Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Maciek007

Rekomendowane odpowiedzi

Niszowe produkty są drogie. Cena normalna jak za taki produkt. Zawsze można kupić polistyren za 10zł, szpachla i samemu coś wystrugać.

ojojoj to za wysokie progi dla mnie nie mam co marzyć

jednak jak za model osobówki jakby nie patrzec do tego w 1:24 to jest stosunkowo wysoka cena.

jak dla mnie to powinna sie zamknąć w ok. 200 PLN więcej to już chyba musiałbym być zdesperowany

cóż odpuszcze sobie i skleje coś innego nast razem

Niszowe produkty są drogie. Cena normalna jak za taki produkt. Zawsze można kupić polistyren za 10zł, szpachla i samemu coś wystrugać.

ojojoj to za wysokie progi dla mnie nie mam co marzyć

jednak jak za model osobówki jakby nie patrzec do tego w 1:24 to jest stosunkowo wysoka cena.

jak dla mnie to powinna sie zamknąć w ok. 200 PLN więcej to już chyba musiałbym być zdesperowany

cóż odpuszcze sobie i skleje coś innego nast razem

niestety wszystko zależy jak się zarabia i w jakiej walucie nasze hobby nie jest tanie ani trochę ja choruję na dremela 3 rok ale dbaja o to producenci od których kupujemy; ad modelu --- zależy od jakości wykonania --- może warto lecz później ma stać na najwyższej półce

FOLIA LUSTRZANA

Do tej pory lusterka albo malowałem, albo (częściej) wyklejałem różnymi foliami srebrnymi.

Na Allegro przypadkowo zobaczyłem hasło: okleina samoprzylepna folia lustrzana. Kupiłem i wydaje mi się że warto kolegom polecić. Po otwarciu tuby myślałem, że jest to zwykła folia aluminiowa udająca chrom jakich wiele. Po naklejeniu kawałka okazało się, że trzeba z wierzchu zerwać ochronną folię i dopiero ukazuje się lustro. Folia jest dość gruba (ok 0,5 mm) więc na powierzchnie kuliste się nie nadaje, tylko na płaskie lub walcowe.

Tak wygląda odbicie z gazety.

folia.jpg

Za kawałek 22 x 50 cm zapłaciłem 4,50 zł + 9 zł (przesyłka)

Sprzedający: naszeokleiny_pl

• 2 weeks later...

Można to zrzucić na za gęstą farbę albo na kogoś kto malując nie rozcieńczył jej odpowiednio.

Gęsta farba naprawę musi być gęsta żeby zostawić smugi po pędzlu. Dużo większym problemem przy malowaniu taką farbą jest gruba warstwa i zanikające szczegóły.

Najczęstszą przyczyną smug jest malowanie jednej warstwy na drugiej bez odpowiedniego wyschnięcia pierwszej.

viewtopic.php?f=40&t=9427

• 1 month later...

To zależny co rozumiesz pod "nabłyszczanie modeli". Pod kalki albo jako ochrona spodniej warstwy dowolnego lakieru np. przed washem nadaje się jak najbardziej. Ja używam Sidoluxu do paneli na farby Revella, Humbrola, ModelMaster i Alclad, na wszystkich emaliach siada tak samo i jestem zadowolony z efektów, jednak nie traktuj go jako lakieru bezbarwnego a raczej warstwę "technologiczną", zbyt grubo położony robi czasem niespodzianki, np. pojawiają się mikropęknięcia.

To zależny co rozumiesz pod "nabłyszczanie modeli". Pod kalki albo jako ochrona spodniej warstwy dowolnego lakieru np. przed washem nadaje się jak najbardziej. Ja używam Sidoluxu do paneli na farby Revella, Humbrola, ModelMaster i Alclad, na wszystkich emaliach siada tak samo i jestem zadowolony z efektów, jednak nie traktuj go jako lakieru bezbarwnego a raczej warstwę "technologiczną", zbyt grubo położony robi czasem niespodzianki, np. pojawiają się mikropęknięcia.

Dzięki kolego za uświadomienie byłem nie doinformowany najwyraźniej

Cześć!

Jest taka stronka - Internet Car Movie Database - i tam można precyzyjnie znaleźć który samochód w którym filmie "gra". Pozwól, że zamieszczę link do filmu o który pytasz:

http://www.imcdb.org/movie_76729-Smokey-and-the-Bandit.html

Według niego ciężarówka "Bałwana" to jednak Ken W-900.

Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Witam, buduje sobie pierwszy model więc jako oddzielny wątek wstyd go załączać, ale mam pytanie. Jak pokazać zużycie opon w takim samochodzie, czy można te oponki potraktować delikatnie jakimś grubszym papierem ściernym ?

Ktoś czegoś takiego próbował, proszę o rade, takie gładkie oponki jeszcze z poziomą kreską od formy nie wygląda zbyt realistycznie.

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=55&t=36965

Pozdrawiam

Widzę, że to są slicki, spokojnie przeleć je papierkiem 80-120 niezbyt mocno przyciskając. Robię właśnie Mustanga do dragsterów, na tylnej osi miał slicki z linią na środku i całkowicie się jej pozbyłem szlifując ją papierkiem.

Guma niezbyt fajnie wygląda, jak ją zbyt mocno przeszlifujesz zbyt grubym papierem, robi się chropowata, więc efekt ściśle zależy od tego jak gruboziarnisty masz papier, jak mocno dociskasz i jak miękkie masz opony.

copycat - sprawa jest dosyć oczywista!

xchicken - ja u mnie w ciężarówce tak robiłem. Pomaga zamrożenie opon w zamrażalniku przed szlifowaniem - wtedy robią się twardsze i można je bardziej na gładko wyszlifować

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł