Skocz do zawartości

A6M3 Model 32 (Takeo Tanimizu), 1:72 Tamiya

kelly9mm

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,
Po nieco koszmarnym ostatnim doświadczeniu z Blochem postanowiłem zmierzyć się tym razem z czymś bardziej relaksującym. Wybór padł oczywiście na zestaw Tamiya, trudno o coś przyjemniejszego do budowy :D.
Oto zatem legendarny Mitsubishi Zero (a konkretnie A6M3 Model 32). Przedstawiany tu samolot należał do Tainan Kokutai (II), który we wrześniu 1944 stacjonował na Taiwanie. Latał na nim Takeo Tanimizu.

Do standardowego zestawu dorzuciłem:
- wyposażenie kokpitu od Quinta Studio
- nity od HGW
- kalkomanie od Techmod
- rurka pitot od Aber

Miłego oglądania i krytykowania. Zero to zawsze wdzięczny temat do krytyki :twisted:
Pozdrawiam,
Marcin

AP1GczOs03Uf7miBTD7q7FrlO7THwVgyF1bO6nYw

AP1GczNv66Ha2Kcl6wSv5YSGPr5Q7WcVmbNvJbSQ

AP1GczMOYGbsczznulUV6CB2586B1BCcQPJXD6gd

AP1GczPLqkpgqytLgg15iiN6WkNS56LsU0FNr3gr

AP1GczOfwumyfAbnPiSa-H4TlsLrzJI0drzmKlEh

AP1GczNFlJ0_L4ZH4h5mpBIYJ4zJQT7dODiQ4W8A

AP1GczNbyP30OA7bPp_54YqrahB3vuuva5GHj_9C

AP1GczPX1lVvFAoBTUhkoCt2_HjOEosl6kjbj8oE

AP1GczNLPmqV1fBa3BOhPlzqwYiu-vHnwkdlm_ts

AP1GczMyKxq4eC7V6LsXPHpIoqH2s-OkqSHiyy8d

AP1GczOXyGJnUSFQFoLqVi8SX0M1Rdfh-6PGEzOn

Edytowane przez kelly9mm
  • Like 28

No no, piękne Zero. Podoba mi się jak prezentuję się na podstawce z figurką. Malowanie i brudzenia też. Korci mnie spróbowanie tych nitów zamiast nitowadła. Kalki niestety odstają od całości na spodzie skrzydła, gdzie rzucają się w oczy zanikające linie podziału paneli. Przy takich umiejętnościach grzech, że oznaczeń nie namalowałeś. Kołpak i śmigła wydają mi się też za bardzo uwalone, ale i tak piękny model! Gratulacje!

Edit. Aż sobie wszedłem jeszcze raz popatrzeć. Pięknie się prezentuje kabinka, zegary, delikatne obicia, przetarcia skurzanych pasów. Genialna zerówka. A... i nie wygląda na swoją skalę :) 

Edytowane przez panDespota
  • Thanks 1

Dzięki. Co do kalek, to celowo chciałem sprawdzić zachowanie Techmodowych wynalazków z różną chemią. Na dole jest Microsol/Microset, na górze i na kadłubie Tamiya Super Strong.

Tamiya sprawiła się zdecydowanie lepiej. Ale ten efekt niepełnego łosza na dole, który faktycznie przegapiłem, jest prosty do naprawienia - jutro to zrobię :D

1 godzinę temu, kelly9mm napisał:

już zrobione :D

I elegancko. Nacinałeś? Z tym micro set/sol dziwne. Ja jestem zadowolony ze współpracy z Techmodem aczkolwiek traktuję je kilka razy specyfikiem. 

• Thanks 1

7 godzin temu, panDespota napisał:

I elegancko. Nacinałeś? Z tym micro set/sol dziwne. Ja jestem zadowolony ze współpracy z Techmodem aczkolwiek traktuję je kilka razy specyfikiem. 

Nacinałem :D . Nie mam jakiś „pretensji” do Techmodu, przy odrobinie perswazji układa się całkiem nieźle.

Po prostu chciałbym zbudować takie Zero!

Wypukłe nity zwłaszcza na osłonie silnika robią robotę. To był zawsze problem aby w Japończykach tchnąć w tym miejscu trochę życia innego niż zwykłe obicia.

Gratulacje

• Thanks 1

Jak na 1/72 to super się prezentuje.  Przy tak eksploatowanym samolocie brakuje mi osmolenia  z rur wydechowych i  działek . Poza tym wnęki podwozia do przemalowania na kolor dołu .

Kolor  zielony też jest dość kontrowersyjny  bo wygląda na  farbę z mitsubishi.  Tyle marudzenia. BRAWO TY. 

• Thanks 1

Godzinę temu, Marek K napisał:

Jak na 1/72 to super się prezentuje.  Przy tak eksploatowanym samolocie brakuje mi osmolenia  z rur wydechowych i  działek . Poza tym wnęki podwozia do przemalowania na kolor dołu .

Kolor  zielony też jest dość kontrowersyjny  bo wygląda na  farbę z mitsubishi.  Tyle marudzenia. BRAWO TY. 

Dzięki. Faktycznie wnęki powinny być w kolorze dołu, zagalopowałem się. A co do zielonej farby, to chyba wszystkie 32-ójki były z Mitsubishi? Ale na Japończykach znam się słabo, więc przyjmuję uwagi z pokorą (seppuku nie popełnię :cool:)

• Like 1