Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym tą informację jeszcze zweryfikował, bo często to co jest napisane w Militariach sporo różni się od prawdy.

No w sumie to masz rację... ale masz propozycję jak i gdzie mogę to sprawdzić??

jedne miały ine nie zależy kiedy dany egzemplarz został wyprodukowany wyprodukowany te produkowane od września już nie miały z tego co pamiętam

W moim zestawie koło ma 9 zębów,a malowanie będzie z pz.abt. 506. Wygooglowałem ,że takie miały zimmerit ale nie wiem czy to wiarygodne zródła. Chyba zrobię z zimmem bo jestem ciekaw tego gotowego z ataku.

Witam

Mam pytanie nad wieloma niemieckimi pojazdami pancernymi np.: Sdkfz 250 greif. występują charakterystyczne rusztowania (balkoniki) z tego co wyczytałem i znalazłem w necie są to anteny ramowe. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Jako że robie właśnie dioramkę z Afryki płn i mam wspomnianego gryfa pomyślałem że dla urozmaicenia możnaby na to ustrojstwo naciągnąć płachtę brezentową i tutaj rodzi się u mnie pytanie czy ktoś widział zdjęcie z takim rozwiązaniem (ja jedno wyszperałem ale z innym pojazdem i tylko narzuconej luźno) pomimo sterty fotek gryfa na żadnym nie widziałem takiej kombinacji? I czy to mogło mieć miejsce, w sensie czy taka płachta nie zaburzała pracy takiej anteny?

Jeśli na innych, pokrewnych pojazdach z antenemi ramowymi nakładano w ten sposób płachty to masz automatyczną odpowiedź. Sprawdź szeroko fotografie dla pewności. Nawet jeśli płachta zaburzy Ci pracę anteny to przecież to nie był pojazd TVN24 nie nadawał non stop a więc żołnierze mogli zawiesić płachtę np. w czasie postoju w celu ochrony przed słońcem. Wyobraź sobie, że jeździsz tym Greifem i jak wyglądałaby służba w warunkach afrykańskich.

Krisownia wszystko prawda i stąd ten pomysł żeby taka płachtę zrobić, zastanawia mnie tylko dlaczego wśród tylu zdjęć a jest ich masa tylko na jednym żołnierze coś takiego zrobili, są też zdjęcia na których pomimo obecności tej anteny płachtą jest przykryty bezpośrednio przedział załogi.

Witam szanownych Kolegów modelarzy.

Przydarzyło mi się nie tak dawno wielkie nieszczęście otóż nabyłem model Stuga IV z likwidowanej kolekcji. Niestety moje szczęście nie trwało zbyt długo ponieważ odkryłem w moim zestawie brak wanny (sam nie wiem jak to się mogło stać, że przeoczyłem tak duży element). Czy ktoś może posiada zbędny taki element lub chociaż przednią jej część. Poniżej znajduje się link do warsztatu:

viewtopic.php?f=87&t=39456

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam, poszukuję pomocy w wyborze modelu najchętniej Dragon lub Tamiya.

Mianowicie chciałbym zakupić jakiś model niemieckiego czołgu/ niszczyciela czołgów z okresu drugiej wojny światowej w skali 1:35 bądź 1:48, ale zależy mi na tym by prosto z pudełka był możliwie dobrze odwzorowany i nie wymagał masy przeróbek i dokupowania wielu dodatków.

Jestem początkujący i na razie bardzo trudno mi to wszystko ogarnąć i czym więcej przeglądam i czytam tym większy mam mętlik w głowie. Z góry dziękuję za pomoc.

• 2 weeks later...
Bardzo proszę o polecenie mi farby olejnej dla plastyków która robi sie wash ,chodzi mi o to żeby pigment był jak najdrobnioejszy i wash dobrze sie rozchodził .Mam renesansa i szału niema :(

Też pracuję na renesansach, i nie są aż takie złe. Jeśli chodzi o farby dobrej jakości to polecam 502 abteilung, drogie ale jakościowo wg mnie najlepsze. Co do washa to chyba najlepszą opcją jest gotowiec MIG lub AK, wstrząśniesz i masz gotowe, bez zbędnego cudowania.

Zwracam się do specjalistów od pancerki trzeciej rzeszy o pomoc. Postanowiłem skleić sobie pojazdy znajdujące się w kolekcji Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Moja znajomość pojazdów trzeciej rzeszy jest słaba,więc potrzebna wasza pomoc.

Którego Stuga kupić; http://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.167-StuG.IV-Late-Production.html

http://www.mojehobby.pl/products/StuG-IV-Early-Production-German-Self-Propelled-Gun.html

http://www.mojehobby.pl/products/German-Sturmgeschutz-IV.html

Sd.Kfz. 6 chyba taki; http://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.6-Pionier-Ausf-hrung.html

Pz.Kpfw III chyba taki; http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.III-Ausf.N-w-Winterketten-s.Pz.Abt.502.html

Proszę o wszelkie podpowiedzi itd

Z góry wielkie dzięki

Czy posiada może ktoś błotniki do king tigera (mam model dragon 6303 ale mogą być z innego zestawu) w skali 1/35 jeśli tak to proszę na pw

A czy można gdzieś kupić takie błotniki np w jakimś sklepie

• 2 weeks later...