robertmodelarz Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 3 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Się zobaczy. Najpierw muszę przegryźć się z żywicznymi modelami i cudownym aromatem kleju cyjanoakrylowego. A browar fajna rzecz Jeżeli użyjesz kleju 007 to za kontruj wodą po goleniu BOND Inspired by WHISKY to połączenie klasycznej, pełnej elegancji nuty zapachowej, opartej na bazie cytrusów, wytrawnego alkoholu, tytoniu, paczuli, drzewa cedrowego i piżma. żona się ucieszy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 12 minut temu, robertmodelarz napisał: Jeżeli użyjesz kleju 007 to za kontruj wodą po goleniu BOND Inspired by WHISKY to połączenie klasycznej, pełnej elegancji nuty zapachowej, opartej na bazie cytrusów, wytrawnego alkoholu, tytoniu, paczuli, drzewa cedrowego i piżma. żona się ucieszy..... To musi być piękne połączenie Cyjanoakrylu i zapachu BONDA o zapachu whisky muszę wypróbować BOND to taki płyn na kalki. Pod kalki to idzie LIDER ALE OFFTOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 19 Grudnia 2022 Share Napisano 19 Grudnia 2022 W jakim procencie rozcieńczać lakier kładziony przed dalszymi etapami,brudzenie itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Grudnia 2022 Share Napisano 19 Grudnia 2022 1 godzinę temu, Mariusz45 napisał: W jakim procencie rozcieńczać lakier kładziony przed dalszymi etapami,brudzenie itd? Ja stosuję 50% aerograf dysza 0,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 19 Grudnia 2022 Share Napisano 19 Grudnia 2022 25 minut temu, robertmodelarz napisał: Ja stosuję 50% aerograf dysza 0,5 mm Mam 0,3. Myślisz że powinienem bardziej rozcieńczyć? No i jak to kłaść? Tak jak podkład,farbę? Czy rozpylać bardziej z daleka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Grudnia 2022 Share Napisano 19 Grudnia 2022 4 godziny temu, Mariusz45 napisał: Mam 0,3. Myślisz że powinienem bardziej rozcieńczyć? No i jak to kłaść? Tak jak podkład,farbę? Czy rozpylać bardziej z daleka? Do zabezpieczenia powierzchni modelu i kalkomanii używam SIDOLUXU- tanie i szybkie rozwiązanie. Ten lakier AK to trochę drogie rozwiązanie- można go stosować jako ostatnią warstwę. Musisz sprawdzić czy to wystarczająco rzadka konsystencja do pryskania dyszą 0,3. Myślę, że powinno być OK - jak za gęsta to dolej krople rozcieńczalnika. Nakładaj tak jak podkład , ale z trochę większej odległości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Grudnia 2022 Share Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Na dzień dobry rozcieńcz 1:3 na korzyść rozcieńczalnika i zobacz jak przelatuje przez dyszę. Kładź na początek tak jak zwykłą farbę a po wyschnięciu zobacz jak to wygląda. Z im dalsza będziesz pryskał tym warstwa będzie bardziej matowa (chropowata) bo część farby zdąży podeschnąć już w powietrzu. Zasada jest taka: lakier błyszczący - warstwy mokre (ale z umiarem), lakier matowy - mgiełka, satynowy - coś pomiędzy. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Witajcie. Wpadł mi w ręce model od MIRAGE Pz.Kpfw. IV C. Jakie kolory od Vallejo najlepiej wybrać.?Jeśli chodzi o ciemny kolor to instrukcja sugeruje 70.822 german camuflage? Co do zielonego instrukcja proponuje 70.890 Refractive Green. Będą one ok? Edytowane 20 Grudnia 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 1 godzinę temu, barti94 napisał: Witajcie. Wpadł mi w ręce model od MIRAGE Pz.Kpfw. IV C. Jakie kolory od Vallejo najlepiej wybrać.?Jeśli chodzi o ciemny kolor to instrukcja sugeruje 70.822 german camuflage? Co do zielonego instrukcja proponuje 70.890 Refractive Green. Będą one ok? Sugeruję kolory z instrukcji modeli firmy Dragon: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.C.html#gallery_start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Sugeruję kolory z instrukcji modeli firmy Dragon: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.C.html#gallery_start Dziękuje Z tego co widzę występowało w Normandii również malowanie dunkelgelb i kamuflaż w khaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Czy ktoś wie z czego był w oryginale ten element? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 6 minut temu, Mariusz45 napisał: Czy ktoś wie z czego był w oryginale ten element? Guma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Zdjęcie z Powstania Warszawskiego. Cóż to za typ czołgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 Witam poprosze o radę zwiazana z kolorem czołgu. Potrzebuje gotowego koloru takiego. Bo zbytnio nie lubie mieszania farb bo mam roznych producentow emalie i akrylowe wiec są nie mieszalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 A nie wystarczy popatrzeć jakimi kolorami malowane są pojazdy Brytyjskie w tamtym okresie?Trochę własnej inicjatywy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 Valeyo, Hataka, AK, produkują gotowy kolor dla brytyjskich pojazdów. Musisz zobaczyć który tobie będzie pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 2 godziny temu, DamianosPL napisał: Witam poprosze o radę zwiazana z kolorem czołgu. Potrzebuje gotowego koloru takiego. Bo zbytnio nie lubie mieszania farb bo mam roznych producentow emalie i akrylowe wiec są nie mieszalne. Akryle HTK-A110 – S.C.C. No. 15 Olive Drab AK-Interactive AK 11386 S.C.C. No.15 Olive Drab AK Gen 3 AK 11386 SCC No. 15 Olive Drab Ammo Mig-112 Lakiery AK-Interactive RC037 S.C.C. 15 Olive Drab Podobno tym też malują: Tamiya XF-51 Khaki Drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Akryle HTK-A110 – S.C.C. No. 15 Olive Drab AK-Interactive AK 11386 S.C.C. No.15 Olive Drab AK Gen 3 AK 11386 SCC No. 15 Olive Drab Ammo Mig-112 Lakiery AK-Interactive RC037 S.C.C. 15 Olive Drab Podobno tym też malują: Tamiya XF-51 Khaki Drab Dziękuje bardzo za odpowiedz. Wybiore chyba miedzy Hataką a AK Gen 3 bo dobrze mi sie nim malowało jesli chodzi o ich podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 (edytowane) Mam takie pytanie. Pomalowałem sobie mojego panzerjagera I w kolorze bazowym dunkelgrau i teraz , jako iż maluje go w klimacie pustynnym, będę kładł na to RAL 8000. Czt osprzęt taki jak lewarki, łopaty, itp był demontowany podczas przemalowywania? Czy może było to zależne od chęci załogi? I drugie pytanie. Czy wczesne nożyce do przecinania drutu te z Panzer I miały też rękojeść z bakelitu? Edytowane 24 Grudnia 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 10 godzin temu, patrykd napisał: Mam takie pytanie. Pomalowałem sobie mojego panzerjagera I w kolorze bazowym dunkelgrau i teraz , jako iż maluje go w klimacie pustynnym, będę kładł na to RAL 8000. Czt osprzęt taki jak lewarki, łopaty, itp był demontowany podczas przemalowywania? Czy może było to zależne od chęci załogi? I drugie pytanie. Czy wczesne nożyce do przecinania drutu te z Panzer I miały też rękojeść z bakelitu? nikt tam pewnie specjalnie narzędzi nie zdejmował, także śmiało można dawać na to 8000 , zrób podobnie jak na zdjęciu nizej, a koleś niezły wysiewca widać, a rączki z bakelitu bo niby z czego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 Mam pytanko. Czy ten wòz można zrobić w malowaniu DAK? I jaka tam była armata,KwK 38 czy 39? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 W dniu 25.12.2022 o 13:02, Mariusz45 napisał: Czy ten wòz można zrobić w malowaniu DAK? I jaka tam była armata,KwK 38 czy 39? Tak. KwK 39 Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Planuję zabrać się za model BMW R 75. w skali 1:35. Jakiego producenta polecanie ? Wersja albo koszem albo bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasson93 Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Witam. Zakupiłem swój pierwszy model i mam pytanie co do malowania. Które elementy malować przed złożeniem a które nie. Jak zrobic moro? Bo obawiam się tego, proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 (edytowane) 48 minut temu, tomasson93 napisał: Witam. Zakupiłem swój pierwszy model i mam pytanie co do malowania. Które elementy malować przed złożeniem a które nie. Jak zrobic moro? Bo obawiam się tego, proszę o pomoc... Ja jestem teraz świeżo w temacie Tigera I. Jeśli chodzi o elementy to sklejaj wg instrukcji ale koła i gąsienice zostaw. Pomaluj je oddzielnie i sklej na koniec prac. Co do kolorów najpierw połóż kolor podstawowy. Później kamuflaż w brązie i zieleni. Wszystko zależy od tego jakie malowanie wybrałeś i jaki front. Jeśli będzie to Afryka proponuję RAL 8000 jako podstawowy i RAL 7008 jako kolor kamuflażu zielonego. Ale istnieją też inne schematy. Jeśli zależy Ci na takim jak z pudełka proponuję rozwiązanie wyżej. Edytowane 27 Grudnia 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi