robertmodelarz Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 (edytowane) Wg mojej wiedzy z modelu Trumpetera to ta maszyna będzie OK. Do tego oczywiście kalki Toro 35D13 - Polish Army vehicles Registration numbers 2000 pattern, unit insignia & stencils, vol.3 1/35 decals. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Jeszcze trochę towaru pod tym linkiem na temat naszych T-72: http://opisybroni.pl/t-72/?print=print Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 2 godziny temu, martinello napisał: A może ktoś by w końcu zaprojektował kalki do T-72 i powierzył je do wydrukowania ? Marcin, w zasadzie wszystko co potrzebujesz do współczesnych T-72 jest w trzech zestawach ToRo w tablicami rejestracyjnymi: 35D11 http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d11e.htm 35D12 http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d12e.htm 35D13 http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d13e.htm A "historyczne" opędzisz tak jak Robert napisał, zestawem 35D68. Nie bardzo widzę sensu wydawania, w chwili obecnej, osobnego zestawu... (no ale może ktoś mnie przekona...) 2 godziny temu, martinello napisał: Ja się podłączę Zapraszam zatem do współpracy Startujemy od minimalnego nakładu 250 arkuszy i kwoty rzędu 4-5tys. zł plus VAT na pokrycie kosztów druku (o kosztach związanych z projektowaniem czy zdobyciem dokumentacji nie wspominając...) Wchodzisz w temat jako sponsor/udziałowiec ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Chętnie - ale tym razem myślałem o krótszej serii. Do moich T-72 postaram się pozbierać oznaczenia z istniejących zestawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 (edytowane) 54 minuty temu, martinello napisał: Chętnie - ale tym razem myślałem o krótszej serii. Krótsza seria, z przyczyn technologicznych, jest niemożliwa... Owszem można drukować nawet po jednej sztuce na laserze, ale... o ile kolor czarny (a nawet obecnie biały) jest w zasadzie bezproblemowy, to inne... Edytowane 1 Października 2020 przez gajowy z wąsami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 22 godziny temu, TAW napisał: Robię przymiarki żeby wziąć się za naszą T-72. Nigdzie nie mogę znaleźć kalkomanii do natowskiego malowania więc pozostaje chyba tylko wersja LWP. Chciałbym się zapytać czy w tym okresie nasze T-72 miały granaty dymne na wieży i pełne fartuchy na kołach. Na wszystkich zdjęciach jakie udało mi się znaleźć jest wieża bez granatów i fartuchy jakby obcięte ewentualnie z ekranami przeciwkumulacyjnymi. Zrób z LWP. Od 1986 już była ta wersja w służbie w 11 DP i 20 DP na pewno. Niestety numerów jakie występowały nie pamiętam muszę poszukać. Zestaw Toro 35D68 do tego wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 (edytowane) 8 minut temu, Pitt35 napisał: Zrób z LWP. Od 1986 już była ta wersja w służbie w 11 DP i 20 DP na pewno. Niestety numerów jakie występowały nie pamiętam muszę poszukać. Zestaw Toro 35D68 do tego wystarczy. Właśnie taki mam zamiar zrobić malowanie LWP z zestawu Trumpetera ze zdjęcia, które mi wysłałeś (z trzema żółtymi pasami na lufie). Numery najwyżej jakieś wymyślę. Tylko zastanawiam się czy numery z tego zestawu Toro nie są za duże i czy wejdą na zasobnik po lewej stronie wieży. Edytowane 1 Października 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 (edytowane) Nabyłem model HOBBY 2000 35001 - 1:35 ZSU-57-2 1955-2017 (11 Painting and Marking ) - przepak TAKOM + nowe kalki. Brawo za nasze malowania wozów LWP (jedno z orłem i nr taktycznym , a drugie barwy 7 DOW). Tu szczegółowa recenzja: https://www.kfs-miniatures.com/1-35-zsu-57-2-hobby-2000/ Fragment dyskusji z w/w strony: Marcin pisze: 18/08/2020 o 1:10 pm Kalkomania nr (4, 5 i 6) są do zakamuflowanego, piątego malowania, zaś instrukcja to przedruk (po zmianie miejsca zszycia książeczki) instrukcji z modelu takoma. Podobno z jakimiś błędami i niekonsekwencjami… Odpowiedz Krzysztof pisze: 18/08/2020 o 2:33 pm Może dlatego, że do kalek nr.4,5,6 potrzebna jest skrzynka, taka jak ma polskich T-55, a tego w tym zestawie nie ma. Takie same kalkomanie mam w zest. Star Decals Zdjęcie ze strony: https://www.kfs-miniatures.com Moje pytanie dotyczy skrzynki na wieży takiej, jakie miały na wieży nasze czołgi T-54/55. W modelu nie ma jej, nawet jako opcji lub części nadstanowej. Star Decals także przewidział kalki do tego modelu: Skrzynki na rysunkach także nie ma. Wszystkie znane mi zdjęcia naszych ZU-57-2 przedstawiają wozy bez skrzynki. Czy to tylko wymysł Finów? Edytowane 3 Listopada 2024 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 (edytowane) Na defiladzie 1000-lecia Państwa Polskiego- skrzynki brak: Tu też brak: W muzeum też nie ma. Edytowane 1 Października 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 14 godzin temu, TAW napisał: Właśnie taki mam zamiar zrobić malowanie LWP z zestawu Trumpetera ze zdjęcia, które mi wysłałeś (z trzema żółtymi pasami na lufie). Numery najwyżej jakieś wymyślę. Tylko zastanawiam się czy numery z tego zestawu Toro nie są za duże i czy wejdą na zasobnik po lewej stronie wieży. Teoretycznie powinny pasować numery z tego zestawu ale ich jeszcze nie mam i nie mogę i porównać czy będą do modelu pasować idealnie. Może ktoś z kolegów już je posiada i mógłby sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 21 godzin temu, robertmodelarz napisał: Nabyłem model HOBBY 2000 35001 - 1:35 ZSU-57-2 1955-2017 (11 Painting and Marking ) - przepak TAKOM + nowe kalki. Brawo za nasze malowania wozów LWP (jedno z orłem i nr taktycznym , a drugie barwy 7 DOW). Skrzynki na rysunkach także nie ma. Wszystkie znane mi zdjęcia naszych ZU-57-2 przedstawiają wozy bez skrzynki. Czy to tylko wymysł Finów? Znak 7 ŁDD wzięty z sufitu. 29 bateria miała janoczerwone kotwice a nie niebieskie. Skrzynki były jak najbardziej na naszych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 W dniu 1.10.2020 o 09:30, martinello napisał: A może ktoś by w końcu zaprojektował kalki do T-72 i powierzył je do wydrukowania ? Ja się podłączę Pepsi Adam tworzył na moje potrzeby oznaczenia do braniewskich T-72, w linku niżej braniewskie, bartoszyckie i garnizon morąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 1 godzinę temu, Pitt35 napisał: Znak 7 ŁDD wzięty z sufitu. 29 bateria miała janoczerwone kotwice a nie niebieskie. Skrzynki były jak najbardziej na naszych. Bomba !!! Dziękuję bardzo!!!! Skrzynkę mam od irackiego T-55 Enigma. Kalki kupię z zestawu TORO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 (edytowane) W dniu 2.10.2020 o 19:54, Pitt35 napisał: Znak 7 ŁDD wzięty z sufitu. 29 bateria miała janoczerwone kotwice a nie niebieskie. Skrzynki były jak najbardziej na naszych. Co do koloru kotwic, to w instrukcji kalek Toro 35D68 piszą takie rzeczy: jasno czerwony to 18 batalion saperów 7 ŁDD. Wydaje mi się, że znaczek dywizyjny z zestawu będzie za mały w stosunku do rozmiaru szachownicy. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 41 minut temu, robertmodelarz napisał: Co do koloru kotwic, to w instrukcji kalek Toro 35D68 piszą takie rzeczy: jasno czerwony to 18 batalion saperów 7 ŁDD. Wydaje mi się, że znaczek dywizyjny z zestawu będzie za mały w stosunku do rozmiaru szachownicy. Ta instrukcja ma spor błędów jeżeli chodzi o 7 ŁDD. Batalion saperów miał kolor brązowy. Nie mam pojęcia skąd wzięli znak 7 batalionu remontowego. Nic takiego nie miało miejsca. Złe przypisanie kolorów 4 i 34 PD. 4 pułk desantowy z Lęborka miał kolor niebieski, a 34 pułk desantowy ze Słupska popielaty. Znak Dowództwa Dywizji jest przypisany 29 batalionowi przeciwlotniczemu - była bateria. Nie wiem jak z innymi jednostkami czy tam są również błędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Stug.III Ausf.F/8 model ma być z winterkettem i tu mam pytanie ile było ogniw w całej gąsienicy ? Doliczyłem się raz 88 a raz 90 a raz 93 - tyle że to są liczby ze zwykłych gąsienic a nie winterketten... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Nawet się tym nie ma co przejmować ile powinno być ogniwek, mnie więcej wiesz jaka liczba jest potrzebna, a teraz dasz ich tyle ile trzeba, żeby to dobrze wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 No niby nie ale z ciekawości warto wiedzieć mniej więcej ile... Druga sprawa to kolce lodowe co ile ogniw były montowane ? Nie rozumiem tego zdjęcia w instrukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Z obrazka wynika, że montowano je różnie, co 3, 4 lub 5 ogniw. Możesz wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 (edytowane) W dniu 3.10.2020 o 09:43, Pitt35 napisał: Ta instrukcja ma spor błędów jeżeli chodzi o 7 ŁDD. Batalion saperów miał kolor brązowy. Nie mam pojęcia skąd wzięli znak 7 batalionu remontowego. Nic takiego nie miało miejsca. Złe przypisanie kolorów 4 i 34 PD. 4 pułk desantowy z Lęborka miał kolor niebieski, a 34 pułk desantowy ze Słupska popielaty. Znak Dowództwa Dywizji jest przypisany 29 batalionowi przeciwlotniczemu - była bateria. Nie wiem jak z innymi jednostkami czy tam są również błędy? Cytat z forum dawny Gdańsk: http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5497&postdays=0&postorder=asc&start=810 Kolorowe emblematy przypisano następująco (zdjęcie również z forum): – dowództwo i sztab dywizji oraz 52. kompania rozpoznania i kompania ochrony i regulacji ruchu – brązowa – 4. Pułk desantowy - – ciemnoniebieska – 34. Pułk Desantowy – jasnoszaro niebieska – 35. Pułk Desantowy – jasnoniebieska 11. Batalion czołgów – czarna 20. Dywizjon Artylerii Rakietowej –jasnozielona 41.Dywizjon Rakiet Taktycznych –ciemnozielona 18. Batalion Saperów – bordowa 7. Batalion Remontowy –ciemnobrązowa – 23. Kompania Łączności –pomarańczowo-beżowa – 7. Kompania Chemiczna – jasnooliwkowa – 29. Bateria Przeciwlotnicza i 33. Kompania Dowodzenia OPL – czerwona –7. Kompania Zaopatrzenia i 23. Kompania Medyczna – śliwkowa. Edytowane 3 Listopada 2024 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Czy zamawial ktos kiedys cos ze strony Plaza Japan ? Nawet dobre ceny wiec sie pytam czy wiarygodna strona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Cytat z forum dawny Gdańsk: http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5497&postdays=0&postorder=asc&start=810 Proponuję przeczytać dokładnie ten temat na tamtym forum. Tam kilka stron wcześniej jest podana historia odznaki i emblematów 7 ŁDD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Cytat z forum dawny Gdańsk: http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5497&postdays=0&postorder=asc&start=810 Proponuję przeczytać dokładnie ten temat na tamtym forum. Tam kilka stron wcześniej jest podana historia odznaki i emblematów 7 ŁDD. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 (edytowane) 9 minut temu, Pitt35 napisał: Proponuję przeczytać dokładnie ten temat na tamtym forum. Tam kilka stron wcześniej jest podana historia odznaki i emblematów 7 ŁDD. Dziękuję za informację. Dokopałem się do kolorów emblematów. Edytowane 3 Października 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Czy ktoś może ma pomysł jak wykonać takie siatki w 1/35? Może jest coś podobnego na rynku co można by wykorzystać? W ostateczności będę robił scratch i tu też pomysły mile widziane, ale wolałbym tego uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi