianceModelWorksLW35069USARMYACUPATCamouflageDecal135

i jestem lekko załamany. Kalka sztywna. Zacząłem od hełmu i malutki kawałek nie chce przyjąć kształtu dopasowujacego się do garnka. Dodatkowo, jak wyschło to zsunęło się z figurki jakby wcale nie trzymało kleju. Jak duże kawałki ( a właściwie małe) trzeba kłaść, żeby to miało sens. Jakie polecacie płyny do zmiękczania kalek, ale żeby sie po zastosowaniu tego cuda nie rozpadały w rękach. Ma ktoś doświadczenie z takim produktem?

Nigdy nie stosowałem kalek Alliance,spróbuj zastosować płyny Gunze Mr.Mark setter (niebieski) pod kalki (z klejem ) kalka przyklei Ci się do plastyku i nie zjedzie , i na kalki Mr.Mark Softer (zielony) dobrze zmiękczający - używam ich już długo do klejenia kalkomanii (oczy,dystynkcje,i inne ) i jestem zadowolony, efekty możesz oglądać u siebie .Pozdrawiam Adam

Witam wszystkich. Pozwolę sobie zadać krótkie i może dość banalne pytanie.

Co - oprócz wybitnych zdolności warsztatowych - będzie mi potrzebne aby zacząć pracę z blaszkami fototrawionymi? Jak dotąd nie miałem z tym do czynienia. Do tej pory skleiłem prosto z pudełeczka 3 modele czołgów. Z moich obserwacji wynika, że obecnie model sklejony bez użycia blaszek to nie model. Chciał bym spróbować swoich sił i w tej materii. Niejasne pozostają dla mnie takie kwestie jak:

1. czy owe blaszki należy sklejać klejami cyjanoakrylowymi czy lepiej lutować?

2. na czym kształtować walce i łuki (np. beczki, błotniki itp.)?

3. czy zagniatarka do blaszek fototrawionych to konieczność?

4. jakie narzędzia prócz rzecz jasna skalpela przydadzą się podczas pracy z blaszkami?

Bardzo dziękuję.

P.S. Gdybym zdecydował się na kupno zaginarki do blaszek, to jaką (jaki model, jakiej firmy) Szanowni Modelarze polecają?

Vaclavie

Niestety mogę odpowiedzieć tylko na 2 pytania.

1. Same blaszki kleiłem klejem Joker gęstym - natomiast klejenie blaszek do plastiku było łatwe każdy klej działał - roztapia plastik i się trzyma (małe elementy).

2. Nie wszystkich stać na dodatki metalowe do każdego modelu - dobrze wykonany model z pudełka też jest piękny.

Chwilowo się koncentruje na w miarę ładnym wykonaniu modelu + malowaniu.

Pozdrawiam

Sebastian

To może ja odpowiem, blaszki odkryłem jakieś 5 lat temu i obecnie nie wyobrażam sobie modelu bez blaszek:

1.Ja kleję klejem cjanoakrylowym typu Technikol zarówno ze sobą jak i do plastyku ,nie lutowałem.

2.Kształty okrągłe i owalne wyginam na aluminiowych wałkach ( różne średnice, przyniosłem sobie z pracy)

3.Nie mam, obywam się bez.

4. Do gięcia blaszek używam płaskoszczypy elektroniczne-takie małe kombinerki różnego kształtu, i rozmiarów (z płaskimi a nie ząbkowanymi kleszczami), mikropilniki igiełkowe ( zestaw różnych kształtów)

Pozdrawiam M1A1(HA)