Skocz do zawartości

Samoloty wielopłatowe - pytania i odpowiedzi...

Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.10.2023 o 08:54, boberm1 napisał:

Koledzy Szanowni. 

Mają może Szanowni jakieś informacje o kolorach uzywanych na samolotach francuskich , a dokladniej Breguet XIV. 

Schemat kamuflazu - aby być precyzyjnym opis kolorów onegoż - zaprezentowany przez FLY jezt w tym temacie ciut enigmatyczny😄.

Czyżby szykował się warsztat polskiego Bregueta XIV? 

• 6 months later...
  • 4 weeks later...

Chyba nie ma idealnej strony, która pokaże wszystko. Zgadzam się z tym ale wydaje mi się że Scalemates jest dość dokładna. A masz jakiś konkretny przykład, że Scalemates nie pokazuje jakiegoś modelu?

• 9 months later...

Witam wszystkich serdecznie. Poszukuję modeli samolotów Polskich Sił Powietrznych z lat 1918 - 1939 skala 1:48. Na tą chwilę udało mi się zebrać:

Gaspatch - Salmson 2a2

Eduard profi - Albatros DIII

FLY - BREGUET 14 A2

EDUARD - SOPWITH CAMEL 

EDUARD - F2B FIGHTER

KARAYA - HALBERSTADT CL IV

TECHMOD - FRIEDRICHSHAFEN FF33E

EDUARD - FOKKER D VIII

Arma Hobby P-11c

LUBLIN R XIIID

w planach mam

Spad XIII

S.E. 5a

Ansaldo a1 balilla

SOPWITH f5

Gotha GV

D.F.W C.V

D.W.

PWS-10

PWS 26

ŁOŚ

KARAŚ

Potez 25

RWD 14 CZAPLA

S.V.A 5 i 10

RWD. 8

Czy są jeszcze inne samoloty w 48 z tego okresu użytkowane w naszych Siłach Powietrznych?   raz dostępność modelu a dwa polskich kalek. Dziękuję za wszelką pomoc w temacie.

Trochę skomplikowane pytanie, bo wątek o wielopłatch, a na liście znalazły się i jednopłaty.

Jeśli interesują Cię wszystkie modele samolotów PSP z tego okresu jakie można zbudować, dodatkowo w różnych, często bardzo odmiennych wersjach, to ta lista będzie kilkakrotnie dłuższa 😄 

Będziesz musiał zaopatrzyć się w spory magazyn na pudełka oraz konieczne będzie wykupienie dodatkowego abonamentu na życie, żeby to wszystko mieć czas zbudować😄

Arhtus- no masz rację co do tych jednopłatów. Mój błąd. Ale chociaż ktoś udzieli mi odpowiedzi w kwestii wielopłatów😁 Natomiast co do ilości to nie chcę robić wszystkich. Nie dam rady. Z przeróbkami też mi nie idzie. Ale może są jeszcze jakieś samoloty które można skleić w tej skali z polską szachownicą, a o których nie wiem. Uzbierałem 45 modeli polskiego lotnictwa większość z okresu 1939- do teraz. Ale jeszcze chcę trochę dozbierać do kolekcji. A czy je skleję no to już inna para kaloszy. 9 żyć jak kot nie mam ale coś tam jeszcze się podłubie

Napisano (edytowane)

Ja tak trochę z żartem 😉

Po prostu tych samolotów przez polskie lotnictwo przewinęło się tyle, że ciężko to tak łatwo ogarnąć w kwestii modelarskiej.

Sporo modeli choć były wydane, to już są dostępne tylko z drugiej ręki. 

Z tych dostępnych w sklepach na teraz to już chyba wszystkie wymieniłeś, ale np. Halberstadt od Mirage są w dwóch wersjach CL.II i  CL.IV, jeszcze Fokker D.VII, Oeffag D.III Eduarda  Albatros C.III  Special Hobby...

Wspomniałeś o Karasiu od Mirage, ale jest Karaś w wersji A, B, jest dwustatecznikowy PZL.42, wersja rozwojowa PZL.43 itd.. i wszystkie fajne, i wszystkie fajnie by było mieć 😁 

Kiedyś ArmaHobby wydała w żywicy serię wczesnych PZL-ek i też wszystkie fajne, można polować na allegro..  

Kiedyś był dostępny model np. takiej pięknej łodzi latającej (wg mnie oczywiście 😄)  Schreck FBA 17...

I tak można w nieskończoność..

Czy chodzi Ci tylko o to co teraz można dostać od ręki w sklepach, czy o możliwość zbudowania wszystkich/większości samolotów z biało-czerwoną szachownicą z tego okresu jakie można zbudować, przy nastawieniu się na polowanie na serwisach aukcyjnych?

Edytowane przez arhtus

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, biket26 napisał:

Arhtus- no masz rację co do tych jednopłatów. Mój błąd. Ale chociaż ktoś udzieli mi odpowiedzi w kwestii wielopłatów😁 Natomiast co do ilości to nie chcę robić wszystkich. Nie dam rady. Z przeróbkami też mi nie idzie. Ale może są jeszcze jakieś samoloty które można skleić w tej skali z polską szachownicą, a o których nie wiem. Uzbierałem 45 modeli polskiego lotnictwa większość z okresu 1939- do teraz. Ale jeszcze chcę trochę dozbierać do kolekcji. A czy je skleję no to już inna para kaloszy. 9 żyć jak kot nie mam ale coś tam jeszcze się podłubie

Eduard Fokker DVII

Eduard Albatros DV

Karaya Buzzard

Techmod FF33

Special Hobby Loyd CV

Historic models Breguet XIXA https://www.scalemates.com/pl/kits/historic-model-a-01-breguet-xixa-2-b-2--1223938

Edytowane przez DobreMzimu

Arhtus- spoko, mam spore poczucie humoru więc zrozumiałem. nie mam sprecyzowanej listy. Raczej nie będę robił kilku wersji tego samego samolotu. Czyli tylko 1 łoś, 1 P11 itp. a co do dostępności to jak się nie uda pozyskać z drugiej ręki czy ze sklepu to trudno.  Odpuszczam temat i tyle.  Chodzi o coś w stylu"hej , w naszym lotnictwie używano SOPWITH CAMEL f1 i był wydany w 48 przez edka i można dokupić kalki do polskich oznaczeń, ale model już niedostępny, trza szukać z drugiej ręki ".  To mi daje obraz że albo odkupić od kogoś albo odpuszczam bo go nie zdobędę i szukam następnego. Aż stwierdzę "dość" - choć w modelarskim słowniku jakoś o tym pojęciu słabo słychać 😁  zazwyczaj z tymi wielopłatami jest tak, że gdzieś mi się przewinie model i zaraz szukam info czy był i nas używany i szukam kalek. Tak było z breguetem 14, halberstadtem i ff33.  W sumie na tą chwilę wystarczy mi to co napisałeś Ty i DobreMzimu(dzięki). Poszukam, co będzie to pozyskamy i koniec. Bo jeszcze IIwś czeka na uzupełnienie niewielkie.