Jendrass1 Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Sesja za pasem, a tu model przybiera już takie kształty, że chce się robić non stop :( Dziś ważny dzień, pierwsze zastosowanie duetu aerograf+kompresor. Po kilku krotnym zapchaniu tego pierwszego, dozowaniu zbyt dużych ilości farby do malowania itp wyszło tak: A z pół tubki valejo poszło dziś w zmywak nauczka jest. Przedział silnika z płytą (drzwiczki, siatka z drugiej strony zaczepy na graty i pudełko) Przód Ogół Przepraszam za foty ale dzisiejszy dzień mnie lekko zmęczył, robiłem na szybciuchno,. Szczekam na wasze opinie Piszcie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Jędras co ty wiesz o zapychającym się aero.... dziś malowałem przez 6h musiałem chyba z 10 razy rozbierać sprzęt i go czyścić bo vallejo lubi się w dyszy odkładać, szczególnie jak maluje się rozcieńczonym model colorami. Dobrze jest mieć strzykawke żeby odessać farbę ze zbiorniczka w razie potrzeby. A tak na serio to wyszło bajerancko, gorąco kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Retardera nie stosujecie czy co Model wygląda interesująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Retardera nie stosujecie czy co Model wygląda interesująco. Uczymy się ale jak malujesz pół dnia to wiesz... prawo serii :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Ze swojej strony polecam ten retarder: http://www.allegro.pl/item527887503_sinus_producent_medium_opozniacz_200_ml.html Jedna-dwie kropelki na zbiorniczek i malowanie akrylami to czysta przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Już mam ten z MR. Hobby, ale za proporcje serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Nie ma za co Ale i tak najlepiej jak sam przetestujesz sobie ilość retardera do farby.Wszak wiadomo, że farba farbie nierówna (nawet ten sam odcień tego samego producenta) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Jendrass1jestes mistrz,elegancka robota. Retardera nie stosujecie czy co Question Exclamation ja mam z talensa i gowno daje,tez maluje przewaznie kamo caly dzien:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Jendrass1jestes mistrz,elegancka robota.Retardera nie stosujecie czy co Question Exclamation ja mam z talensa i gowno daje,tez maluje przewaznie kamo caly dzien:) Najwidoczniej nie jest to winą retardera a źle rozcieńczonej farby. reggy gdzieś pisał na forum w jakim stosunku rozcieńcza Vallejo MC względem farba-woda-retarder. p.s i trochę niesmacznego słowa użyłeś na literę g... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Strasznie czerwono wyszła ta minia. Stosowałem tą samą farbę, więc pewny jestem, że to wina zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2009 Lektura artykułu o 10TP i 14TP zmotywowała mnie do pracy. Pora zamknąć sprawę przedziału silnika ! Dziś doszła skrzynka na ostrogi gąsienic (za lewą chłodnicą), stelaż na akumulatory (za prawą chłodnicą), stojaki pod wentylatory i wiatraki, silnik oraz kable i węże (część nie wklejona jeszcze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Jendrass, weź to wszystko washem przeciągnij... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2009 Jendrass, weź to wszystko washem przeciągnij... No przecież jeszcze nie skończyłem ! To jest tak 75%, wkleję wszystko, domaluję i zacznę pieścić. Wszystko w swoim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 7TP wygląda uroczo Mnie natomiast bardzo zaciekawiło oświadczenie kolegi skala72 - pogrzebałem, policzyłem i ... Nijak mi to nie pasuje. Choć przyznaję - może istnieć zdjęcie przedstawiające TK-3(TKS) ze stojącym na nim granatnikiem i stojącymi obok ludźmi. Takie zdjęcia na 90% pochodziły by z jakiegoś pokazu, czy prezentacji i raczej w rzeczywistości miejsca mieć by nie mogły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Jendrass, patrzę na twoje postępy z mieszanymi odczuciami. Bardzo mocna i merytorycznie zaangażowałeś się w to wnętrze, wygląda super ale.... co z tego będzie można później podziwiać/zobaczyć? Chyba, że resztę wozów będziesz chciał ciągnąć w takim wykonaniu a teraz to trening. Ta plot-ka to jednak wizja techniczna-modelarska i wnętrz będzie na drugim planie. Z doświadczenia wiem, że drugiego a daj Boże trzeciego wnętrza nie będziesz już budował z takim zapałem. Mam uwagę również do malowania wnętrza. Czy ma pozostać w takich kolorach? Jak się ma to do wielokrotnie cytowanej instrukcji? Całe wykończenie wnętrza ma być na piaskowo a nie goła minia i szary. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Jendrass, patrzę na twoje postępy z mieszanymi odczuciami. Bardzo mocna i merytorycznie zaangażowałeś się w to wnętrze, wygląda super ale.... co z tego będzie można później podziwiać/zobaczyć? Chyba, że resztę wozów będziesz chciał ciągnąć w takim wykonaniu a teraz to trening. Ta plot-ka to jednak wizja techniczna-modelarska i wnętrz będzie na drugim planie. Z doświadczenia wiem, że drugiego a daj Boże trzeciego wnętrza nie będziesz już budował z takim zapałem. Mam uwagę również do malowania wnętrza. Czy ma pozostać w takich kolorach? Jak się ma to do wielokrotnie cytowanej instrukcji? Całe wykończenie wnętrza ma być na piaskowo a nie goła minia i szary. Co Ty na to? Wóz będzie otwierany od góry, cała płyta górna będzie zdejmowana. Wszystko będzie otwarte. Nie zakleję wozu tak jak tu... a pieczołowitość wykonania tej IV jest wręcz boska. http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=35352&postdays=0&postorder=asc&start=165 Wnętrze wozu było szare/szaro-piaskowe wg instrukcji. Kolor, który jest w tej chwili, zbliżony jest do tego z TK-3 w B-B. Tu mogę jeszcze na szczęście przemalować, chociaż skłaniam się do takiego koloru jak w tym C7P z Model Hobby. Oczywiście elementy wyposażenia itp będą mieć inne kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Czy dla Ciebie kolor szary i szaropiaskowy to ten sam kolor? Może do czasów wprowadzenie cytowanej instrukcji wnętrza były i szare, ale po jej wprowadzeniu zdecydowanie piaskowe - w przypadku czołgów. Instrukcja nakazuje malowanie na szary sanitarek i samochodów o nadwoziu zamkniętym. PS. Malowanie TK-3 z B-B o niczym nie świadczy, jeśli nie znamy intencji budowniczych (podkład, wczesna wersja produkcyjna, istniejąca warstwa farby (przez kogo nałożona)). A w Moskwie nasza tankietka we wnętrzu ma kolor zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biskup Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Świetny temat. Jego ekscelencja Biskup też ma w planie przeróbkę 7-TP. Dlatego z zainteresowaniem, i zrozumieniem przyjmuje tego typu działania podejmowane przez wiernych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Czy dla Ciebie kolor szary i szaropiaskowy to ten sam kolor? Nie Napisałem, że skłaniam się do tego z C7P. Może do czasów wprowadzenie cytowanej instrukcji wnętrza były i szare, ale po jej wprowadzeniu zdecydowanie piaskowe - w przypadku czołgów. Instrukcja nakazuje malowanie na szary sanitarek i samochodów o nadwoziu zamkniętym. Przekonałeś mnie. PS. Malowanie TK-3 z B-B o niczym nie świadczy, jeśli nie znamy intencji budowniczych (podkład, wczesna wersja produkcyjna, istniejąca warstwa farby (przez kogo nałożona)). Pytałem, dzwoniłem, TK-3 idzie do przemalowania. A w Moskwie nasza tankietka we wnętrzu ma kolor zielony Byłeś i widziałeś ? czy z nasz z opowiadań ? Byłem w Moskwie i tylko otarłem się o Kubinkę, nie dostałem na czas pozwolenia z Ministerstwa Obrony FR... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Moskiewskie zdjęcia TKS-a są w monografii Rossagraph zdjęcia nr 40, 44, 62, 95, 98, 99, 100, 104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 1 Lutego 2009 Autor Share Napisano 1 Lutego 2009 Tej pozycji nie mam i widzę, że jest mi coraz bardziej potrzebna. dzięki Jarku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 A ja sobie patrzę Jarku i widzę, że w Pojazdach Wojska Polskiego, cytowana jest ta instrukcja, która mówi o malowaniu wnętrza sanitarek na ciemno lub jasno szary kolor. Poza tym na forum Odkrywcy, doszli nawet, że na jednym ze zdjęć sam. panc. jest wewnątrz dwubarwny. Mówisz, że "przed obowiązywaniem instrukcji może były szare", a jednocześnie pamiętajmy, że we wrześniu 1939 mamy także zdjęcia tankietek w malowaniu japońskim. Wiem, że na rysunku wnętrza 10TP wcale nie jest kolor szaropiaskowy, a zwyczajnie piaskowy (czyli bardziej żólty). W starym wydaniu monografii 7TP stało, że kolor jasno szary. W nowym wydaniu już usunięto wogóle kwestię malowania wnętrza. Nie sposób dojść na 100% jakiego koloru było wnętrze, bo po prostu nie ma dowodów... A to, że TKS na Kubince zielony wewnątrz? Dla mnie to móglby być i różowy - nie wiemy co Ruscy z nim wyrabiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 (edytowane) Jeżeli trzymamy się przepisów, to należy pamiętać że w zdecydowanej większości dotyczyły one sprzętu nowego, schodzącego z produkcji. Kolejna okazja do przemalowania wnętrza to remont kapitalny, tylko czy takowe były? Spora cześć sprzętu była jako zapasy wojenne na magazynach w batalionach pancernych, skoro stały zakonserwowany to komu przyszło do głowy przemalowywanie wnętrza?. Co innego kamo. Jeśli batalion miał zapasy farb to wytyczne realizował, a jak nie, to stały nadal wozy w garażach w „japońskich kamo". Gdy ogłoszono mobilizację (sierpniową) to nie było już czasu na przemalowywanie tankietek. Według mnie z tych oto powodów spotykamy znane odstępstwa. Są to jednak odstępstwa, które jeśli są udokumentowane, to watro je wykorzystywać (sam mam model drezyny dla TKS-a i zastanawiałem się czy nie zrobić go właśnie w „japońskim kamo", dla różnorodności kolekcji PS. Co do kolorowych plansz lepiej się nie wypowiadać ostatecznie, bo w zdecydowanej większości to "wizje" kolorów artysty plastyka a nie historyka. Podobają mi się tablice barwne Pana Wróbla, nie twierdzę jednak że tylko Jego są prawidłowe. Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Mój następny model będzie w kamo japońskie Co do koloru wnętrza, to w moim 7TP jest już jasnoszare. Dlatego też przy nim zostanę, bo wieży już nie przemalije :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Pamiętaj jednak, że są obecnie dwie szkoły kamo japońskiego ( stara z kolorem piaskowym i nowa z szarym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi