TAW Napisano 30 Maja 2023 Share Napisano 30 Maja 2023 Cześć Panowie. Czy jest jakiś model samochodu terenowego w typie Landcriuser, Pajero czy Garand Cherokee lub coś w podobie z pracującym zawieszeniem bo chciałbym go potem postawić na offroadowej podstawce? I jeszcze jedno pytanko: czy modele Aoshima mają kierownicę tylko po prawej stronie czy jest to opcjonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogi Napisano 31 Maja 2023 Share Napisano 31 Maja 2023 Landcriuser i pajero od tamiya ma ruchome zawieszenie , w aoshima nie ma ruchomych zawiasów , co do desek to raczej tylko prawostronne , w pajero. od Aoshima przerobiłem deskę na lewą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 29 Sierpnia 2023 Share Napisano 29 Sierpnia 2023 Który model Garbusa lepszy dla początkującego? A. Revell w skali 1:32 B. Tamiya w skali 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 30 Sierpnia 2023 Share Napisano 30 Sierpnia 2023 20 godzin temu, Rynceusz napisał: Który model Garbusa lepszy dla początkującego? A. Revell w skali 1:32 B. Tamiya w skali 1:24 Wybieram odpowiedź B. Po prostu lepiej się skleja, ma większą skalę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 20 Listopada 2023 Share Napisano 20 Listopada 2023 Który model lepszy dla początkującego? A. Nissan Silvia S13 K's B. Volkswagen Beetle Obydwa w skali 1:24 i od Tamiyi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu0112 Napisano 20 Listopada 2023 Share Napisano 20 Listopada 2023 3 godziny temu, Rynceusz napisał: Który model lepszy dla początkującego? A. Nissan Silvia S13 K's B. Volkswagen Beetle nie sklejałem ale myślę że bardziej silvia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Listopada 2023 Share Napisano 22 Listopada 2023 W dniu 20.11.2023 o 15:19, Rynceusz napisał: Który model lepszy dla początkującego? A. Nissan Silvia S13 K's B. Volkswagen Beetle Obydwa w skali 1:24 i od Tamiyi Pozycja A, jeżeli nigdy nie sklejałeś i chcesz poćwiczyć. Bardzo popularny model na start do psucia Pozycja B, jeżeli coś już tam sklejałeś i mniej więcej się orientujesz w malowaniu itp. Model ciekawszy, otwierana maska i komora silnika, dodatkowo silnik. Skleja się bardzo przyjemnie, ale totalnym amatorom może odrobinę problemów sprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Szanowni, Dłubie Kamaza Dakar w 1/35 ( na warsztat wątku militarnym MW) . Nie mam się czego porównywać z Waszym kunsztem, ale prośba o poradę, z czego robicie pasy bezpieczeństwa wielopunktowe ? Jakim kolorem malujecie ( różowy ?!) jakie mają szerokość, próbowałem dla 1/35 1,5 mm wydają się za szerokie 1 mm za wąskie itd, itd pordźcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 1.4mm wstążka o ile znajdziesz. Jak nie, to kupuj 3mm i będziesz się bawił w cięcie. Ogólnie tasiemka rypsowa 3mm powinna dać radę, tylko się pomęczysz z cięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Czy są może jakieś modele amerykańskich samochodów z dwudziestolecia międzywojennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, Lipa napisał: Czy są może jakieś modele amerykańskich samochodów z dwudziestolecia międzywojennego? szukaj wyrobów ICM - wiem żo oni robili sporo "staroci" ale nie wiem czy akurat amerykańców EDIT ------------ coś tak na szybko wygrzebałem : https://www.mojehobby.pl/products/Model-T-1911-Touring-with-American-Motorists.html https://www.mojehobby.pl/products/Model-T-1913-Roadster-American-Passenger-Car.html https://www.mojehobby.pl/products/Model-T-1913-Speedster-with-American-Sport-Car-Drivers.html https://www.mojehobby.pl/products/Model-T-1914-Fire-Truck.html produkcja seryjna do końca lat 20tych więc by się łapały Edytowane 10 Stycznia przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Zrobiłem tego roadstera, ale w przepaku Revella. Kalkomanie wymagały co nieco uwagi (bo duże), poza tym model bardzo przyjemny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia W dniu 10.01.2024 o 18:57, M.A.V. napisał: szukaj wyrobów ICM - wiem żo oni robili sporo "staroci" ale nie wiem czy akurat amerykańców EDIT ------------ coś tak na szybko wygrzebałem : https://www.mojehobby.pl/products/Model-T-1911-Touring-with-American-Motorists.html https://www.mojehobby.pl/products/Model-T-1913-Roadster-American-Passenger-Car.html https://www.mojehobby.pl/products/Model-T-1913-Speedster-with-American-Sport-Car-Drivers.html https://www.mojehobby.pl/products/Model-T-1914-Fire-Truck.html produkcja seryjna do końca lat 20tych więc by się łapały No właśnie pierwsze kroki kierowałem do szukania u Ukraińców Wszystkie są ładne ale taki by mnie się najbardziej podobał. Tylko, ze to szkop.... No a ja Wanda co Niemca nie chce https://www.mojehobby.pl/products/Typ-770K-Tourenwagen-with-open-cover-WWII-German-Leader-s-Car.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia 26 minut temu, Lipa napisał: .....ale taki by mnie się najbardziej podobał. Tylko, ze to szkop.... to poszukaj amerykańca : https://www.mojehobby.pl/products/Packard-Twelve-Series-1408-American-Passenger-Car.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPP Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Hej, Jestem na etapie pierwszego mojego samochodu cywilnego. Model wybrałem do testów ale wiadomo fajnie jak by wyszedł ładnie Do tej pory bawiłem się militarnymi i sporo figurkami. Położyłem już podkład (MRP) na to ZP-1031, powierzchnia jest bardziej satynowa niż matowa. Dużo poczytałem jak to robią to tutejsi fachowcy ale nie znalazłem za dużo o naklejkach. Potwierdźcie proszę, że dobrze myślę. Zamierzam położyć kilka warstw GX100, trochę przepolerować, wtedy nałożyć naklejki i dalej jechać z warstwami GX100. Pierwsza mgiełka, żeby nie uszkodzić naklejek. Oczywiście wszystko zachowując rekomendowane tutaj odstępy czasowe. Czy może kłaść naklejki bezpośrednio na bazowy i na to GX100? Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia W dniu 5.04.2024 o 00:46, PPP napisał: Czy może kłaść naklejki bezpośrednio na bazowy i na to GX100? Pozdrawiam, Paweł Jak bazowy masz dobrze położony, to możesz kłaść na bazowy. Ale na GX100 też możesz spokojnie kłaść. Ja używam obu sposobów, chociaż częściej kładę kalki na warstwę, lub dwie cieniutkie GX 100. Potem po dobrym nałożeniu kalkomanii, daje im 24h na wyschnięcie i na to kładę potem bezbarwny. Mgiełka->normalna->tzw. mokra. Zamiast GX100 możesz też używać 2K. Trochę więcej z nim roboty, bo trzeba dodać trochę utwardzacza i rozcieńczalnika w odpowiednich proporcjach + musi schnąć pod przykryciem. Ale za to dobrze wylany charakteryzuje się doskonałym połyskiem, twardością i fajnie się go obrabia potem mechanicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPP Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia (edytowane) W dniu 10.04.2024 o 10:14, toled napisał: Jak bazowy masz dobrze położony, to możesz kłaść na bazowy. Ale na GX100 też możesz spokojnie kłaść. Ja używam obu sposobów, chociaż częściej kładę kalki na warstwę, lub dwie cieniutkie GX 100. Potem po dobrym nałożeniu kalkomanii, daje im 24h na wyschnięcie i na to kładę potem bezbarwny. Mgiełka->normalna->tzw. mokra. Zamiast GX100 możesz też używać 2K. Trochę więcej z nim roboty, bo trzeba dodać trochę utwardzacza i rozcieńczalnika w odpowiednich proporcjach + musi schnąć pod przykryciem. Ale za to dobrze wylany charakteryzuje się doskonałym połyskiem, twardością i fajnie się go obrabia potem mechanicznie. Dzięki za odpowiedź. Mam już GX100, spróbuję z nim. Może następny model z 2K, będę miał porównanie. Pierwszy raz nakładałem duże naklejki: "ogień" na masce i na drzwiach. Używam Tamiya MarkFit SuperStrong do przyklejenia i potem zmiękczenia. Ciężko się kładło bo naklejki dosyć grube. W końcu wyszło w miarę. Ale pojawiły mi się dwa problemy. 1. pod naklejkami pojawiło się kilka "grudkek" nie wiem skąd bo powierzchnia była czysta, wszystko sprawdzałem. Macie jakieś patenty żeby to jakoś usunąć? 2. w jednym miejscu, na brzegu zrobiła się "zakładka", jest wybrzuszenie, którego nie mogę się pozbyć. Próbowałem naciąć ale to nic nie dało. Jakieś rady? Pozdrawiam, Paweł Edytowane 11 Kwietnia przez PPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Lakier bezbarwny albo delikatne szlifowanie bardzo drobnym papierem ściernym 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Hej, czy jest jakiś producent w skali 1:35 albo 1:32 który produkuje coś w tym stylu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca (edytowane) edit Edytowane 8 Lipca przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi