Skaidrus Napisano 10 Sierpnia Napisano 10 Sierpnia Czołem Do budowy użyłem BIG ED’a BIG49423 i BIG49424, masek oszklenia New Ware AM1230, kół Eduarda 6481028, sprężarek 6481030, silników 6481029, karabinów 3DF 104850 oraz bezsensownych masek oznaczeń DN Models 48-827-150. Nie doktoryzowałem się z B-24, więc nie będę wypowiadał się o poprawności merytorycznej modelu. W kwestii spasowania nie mam zastrzeżeń – jak na tak duży model nie znalazłem większych problemów. Wszystko, co jest w nim niedopracowane to mój „wkład własny” wynikający z niedostatecznych umiejętności. Propozycje malowań są, jak to w HB, niedopracowane. Okładkowy Witchcraft nie jest w ogóle wersją J, tylko H. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby szukać innych oznaczeń. Znalazłem wiec War Goddes z DN Models. Naiwnie założyłem, że producent zrobił research. Otóż nie zrobił. Prawdziwy War Goddes miał inny typ przedniej wieżyczki. Powininem był zostać przy Witchcraft, przynajmniej z daleka przypominałby pierwowzór… Z blach Edka ma sens tylko kabina i komora bombowa. Reszta to para w gwizdek. Z drugiej strony sprężarki i silniki 3D bardzo usprawniły budowę i podniosły szczegółowość modelu. Karabiny 3DF są o tyle wygodne, że mają oddzielne lufy, więc ułatwia to malowanie. Natomiast materiał, z którego są wykonane bardzo słabo reaguje z CE, którego używałem. Model malowałem i lakierowałem Hatakami C. Brudzenie to oleje, pigmenty AMMO/AK oraz kredki wodne Koh-i-Noor. Ogólnie model polecam. Relacja ilości stresu przy budowie do ilości modelu jest bardzo korzystna 43 Cytuj
mig Napisano 10 Sierpnia Napisano 10 Sierpnia Kawał modelu. Te czarne elementy na krawędzi natarcia skrzydeł i stateczników to w rzeczywistości były gumowe nakładki więc nie powinny mieć żadnych obić. 1 Cytuj
Adamo722 Napisano 10 Sierpnia Napisano 10 Sierpnia Fakt rozmiar robi wrażenie ale i wykonanie dobre 1 Cytuj
Skaidrus Napisano 10 Sierpnia Autor Napisano 10 Sierpnia 6 godzin temu, mig napisał: Kawał modelu. Te czarne elementy na krawędzi natarcia skrzydeł i stateczników to w rzeczywistości były gumowe nakładki więc nie powinny mieć żadnych obić. Słuszna uwaga. Bezrefleksyjnie skopiowałem to z innego modelu, który znalazłem w necie... Cytuj
ManiekB Napisano 11 Sierpnia Napisano 11 Sierpnia Piękny B-24 ale te oznaczenia (gwiazdy) to kolor nie trafiony za jasny - pewnie oryginały z z Hobby Bossa? 1 Cytuj
Skaidrus Napisano 11 Sierpnia Autor Napisano 11 Sierpnia 5 godzin temu, ManiekB napisał: Piękny B-24 ale te oznaczenia (gwiazdy) to kolor nie trafiony za jasny - pewnie oryginały z z Hobby Bossa? Oznaczenia malowane są malowane przy użyciu masek. Kolor faktycznie jest mało nasycony. Cytuj
Adamo722 Napisano 11 Sierpnia Napisano 11 Sierpnia 4 godziny temu, Skaidrus napisał: Oznaczenia malowane są malowane przy użyciu masek. Kolor faktycznie jest mało nasycony. Ale jak popatrzysz na pierwszym i drugim zdjęciu to kolor na kadłubie jest granatowy a na skrzydle jaśniejszy. Może to wpływ światła bo raczej nie malowałeś dwoma różnymi kolorami Cytuj
Skaidrus Napisano 11 Sierpnia Autor Napisano 11 Sierpnia 2 minuty temu, Adamo722 napisał: Ale jak popatrzysz na pierwszym i drugim zdjęciu to kolor na kadłubie jest granatowy a na skrzydle jaśniejszy. Może to wpływ światła bo raczej nie malowałeś dwoma różnymi kolorami Chciałem żeby oznaczenia na skrzydle były minimalnie jaśniejsze od kadłubowych, żeby oddać grę cieni. Można się w to bawić malując od masek. Pechowo Insignia Blue miałem tylko w akrylu, którym nie umiem malować. Więc różnica w odcieniu różnica jest za duża, biorę to na klatę... Ale też nabyłem nowe umiejętności Cytuj
Adamo722 Napisano 11 Sierpnia Napisano 11 Sierpnia Taki efekt można też uzyskać dodając do danego koloru troszkę białego Cytuj
ManiekB Napisano 11 Sierpnia Napisano 11 Sierpnia (edytowane) W dniu 10.08.2026 o 13:39, Skaidrus napisał: Prawdziwy War Goddes miał inny typ przedniej wieżyczki I nie tylko - inna wieżyczka to pokrywy podwozia przedniego chowane do środka (napędzana elektrycznie A-6) nie hydraulicznie jak w modelu (Emersona) ma zbiorniki płynu hydraulicznego dlatego pokrywy są na zewnątrz. To tylko taka dygresja jak można na Liberatorze się wyłożyć. Pozdrawiam Edytowane 11 Sierpnia przez ManiekB 1 Cytuj
2211 Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia Piękny kawał modelu . Też posiadam go w mojej kolekcji i zaprawdę powiadam zajmuje kawał mebla. 1 Cytuj
Lipa Napisano 14 Sierpnia Napisano 14 Sierpnia Merytorycznie, rozumISZ, się nie wypowiem. Za to malarsko bardzo się podoba. Taka niezbyt zużyta maszyna jak na warunki pracy. Bardzo ładny weathering. BARDZO się podoba. 1 Cytuj
HKK Napisano Niedziela o 10:11 Napisano Niedziela o 10:11 W dniu 11.08.2026 o 20:25, ManiekB napisał: I nie tylko - inna wieżyczka to pokrywy podwozia przedniego chowane do środka (napędzana elektrycznie A-6) nie hydraulicznie jak w modelu (Emersona) Odwrotnie. Consolidated A6 była hydrauliczna a Emerson A15 elektryczna. Dodatkowe wyposażenie napędu elektrycznego spowodowało otwieranie pokryw podwozia na zewnątrz. Ale ponieważ w B-24 regułą jest, że nie ma reguły, to niektóre bloki B-24J miały wieżyczkę Emerson i pokrywy otwierane do wewnątrz. W dniu 10.08.2026 o 12:39, Skaidrus napisał: Powininem był zostać przy Witchcraft, przynajmniej z daleka przypominałby pierwowzór… Teraz jest lepiej. B-24H miał część nosową różną od większości B-24J, w tym od zestawowego. Wieżyczkę można ew. wymienić. "War Goddess" nie miała również dodatkowych okienek bombardiera. Z B-24 jest tak, że jeśli chodzi o część nosową trzeba zawsze patrzeć na zdjęcia oryginalnego egzemplarza zamiast sugerować się wersją czy nawet serią. A model bardzo efektowny. 3 Cytuj
Skaidrus Napisano Niedziela o 17:03 Autor Napisano Niedziela o 17:03 6 godzin temu, HKK napisał: Odwrotnie. Consolidated A6 była hydrauliczna a Emerson A15 elektryczna. Dodatkowe wyposażenie napędu elektrycznego spowodowało otwieranie pokryw podwozia na zewnątrz. Ale ponieważ w B-24 regułą jest, że nie ma reguły, to niektóre bloki B-24J miały wieżyczkę Emerson i pokrywy otwierane do wewnątrz. Teraz jest lepiej. B-24H miał część nosową różną od większości B-24J, w tym od zestawowego. Wieżyczkę można ew. wymienić. "War Goddess" nie miała również dodatkowych okienek bombardiera. Z B-24 jest tak, że jeśli chodzi o część nosową trzeba zawsze patrzeć na zdjęcia oryginalnego egzemplarza zamiast sugerować się wersją czy nawet serią. A model bardzo efektowny. Cieszę się, że Ci się podoba. Ale te dodatkowe okna bombardiera... Nie mam pojęcia, jak mogłem je przeoczyć Cytuj
ManiekB Napisano Poniedziałek o 00:49 Napisano Poniedziałek o 00:49 14 godzin temu, HKK napisał: Odwrotnie. Consolidated A6 była hydrauliczna a Emerson A15 elektryczna. Dodatkowe wyposażenie napędu elektrycznego spowodowało otwieranie pokryw podwozia na zewnątrz. Ale ponieważ w B-24 regułą jest, że nie ma reguły, to niektóre bloki B-24J miały wieżyczkę Emerson i pokrywy otwierane do wewnątrz. No widzisz gdzieś mi świtało i pomyliłem. Pozdrawiam Wersja B-24H to połączenie kadłuba B-24D z nowym nosem z wieżyczką (który stał się standardem wersji późniejszych) łatwo to można dostrzec po podziale blach na nosie. Cytuj
HKK Napisano Poniedziałek o 06:52 Napisano Poniedziałek o 06:52 5 godzin temu, ManiekB napisał: Wersja B-24H to połączenie kadłuba B-24D z nowym nosem z wieżyczką ( Też nie do końca tak. Na zdjęciu jest B-24D z przebudowanym nosem i dodaną tam wieżyczką ogonową A6 (okapotowaną). Takie przeróbki robiono w bazach polowych na teatrze pacyficznym. Egzemplarze różniły się szczegółami. I nadal to są samoloty wersji D. Wersja H została opracowana w zakładach Ford-a i posiadała standardową, bardzo charakterystyczną część nosową z wieżyczką A-15. Ten komplet był również wspólny dla wszystkich serii H budowanych przez inne wytwornie. Ale ponieważ nie ma reguły, to niektóre serie wersji J a nawet L miały taką samą "fordowską" część nosową. Cały ten bałagan został dobrze skonsolidowany w formie książkowej pod genialnym tytułem "Consolidated mess" wyd. Stratus. Nb. jeden z B-24J nosił taką nazwę, co dodatkowo podkreśla grę słów w tytule. 2 Cytuj
ManiekB Napisano Poniedziałek o 19:00 Napisano Poniedziałek o 19:00 No widzicie wkleiłem zdjęcie z podpisem B-24H okazało się co innego. Tu jest raczej na pewno B-24H i do tego sławny sławny - charakterystyczny nos samolotu. Pozdrawiam 1 Cytuj
Piotr Dmitruk Napisano Wtorek o 08:47 Napisano Wtorek o 08:47 https://www.mojehobby.pl/products/Consolidated-Mess-The-Illustrated-Guide-To-Nose-Turreted-B-24-Production-Variants-In-USAAF-Combar-Service.html?srsltid=AfmBOorVy1muXYGlt46Ws4ll70vauNBYC4mGB_oxh9F3kxe1BTs4Oooo Cytuj
zaruk Napisano Środa o 21:15 Napisano Środa o 21:15 Kawał (dobrej) roboty, gratuluję ukończenia. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi