boberm1 Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 12 minut temu, jarek napisał: Poszukuję naklejek do samolotów z I WŚ w skali 1:32,chodzi mi najbardziej o krzyże i brytyjskie kokardy.Zacząłem robić modele z Rodena a tam naklejki są do niczego.Może ktoś z kolegów wie gdzie takie znaleźć.Będę wdzięczny za jakieś wskazówki. Sugeruję zacząć od sklepów internetowych , np: https://www.mojehobby.pl/catalog/Copper-State-Models-45769721.html?search_attr_1=1%3A32 https://www.mojehobby.pl/products/Fokker-E.V-D.VII-in-Polish-service-44057973.html https://www.mojehobby.pl/products/Bristol-Fighter-F.2B-in-Polish-service-maska-kalkomania.html https://www.mojehobby.pl/manufacturers/HGW-Models.html?search_attr_1[1:32]=t etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Września 2022 Share Napisano 11 Września 2022 W dniu 9.09.2022 o 14:03, jarek napisał: naklejek do samolotów z I WŚ w skali 1:32,chodzi mi najbardziej o krzyże i brytyjskie kokardy. Nie myślałeś malować? W tej skali powinno dać radę? Z innej beczki...krętliki wędkarskie na rzymskie śruby? Do 48 i większej ? To jest rozm. chyba 20 , a są do 24. to tak z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Września 2022 Share Napisano 11 Września 2022 Sam nie wiem... Spora oszczędność pracy, a z drugiej strony duże te oka są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 11 Września 2022 Share Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Na moje nie bardzo. za grube, za krótkie: Trzeba by albo gotowce (gaspatch), albo rurki (jak albion alloy) albo rozciągnięte patyczki do uszu. Edytowane 11 Września 2022 przez pulemiot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Września 2022 Share Napisano 11 Września 2022 2 godziny temu, pulemiot napisał: Na moje nie bardzo Im dłużej się im przyglądam - masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) dołożyłbym jeszcze taki link: https://flic.kr/s/aHsiVEkXvE W.W.I Aircraft rigging cables and turnbuckles Photos and technical analysis of the brace wires, turnbuckles and other fittings. Edytowane 12 Września 2022 przez pulemiot 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 14 Października 2022 Share Napisano 14 Października 2022 W dniu 13.03.2021 o 21:45, myszaty napisał: Czy do tworzenia imitacji drewna ktoś próbował robić to lakierobejcami? Stałem przez prawie godzinę w markecie i patrzyłem na próbniki kolorów - transparentne od jasnej sosny po prawie czarny, ja z tamki mam 2/ 3 kolory podkładowe: żólty, jakieś brązy i 2 transparenty: żólłty i pomarańcz... Moim zdaniem nie zadziała, właśnie dlatego, że są transparentne. Lakierobejce modyfikują bazowy kolor drewna i, co ważniejsze, zostawiają widoczny jego rysunek. A tu chodzi o odtworzenie kolorystyki. Ewentualnie musiałbyć pomalować najpierw śmigło na kolor drewna i dopiero modyfikować lakierobejcami. Abstra:bip:ąc już od tego, że na ile widziałem lakierobejce w marketach budowlanych, to z reguły mają one tyle wspólnego z kolorem drewna, który mają udawać, co mąka z dynamitem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 Part w swojej ofercie ma fototrawione uchwyty do naciągów, np. lotek, czy sterów, chodzi o te ala trójkąty. Wie ktoś może jak to się nazywa "katalogowo" szukam i nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 37 minut temu, arhtus napisał: Part w swojej ofercie ma fototrawione uchwyty do naciągów, np. lotek, czy sterów, chodzi o te ala trójkąty. Wie ktoś może jak to się nazywa "katalogowo" szukam i nie mogę tego znaleźć. PART S48087?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 Dokładnie, o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 30 Października 2022 Share Napisano 30 Października 2022 Miał ktoś do czynienia z modelami szmaciaków od Rodena? Chodzi mi o jakość kalek lozenge i od strony technicznej jak i merytorycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 30 Października 2022 Share Napisano 30 Października 2022 (edytowane) 5 godzin temu, arhtus napisał: Miał ktoś do czynienia z modelami szmaciaków od Rodena? Chodzi mi o jakość kalek lozenge i od strony technicznej jak i merytorycznej. Technicznie -czyli jak mniemam "nakładanie" - nie mialem wiekszego problemu( kładlem na Fokkera D VII ). Duża płachta , ergo trzeba uwazać. Merytorycznie nie wypowiem się , poziom mojej wiedzy w tym temacie nie pozwala na oceny. Edytowane 30 Października 2022 przez boberm1 składnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Października 2022 Share Napisano 30 Października 2022 5 godzin temu, arhtus napisał: Miał ktoś do czynienia z modelami szmaciaków od Rodena? Chodzi mi o jakość kalek lozenge i od strony technicznej jak i merytorycznej. Jeśli zależy Ci na końcowym efekcie, rzuć okiem na ofertę Aviattica (https://www.aviattic.co.uk/). Moim zdaniem trudno przebić ją jakościowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 (edytowane) Gdzieś przeczytałem, że kalki Rodena są tragiczne, strasznie grube i nie chcą się kłaść. Merytorycznie znowu, to co producent to inne odcienie składowych kolorów lozenge, np. Eduard w SSW D.III w wersji profipack dał jakieś całkowicie inne niż w wersji weekend. Te kalki Aviattica można gdzieś kupić w Polsce, ma je jakiś sklep w ofercie? Edytowane 31 Października 2022 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Nie wiem, musiałbyś sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Pytam bo ja tego właśnie nigdzie nie widzę, a ofertę mają fajną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Moje doświadczenie z kalkami Rodena są też tragiczne,szukam kalek lub masek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Może kalki HGW, ostatnio ich używam- merytorycznie są ok, technicznie dość trudne do nakładania, bo są bardzo cienkie. Wadą jest też widoczny raster. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Lukgraph ma też lozenge w swojej ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 17 godzin temu, Artur D. napisał: Lukgraph ma też lozenge w swojej ofercie Wygląd ma niezły. Ktoś może testował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Panowie, jaki kolor dajecie pod lozengę, żeby nie była "mdła"? Chodzi konkretnie o model z linku, malowanie (raczej) pudełkowe Fokker D.VII (OAW) ProfiPACK edition model do sklejania Eduard 70131 (mojehobby.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Klapouch napisał: Panowie, jaki kolor dajecie pod lozengę, żeby nie była "mdła"? Mdła? Możesz przybliżyć - bo mnie zaskoczyło... Myślałem że wystarczy kolor lnu/płótna może kość słoniowa.... Edytowane 27 Grudnia 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 2 godziny temu, myszaty napisał: Mdła? Możesz przybliżyć - bo mnie zaskoczyło... Myślałem że wystarczy kolor lnu/płótna może kość słoniowa.... No ja to jestem w tej materii laik, ale jak na szary podkład położyłem kalkę lozengi, to kolory wyszły mocno wyblakłe. Gdzieś czytałem, że pod spodem należy dać jeden z kolorów lozengi, ale nie pamietam który, żeby całość była bardziej nasycona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 A ja miałem wrażenie że właśnie ta kolorowa szmata ma być taka zgaszona. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie przeglądając zdjęcia i rysunki w książce o OAW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 W dniu 27.12.2022 o 23:52, myszaty napisał: A ja miałem wrażenie że właśnie ta kolorowa szmata ma być taka zgaszona. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie przeglądając zdjęcia i rysunki w książce o OAW. Jak mówię : ekspertem nie jestem ale to wyglada jakbym kalkę na lewą stronę nalepił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi