abtb Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Dziś w niedzielnej galerii z dawna wyczekiwany SBLim-2A . O modelu nie będę się rozpisywał, ponieważ wszystko ładnie opisałem w warsztacie pt. "Projekt Grajewo". Także zapraszam do oglądania SBLim-2A, 7 Pułk Lotnictwa Specjalnego Marynarki Wojennej, Siemierowice, Polska, 1991r 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia zacny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Legancki Limek Jako że nie może być na polskim forum galerii polskiego samolotu bez marudzenia to szukałem, szukałem i w końcu znalazłem! ZDRADA! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Świetna Szparka, podoba się. A ta pod ogonem niewidoczna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Ładnie wyszedł, subtelny taki 25 minut temu, barszczo napisał: A ta pod ogonem niewidoczna . ...a i w każdej chwili do poprawienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia 5 godzin temu, jachud3 napisał: to szukałem, szukałem i w końcu znalazłem! Widziałeś model na żywo czy zdjęcia oglądałeś pod mikroskopem? Bardzo ładny SBLiM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Godzinę temu, mig napisał: Widziałeś model na żywo czy zdjęcia oglądałeś pod mikroskopem? Oczywiście, że pod mikroskopem - jak inaczej miałbym znaleźć babol do wytknięcia dopiero w galerii, a nie w warsztacie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Tak jak myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Przez Ciebie mam ochotę na arabskiego Edka... Także, duży plus za model, minus za rozbudzanie chciejstwa zakupowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia Wyszedł super. Jednak te stare „rury” mają w sobie coś magicznego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia (edytowane) Tradycyjnie już - dziękuję BARDZO za opinie i uwagi 23 godziny temu, jachud3 napisał: Jako że nie może być na polskim forum galerii polskiego samolotu bez marudzenia Dla tego unikam tego typu tematów jak smok wawelski baraniny z siarką 23 godziny temu, jachud3 napisał: to szukałem, szukałem i w końcu znalazłem! Wiadomo - kto szuka - ten znajdzie! 23 godziny temu, jachud3 napisał: ZDRADA! Tyko czyja i dla czego ma być niby moja Otóż nie jest to niedoszlifowane złącze bo przecież wiadomo, że w tym modelu taka sytuacja nie mogła wystąpić: A zatem trza drążyć temat dalej i szukać przyczyny tej sytuacji Choć na półce w cale tego nie widać (ale to pewnie z racji mojego wieku (a raczej półwieku) i ogólnej ślepoty z nim powiązanej)) 14 godzin temu, Soris napisał: Przez Ciebie mam ochotę na arabskiego Edka... Bardzo polecam: A jak dobrze poszukasz na aukcjach i uda cię wyrwać z "drugiej ręki" to i szansa na takiego będzie: 14 godzin temu, Soris napisał: Także, duży plus za model, 14 godzin temu, Soris napisał: minus za rozbudzanie chciejstwa zakupowego. Jak tak sobie patrzę na tego SBLlim-a to mam ochotę jeszcze "podoić" z pozostałych mi kalek i ulepić polskiego UTi MiG-a 15. Ale mam obawy, że do tego czasu kolega @jachud3 nabędzie tak zajebisty mikroskop elektronowy, że udowodni przy jego pomocy, że nawet Eduard robi krzywe linie nitów w swoim modelu szkolnego MiG-a I wtedy czar pryśnie i pozostanie tylko niesmak i świadomość straconego czasu 23 godziny temu, jachud3 napisał: na polskim forum galerii polskiego samolotu Za tydzień (jak nie będzie gradobicia lub innego nieszczęścia) dla równowagi - o zgrozo - coś z hakenkrojcem na ogonie. Ale dzięki bożej opaczności z francuskiego łomotu a nie z wrześniowej tragedii, więc miłośnicy poloników i "kampanii wrześniowej" mogą spokojnie kosić trawę, wzmacniając się przy tym chłodną zupą chmielową Edytowane 11 Sierpnia przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia 9 minut temu, abtb napisał: Za tydzień (jak nie będzie gradobicia lub innego nieszczęścia) Na wszelki wypadek podsuwam wymówkę: było gradobicie i inne nieszczęścia, fakt, że w Sokółce, ale w skali kraju to po sąsiedzku, więc da się podciągnąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia W dniu 10.08.2025 o 10:07, jachud3 napisał: ZDRADA I to nawet dwie zdrady Bo co to za grubościenna rura jak w armacie na statku pirackim W oryginale było cinko panie, cinuchno Ale oczywista że to nie celowe czepianie bo ja temu Limu w zad paczał nie bedę 6 godzin temu, abtb napisał: Jak tak sobie patrzę na tego SBLlim-a to mam ochotę jeszcze "podoić" z pozostałych mi kalek i ulepić polskiego UTi MiG-a 15 Dawaj, dawaj... ja teleskopem Hubala paczał nie bedem Może być "Biała Damessa" zamiast klasycznego sreberka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia (edytowane) 18 godzin temu, Artek82 napisał: W oryginale było cinko panie, cinuchno Proponuję powiększyć jeszcze bardziej - będzie jak chiński mur 18 godzin temu, Artek82 napisał: Może być "Biała Damessa" Otóż nie może - Biała Dama kłóci się z UTI MiG-iem 15. To był chyba SBLim 2 Chyba padam ofiarą własnej tfórczości - inni walą kasztany a mnie się rozlicza z grubości rury i głębokości nitów Edytowane 12 Sierpnia przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Tylko się cieszyć. Komplement nieoczywisty może, ale deterministycznie wręcz konieczny :). Mnie się warsztat tego modelu wyjątkowo podobał, a model w galerii też. Pewnie temat i tło wydarzeń z realnego świata bardziej pode mnie. Ale przyjemność patrzenia jest i raduje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia 38 minut temu, abtb napisał: inni walą kasztany Postaram się ograniczyć 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia 3 godziny temu, abtb napisał: inni walą kasztany Hm, tego określenia nie słyszałem. Było walenie konia, Niemca po kasku, ale Twoje jest odkryciem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia 4 godziny temu, abtb napisał: Chyba padam ofiarą własnej tfórczości - inni walą kasztany a mnie się rozlicza z grubości rury i głębokości nitów Zazdrość przez nich przemawia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia 14 godzin temu, greatgonzo napisał: Tylko się cieszyć. Dziękuję bardzo 14 godzin temu, greatgonzo napisał: Mnie się warsztat tego modelu wyjątkowo podobał, a model w galerii też. Jestem bardzo zaskoczony tym, że ten warsztat i ten model/samolot zwróciły twoją uwagę - wszak to nie żaden drugowojenny fajter a tylko powojenna rura. Tym bardziej cieszy mnie twoja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 12 godzin temu, giberes napisał: Było walenie konia, Niemca po kasku, ale Twoje jest odkryciem W telewizji jest reklama piwa gdzie wali się gruchę przy mirabelli 15 godzin temu, abtb napisał: mnie się rozlicza z grubości rury i głębokości nitów To tylko jajcarsko, a tak na poważnie bez żartów to model przyciąga oko wykonaniem bo co wejdę to muszę popaczać, zresztą jak każdy inien Twój 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia Pozwolę sobie trochę poplotkować w temacie Otóż kolega @Artek82 wspomniał, że mógłbym zrobić "Białą Damę". Zrobić się da, i owszem nawet z zestawu Eduarda, choć nie tak prosto z pudła bo pewne niuansiki są, min. laweta uzbrojenia. Ale niestety muszę stwierdzić, że ten samolot jest oklepany jak widok Poloneza pod blokiem w latach 90-tych. Jeżeli już bym został przymuszony do budowy SBLim-a 2 to wybrałbym może i oklepane srebrne malowanie ale za to dość fotogeniczne bo biorące udział w filmie "Na niebie i na ziemi" z n/b 027. Samolot jest ładnie nagrany pomiędzy 17.16 a 21.10 minutą filmu. I to jest złota myśl Oczywiście wypadałoby także zrobić coś relaksacyjnie (bez przeróbek) czyli prawilnego UTIMiG-a 15 których pewną ilość używaliśmy w latach 50-tych (również pochodzących z bratniego czechosłowackiego kraju czyli CS-102) 17 godzin temu, abtb napisał: inni walą kasztany W tym konkretnym przypadku miałem na myśli modele UTIMiG-ów 15 bez żadnych przeróbek, w skalach wszelkich, różnych producentów, szumnie w galeriach określanych jako SBLimy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 4 minuty temu, abtb napisał: Jeżeli już bym został przymuszony do budowy SBLim-a 2 to wybrałbym może i oklepane srebrne malowanie ale za to dość fotogeniczne bo biorące udział w filmie "Na niebie i na ziemi" z n/b 027. Panie, nie zastanawiaj się, tylko rób! Póki to ziarenko chęci jest. Daję zielone światło: Czekaj... Moment... jak to zatrzymać na zielonym... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia 12 minut temu, Grzes napisał: Daję zielone światło: Jak sygnalistów uzbiera się co najmniej 5-ciu to pędzę do sklepu A z drugiej strony, po powściągliwości twojej "opinii" wnoszę, że prezentowany model, jako zapalczywemu miłośnikowi "szachownic", podoba się średnio (albo i wcale ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 1 minutę temu, abtb napisał: A z drugiej strony, po powściągliwości twojej "opinii" O kurcza... faktycznie nic nie napisałem... Ale nie ma się co gniewać od razu... Misie podoba i zachęcam do kolejnych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia (edytowane) 1 minutę temu, Grzes napisał: Ale nie ma się co gniewać od razu... Ależ ja tylko wpisałem uwagę w szkolnym dzienniczku Ja wiem, że czekasz na coś z Białej Podlaskiej Edytowane 12 Sierpnia przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi