Skocz do zawartości

PZL TS-11Iskra D, Arma Hobby, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wspomniałem w portfolio - rozpoczynam nowy sezon modelarski 2026, od modelu samolotu doskonale wszystkim znanego, czyli naszej polskiej Iskry

Model jak model - jest i tyle.  Ja pozwoliłem sobie go zrobić w egzotycznym malowaniu. Jest to trzeci mój model z cyklu "Szkoła latania - epizod pierwszy samoloty odrzutowe"

Dziękuję bardzo @Grzes-owi za dodatki do modelu oraz mistrzowi @Soris-owi za maski do wymalowania numeru na dole skrzydeł - dziękuję bardzo panowie :piwo:

PZL TS-11 Iskra D, Indyjskie Siły Powietrzne, lotnisko Hakimpet, Hyderabad, Indie około 1976 roku

A1HOEfh.jpg

sPqOZqc.jpg

eOlr7Ji.jpg

2a3gHGy.jpg

iIRNJKi.jpg

lMVPXw4.jpg

i98j0Eq.jpg

WTesrzf.jpg

gTUz4Hp.jpg

13GPT5l.jpg

1Ak6XTh.jpg

l2noZZo.jpg

tZIvvyF.jpg

1cL0eRE.jpg

EDZ5BY0.jpg

JjXNv0P.jpg

yEPu3Xd.jpg

zWAN4os.jpg

Z7qlozI.jpg

wSqRphS.jpg

v0UJLiO.jpg

gArQwX0.jpg

rO05KKx.jpg

6ZbM6D5.jpg

I tyle :D

Edytowane przez abtb
  • Like 14

Wolę Polki ale Hinduska szczególnie jak ładna to też może być. :mrgreen:

O co chodzi z tym zakratkowanym wlotem? Nie chce mi się szukać w sieci. Srebrny kolor sugeruje, że kratka była na stałe zamontowana czy też Indianie używali srebrnych kratek na wlotach? Oświeć mnie.

• Thanks 1

14 minut temu, Endrju napisał:

Oświeć mnie.

Oświecam : kratki na wlotach były formą zabezpieczenia wlotu przed drobiem i hasającymi po płycie lotniskowej zającami :szczerbol: W skrócie służyły jako zabezpieczenie by do wlotu nie dostało się jakieś zanieczyszczenie gabarytowe ( taka jest moja teoria :mrgreen:) Natomiast ich kolor wynika z fotki która chyba jest w warsztacie poświęconym budowie tej Iskry. Jest jeszcze kombinacja, w której występuje tylko dolna połowa tej kratki

Ze smycza lepiej wyglada... i chyba popraw wyrzutnie rakiet na prawym skrzydle, wygląda że są nierównoległe.

Edytowane przez Maxy
  • Thanks 1

Godzinę temu, Endrju napisał:

Wolę Polki ale Hinduska szczególnie jak ładna to też może być. :mrgreen:

O co chodzi z tym zakratkowanym wlotem? Nie chce mi się szukać w sieci. Srebrny kolor sugeruje, że kratka była na stałe zamontowana czy też Indianie używali srebrnych kratek na wlotach? Oświeć mnie.

Srebrne.

Iskra-Work-09.jpg

Iskra-Work-16.jpg

Model w galerii, więc można się przypieprzać :haha:

Dokładna nazwa wersji to Iskra bis D.

@KRYSTEK mnie uprzedził z fotką - osprzęt lotniskowy walnij na żółto.

Mało jest fotek, ale na niektórych widać takie cienkie czarne linie na górze skrzydeł

image.png.98c24b8aba520eb5a2ce121160260246.png

29 minut temu, Grzes napisał:

Model w galerii, więc można się przypieprzać

Ależ proszszę bardzo :wpier:

Dokładna nazwa wersji to Iskra bis D.

Napiszę tak - jest to konstrukcja, która u mnie nie wywołuje drgnięcia organu więc merytorycznie ja rozróżniam tylko dwie wersje:  TS-11 i TS-11 :mrgreen:

Na schematach malowania producent modelu napisał, że polskie Iskry to wersje bis D a indyjska to D. Nie będę kopał się z koniem :cool:

Na moją sugestię skierowaną do osoby maczającej palce w AH  w temacie braku w kalkomaniach numeru na spód skrzydeł otrzymałem odpowiedź, żebym się nie sugerował samolotem z pomnika, bo indyjskie Iskry tego numeru nie posiadały. A zdjęcia swoje i muszę z przykrością przyznać, że malowanie ( a właściwie kalkomanie) indyjskie (JEDYNEGO zagranicznego użytkownika Iskry) zostało zlane na żółto tak jak końcówki płatów w tym modelu - ZERO jakichkolwiek napisów eksploatacyjnych, nawet tak bardzo charakterystycznych i dużych, które widać na zdjęciach.

osprzęt lotniskowy walnij na żółto.

No co ty - do polskiej (:klamca: :klamca:) pomarańczowy będzie pasował jak ulał.

na niektórych widać takie cienkie czarne linie na górze skrzydeł

Był warsztat? Był. Było trzeba pisać, a nie teraz siać ferment w galerii :super:

W warsztacie tego nie pisałem, więc napiszę tu - model jest, i cieszy, ale jego jakość nie powala. Babole zafundowane przez producenta trochę odrzucają i nie zachęcają do budowy kolejnego egzemplarza.  Traumę po budowie tego modelu będę leczył budową L-29 i L-39 :szampan:

Godzinę temu, Xmen napisał:

Nie ma jak to wejść " z buta" w nowy rok

Można było lepiej :mrgreen:

Godzinę temu, Xmen napisał:

Świetny model Tomaszu.

Dziękuję :piwo:

Ale to trochę sprawa dyskusyjna - raczej wymęczyłem i cieszę się że już "po" :D

Edytowane przez abtb

21 minut temu, abtb napisał:

:wpier:

Z tego to od razu wychodzi ruski zabór - sztacheta z płota i do bitki!

To kurła chodż...

Kogut_4.gif.e2cc92dd534e377a2e42fccc98740fa5.gif

23 minuty temu, abtb napisał:

Był warsztat? Był. Było trzeba pisać, a nie teraz siać ferment w galerii

Ferment musi swoje odstać :mrgreen:

Poza tym nie wiem z czego wynikają te linie, ale nie ma ich na każdym samolotku.

Dlatego napisałem, że na niektórych widać...

Godzinę temu, abtb napisał:

Na moją sugestię skierowaną do osoby maczającej palce w AH  w temacie braku w kalkomaniach numeru na spód skrzydeł otrzymałem odpowiedź, żebym się nie sugerował samolotem z pomnika, bo indyjskie Iskry tego numeru nie posiadały.

I odleciały z pomnika.

1 (17).jpg

Edytowane przez KRYSTEK

1 godzinę temu, Grzes napisał:

(...) ale na niektórych widać takie cienkie czarne linie na górze skrzydeł

... które zachodzą na dół.

Nie jestem złośliwy, nie jestem złośliwy, nie jestem złośliwy, nie jestem... 🙃

1856881106_PA1.thumb.jpg.4bd22a392dca0b9e06f201f6e32a43cd.jpg

1170365662_PA2.jpg.044cc3daba0b51822d749207c5b74b37.jpg

1631432456_PA3.thumb.jpg.140dbd3f4578536dc2221c09918de0bf.jpg

Po cholerę Hindusom te linie? Tylko złośliwie i podstępnie uczciwym oraz zacnym modelarzom kłopot robią.

Wyszła bardzo spoko, to nie jest łatwy modelik, sam właśnie pokątnie męczę wersję Novax, to mniej więcej rozumiem, że wymęczona.

Ukłony, Hubert.