kelly9mm Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia (edytowane) Czołem, Po nieco koszmarnym ostatnim doświadczeniu z Blochem postanowiłem zmierzyć się tym razem z czymś bardziej relaksującym. Wybór padł oczywiście na zestaw Tamiya, trudno o coś przyjemniejszego do budowy . Oto zatem legendarny Mitsubishi Zero (a konkretnie A6M3 Model 32). Przedstawiany tu samolot należał do Tainan Kokutai (II), który we wrześniu 1944 stacjonował na Taiwanie. Latał na nim Takeo Tanimizu. Do standardowego zestawu dorzuciłem: - wyposażenie kokpitu od Quinta Studio - nity od HGW - kalkomanie od Techmod - rurka pitot od Aber Miłego oglądania i krytykowania. Zero to zawsze wdzięczny temat do krytyki Pozdrawiam, Marcin Edytowane 6 Sierpnia przez kelly9mm 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia (edytowane) No no, piękne Zero. Podoba mi się jak prezentuję się na podstawce z figurką. Malowanie i brudzenia też. Korci mnie spróbowanie tych nitów zamiast nitowadła. Kalki niestety odstają od całości na spodzie skrzydła, gdzie rzucają się w oczy zanikające linie podziału paneli. Przy takich umiejętnościach grzech, że oznaczeń nie namalowałeś. Kołpak i śmigła wydają mi się też za bardzo uwalone, ale i tak piękny model! Gratulacje! Edit. Aż sobie wszedłem jeszcze raz popatrzeć. Pięknie się prezentuje kabinka, zegary, delikatne obicia, przetarcia skurzanych pasów. Genialna zerówka. A... i nie wygląda na swoją skalę Edytowane 5 Sierpnia przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 5 Sierpnia Autor Share Napisano 5 Sierpnia Dzięki. Co do kalek, to celowo chciałem sprawdzić zachowanie Techmodowych wynalazków z różną chemią. Na dole jest Microsol/Microset, na górze i na kadłubie Tamiya Super Strong. Tamiya sprawiła się zdecydowanie lepiej. Ale ten efekt niepełnego łosza na dole, który faktycznie przegapiłem, jest prosty do naprawienia - jutro to zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 5 Sierpnia Autor Share Napisano 5 Sierpnia już zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia Bardzo fajny modelik. Ściorany wzorcowo, po japońsku, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia Pozostaje tylko powtórzyć po kolegach. Pięknie prezentuje się ten model. Malowanie, brudzenie i... te nity... Jest świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia 1 godzinę temu, kelly9mm napisał: już zrobione I elegancko. Nacinałeś? Z tym micro set/sol dziwne. Ja jestem zadowolony ze współpracy z Techmodem aczkolwiek traktuję je kilka razy specyfikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia Śliczne Zero 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 6 Sierpnia Autor Share Napisano 6 Sierpnia 7 godzin temu, panDespota napisał: I elegancko. Nacinałeś? Z tym micro set/sol dziwne. Ja jestem zadowolony ze współpracy z Techmodem aczkolwiek traktuję je kilka razy specyfikiem. Nacinałem . Nie mam jakiś „pretensji” do Techmodu, przy odrobinie perswazji układa się całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia Piękny. Malowanie i zużycie wzorcowe - łapie oko jak cholera. I że co? To jest 1/72? Makro dla wielu niby wrogiem, ale Twoim przyjacielem jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia Po prostu chciałbym zbudować takie Zero! Wypukłe nity zwłaszcza na osłonie silnika robią robotę. To był zawsze problem aby w Japończykach tchnąć w tym miejscu trochę życia innego niż zwykłe obicia. Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia Jak na 1/72 to super się prezentuje. Przy tak eksploatowanym samolocie brakuje mi osmolenia z rur wydechowych i działek . Poza tym wnęki podwozia do przemalowania na kolor dołu . Kolor zielony też jest dość kontrowersyjny bo wygląda na farbę z mitsubishi. Tyle marudzenia. BRAWO TY. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 6 Sierpnia Autor Share Napisano 6 Sierpnia Godzinę temu, Marek K napisał: Jak na 1/72 to super się prezentuje. Przy tak eksploatowanym samolocie brakuje mi osmolenia z rur wydechowych i działek . Poza tym wnęki podwozia do przemalowania na kolor dołu . Kolor zielony też jest dość kontrowersyjny bo wygląda na farbę z mitsubishi. Tyle marudzenia. BRAWO TY. Dzięki. Faktycznie wnęki powinny być w kolorze dołu, zagalopowałem się. A co do zielonej farby, to chyba wszystkie 32-ójki były z Mitsubishi? Ale na Japończykach znam się słabo, więc przyjmuję uwagi z pokorą (seppuku nie popełnię ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia Bardzo fajne Zero. Fajnie wykonane ślady eksploatacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 7 Sierpnia Share Napisano 7 Sierpnia Kawał dobrej roboty! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia WOW Piękna Zeróweczka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi