Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał:

Się zobaczy. Najpierw muszę przegryźć się z żywicznymi modelami i cudownym aromatem kleju cyjanoakrylowego.

A browar fajna rzecz :szampan1:

Jeżeli użyjesz kleju 007

klej-bond-cyjanoakryl-gesty-20g.jpg

to za kontruj wodą po goleniu BOND Inspired by WHISKY to połączenie klasycznej, pełnej elegancji nuty zapachowej, opartej na bazie cytrusów, wytrawnego alkoholu, tytoniu, paczuli, drzewa cedrowego i piżma.

i-bond-retro-style-woda-po-goleniu-100ml.jpg

żona się ucieszy.....

12 minut temu, robertmodelarz napisał:

Jeżeli użyjesz kleju 007

klej-bond-cyjanoakryl-gesty-20g.jpg

to za kontruj wodą po goleniu BOND Inspired by WHISKY to połączenie klasycznej, pełnej elegancji nuty zapachowej, opartej na bazie cytrusów, wytrawnego alkoholu, tytoniu, paczuli, drzewa cedrowego i piżma.

i-bond-retro-style-woda-po-goleniu-100ml.jpg

żona się ucieszy.....

To musi być piękne połączenie Cyjanoakrylu i zapachu BONDA o zapachu whisky 🤣 muszę wypróbować

BOND to taki płyn na kalki. Pod kalki to idzie LIDER 🤣

673671.png.38c272216f95d1f4e612b59de8fc8ffd.png

ALE OFFTOP :haha:

25 minut temu, robertmodelarz napisał:

Ja stosuję 50% aerograf dysza 0,5 mm

Mam 0,3. Myślisz że powinienem bardziej rozcieńczyć?

No i jak to kłaść? Tak jak podkład,farbę? Czy rozpylać bardziej z daleka?

4 godziny temu, Mariusz45 napisał:

Mam 0,3. Myślisz że powinienem bardziej rozcieńczyć?

No i jak to kłaść? Tak jak podkład,farbę? Czy rozpylać bardziej z daleka?

Do zabezpieczenia powierzchni modelu i  kalkomanii używam SIDOLUXU- tanie i szybkie rozwiązanie.  

SIDOLUX Środek do ochrony i nabłyszczania - panele

Ten lakier AK to trochę drogie rozwiązanie- można go stosować jako ostatnią warstwę. Musisz sprawdzić czy to wystarczająco rzadka konsystencja do pryskania dyszą 0,3. Myślę, że powinno być OK - jak za gęsta to dolej krople rozcieńczalnika. Nakładaj tak jak podkład , ale z trochę większej odległości. 

• Thanks 1

Na dzień dobry rozcieńcz 1:3 na korzyść rozcieńczalnika i zobacz jak przelatuje przez dyszę. Kładź na początek tak jak zwykłą farbę a po wyschnięciu zobacz jak to wygląda. Z im dalsza będziesz pryskał tym warstwa będzie bardziej matowa (chropowata) bo część farby zdąży podeschnąć już  w powietrzu. Zasada jest taka: lakier błyszczący - warstwy mokre (ale z umiarem), lakier matowy - mgiełka, satynowy - coś pomiędzy.

Edytowane przez TAW
  • Thanks 1

Witajcie. Wpadł mi w ręce model od MIRAGE Pz.Kpfw. IV C. Jakie kolory od Vallejo najlepiej wybrać.?Jeśli chodzi o ciemny kolor to instrukcja sugeruje 70.822 german camuflage? Co do zielonego instrukcja proponuje 70.890 Refractive Green. Będą one ok?

i-mirage-pz-kpfw-iv-c-normandia-1944.webp.4ba98560f2191eb776ce725170d8f001.webp

Edytowane przez barti94

1 godzinę temu, barti94 napisał:

Witajcie. Wpadł mi w ręce model od MIRAGE Pz.Kpfw. IV C. Jakie kolory od Vallejo najlepiej wybrać.?Jeśli chodzi o ciemny kolor to instrukcja sugeruje 70.822 german camuflage? Co do zielonego instrukcja proponuje 70.890 Refractive Green. Będą one ok?

i-mirage-pz-kpfw-iv-c-normandia-1944.webp.4ba98560f2191eb776ce725170d8f001.webp

Sugeruję kolory z instrukcji modeli firmy Dragon:

https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.C.html#gallery_start

Witam poprosze o radę zwiazana z kolorem czołgu.

Potrzebuje gotowego koloru takiego. Bo zbytnio nie lubie mieszania farb bo mam roznych producentow emalie i akrylowe wiec są nie mieszalne.

image.png.2f0dda24ab86400bac4f97349cfe349c.png

image.thumb.png.6bd34a28e3cf4eb7571dcd2c71961adf.png

2 godziny temu, DamianosPL napisał:

Witam poprosze o radę zwiazana z kolorem czołgu.

Potrzebuje gotowego koloru takiego. Bo zbytnio nie lubie mieszania farb bo mam roznych producentow emalie i akrylowe wiec są nie mieszalne.

Akryle

HTK-A110 – S.C.C. No. 15 Olive Drab 

AK-Interactive AK 11386 S.C.C. No.15 Olive Drab

AK Gen 3 AK 11386 SCC No. 15 Olive Drab

Ammo Mig-112

Lakiery

AK-Interactive RC037 S.C.C. 15 Olive Drab

Podobno tym też malują:

Tamiya XF-51 Khaki Drab

A56wsJm.jpeg

1 godzinę temu, robertmodelarz napisał:

Akryle

HTK-A110 – S.C.C. No. 15 Olive Drab 

AK-Interactive AK 11386 S.C.C. No.15 Olive Drab

AK Gen 3 AK 11386 SCC No. 15 Olive Drab

Ammo Mig-112

Lakiery

AK-Interactive RC037 S.C.C. 15 Olive Drab

Podobno tym też malują:

Tamiya XF-51 Khaki Drab

A56wsJm.jpeg

Dziękuje bardzo za odpowiedz. Wybiore chyba miedzy Hataką a AK Gen 3 bo dobrze mi sie nim malowało jesli chodzi o ich podkład. 

Mam takie pytanie. Pomalowałem sobie mojego panzerjagera I w kolorze bazowym dunkelgrau i teraz , jako iż maluje go w klimacie pustynnym, będę kładł na to RAL 8000. Czt osprzęt taki jak lewarki, łopaty, itp był demontowany podczas przemalowywania? Czy może było to zależne od chęci załogi?

I drugie pytanie. Czy wczesne nożyce do przecinania drutu te z Panzer I miały też rękojeść z bakelitu?

Edytowane przez patrykd

10 godzin temu, patrykd napisał:

Mam takie pytanie. Pomalowałem sobie mojego panzerjagera I w kolorze bazowym dunkelgrau i teraz , jako iż maluje go w klimacie pustynnym, będę kładł na to RAL 8000. Czt osprzęt taki jak lewarki, łopaty, itp był demontowany podczas przemalowywania? Czy może było to zależne od chęci załogi?

I drugie pytanie. Czy wczesne nożyce do przecinania drutu te z Panzer I miały też rękojeść z bakelitu?

nikt tam pewnie specjalnie narzędzi nie zdejmował, także śmiało można  dawać na to 8000 , zrób podobnie jak na zdjęciu nizej, a koleś niezły wysiewca widać, a rączki z bakelitu bo niby z czego

PzI_DAK_670.png

PzI_DAK_667.png

• Thanks 1

48 minut temu, tomasson93 napisał:

Witam. Zakupiłem swój pierwszy model i mam pytanie co do malowania. Które elementy malować przed złożeniem a które nie. Jak zrobic moro? Bo obawiam się tego,  proszę o pomoc...8aea33b118eaee3d758c4c6a09cc9073.jpg

Ja jestem teraz świeżo w temacie Tigera I. Jeśli chodzi o elementy to sklejaj wg instrukcji ale koła i gąsienice zostaw. Pomaluj je oddzielnie i sklej na koniec prac. Co do kolorów najpierw połóż kolor podstawowy. Później kamuflaż w brązie i zieleni. Wszystko zależy od tego jakie malowanie wybrałeś i jaki front. Jeśli będzie to Afryka proponuję RAL 8000 jako podstawowy i RAL 7008 jako kolor kamuflażu zielonego. Ale istnieją też inne schematy. Jeśli zależy Ci na takim jak z pudełka proponuję rozwiązanie wyżej.

Edytowane przez barti94