Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

babcia131,zainteresowało mnie drugie zdjęcie.

Te dodatkowe celowniki....jak to działało i jak się używało tego?

Pytam bo w Powsinie w muzealnym już Su-22UM3K tez coś takiego jest zamontowane (lub podobnie wyglądające)

To było tylko używane do ataków "A"?

Napisano (edytowane)

str.171 tego wątku.

Nie znam sie na Sukach -tzn.nie wiem czy Sparki też to miały [ poprawiam -miały sprawdziłem ], ale bojowe Suczki na pewno.

A to nie działało w sensie "mechanizmu" , normalny kawałek pleksi z naniesioną czerwoną ? kreską.Służył jako element pomocniczy w czasie wykonywania manewru do zrzutu bomby A. Jak przypuszczam w odpowiednim momencie , w chwili pokrycia sie wskaznika z punktem zrzutu bomby na ziemi pilot miał zrzucić bombę i w nogi .

Niestety o samej technice dokładniej mógłby opowiedzieć tylko Pilot i to pewnie taki który ćwiczył takie loty .

Wrzucę parę rysunków obrazujcych różne techniki zrzutu produktu A , i jak widać w wypadku 21 odbywało sie to z przewrotu, a więc celowanie "przez szybkę" nie wchodziło w grę .Zresztą przy tym "produkcie "kilkaset metrów róznicy w celności nie stanowiło dla npla wielkiej pociechy.

warunkizrzutubombyasu7.th.jpg

warunkilotuzadlamig21.th.jpg

technikazrzutubombya.th.png

technikazrzutubombyawgn.th.jpg

technikazrzutubombyawgn.th.jpg

atakawzalenociodktaatak.th.jpg

atakawzalenociodktaatak.th.jpg

Koledzy -mam pytanie do Moderatorów , Adminów -czy zasoby "wiedzy" i zdjęc , materiałów są przechowywane gdzieś na serwerze , czy ewentualnie po skasowaniu czegoś w swoich prywatnych zasobach rzecz ginie bezpowrotnie ?

Edytowane przez Gość
Napisano

W sumie ujęcia pokazują ,że była możliwośc startu i lądowania z "utwardzonych powierzchni" ale jednoczesnie sprawia to wrażenie jakby było to zorganizowane jak cos w rodzaju pikniku , na którym wykańczamy MiG-21.Może to moje subiektywne odczucia , ale te tłumy ludzi , samochody osobowe , i to w czasie przeprowadzania trudnego przecież elementu szkolenia Pilotów .Węgrzy prowadzili takie ćwiczenia , ale że na taką skalę ? Może to końcówka eksploatacji 21 i ewentualne uszkodzenia silnika , płatowca itp .zostały wpisane w ryzyko .

No ale co bym nie pisał , jakoś nie widzę w takiej roli "finezyjnej amerykanckiej techniki " Silniki jak silniki , ale podwozie odmaszerowałoby na pewno

Napisano
W sumie ujęcia pokazują ,że była możliwośc startu i lądowania z "utwardzonych powierzchni" ale jednoczesnie sprawia to wrażenie jakby było to zorganizowane jak cos w rodzaju pikniku , na którym wykańczamy MiG-21.

Chyba masz rację bo w 79 roku jak byli Węgrzy u nas dla wszystkich było zaskoczeniem to, że po wylądowaniu wyłączali silniki na końcu pasa a później holownikami przeciągali na PPS. Rzekomo dla oszczędności silników. Psuło to wspólne loty dlatego tylko jeden jedyny raz się odbyły a później latali sobie a my sobie.

Napisano
МиГ-21 бис (САУ) не имеют возможность переносить контейнер СПС-141.

А МиГ-21 бис (Ласур) имеют возможность переносить контейнер СПС-141.

Модернизация МиГ-21 бис (Ласур) происходила в ГДР.

Czekam jeszcze na ewentualne poprawienie wiadomości .

Większość zdjęć pokazuje zasobnik SPS-141Je podwieszone pod NRD-wskie 21bis -SAU[ w muzeach oczywiście ], z wypowiedzi wynika ze 21SAU nie mogły przenosić zasobnika , a tylko 21BIS LAZUR. Samoloty te były dostosowane do przenoszenia w/w urządzenia w ramach prac przeprowadzonych własnymi siłami w NRD . Jak widac żaden problem -troche kabli , zmiana opływu belki i pulpit .

Napisano

A na zdjeciach ,ktore samoloty maja zmodernizowana belke ? SAU czy normalne ? Moze niemiec przeinaczył odpowiedz ? W JG-8 były obydwa warianty Bisow.

Widac to był problem skoro u nas zmodernizowano w ten sposob okolo 10 samolotow....

pulpitsmz.jpg

Napisano

http://www.flugzeugforum.de/flugplatzmuseum-cottbus-12084.html

Akurat pod tym linkiem jest ponad 240 stron poświęconych Muzeum w Cottbus.Ale ja patrzyłem i pytałem na airfoce.ru i szczerze powiedziawszy na zdjęciu trudno wypatrzyć dokładnie jak wygląda przedni opływ belki .Wydaje mi sie że jednak na zdjęciu samolotu [ 21BIS SAU ] ten opływ był przerabiany -dlatego zadałem jeszcze jedno pytanie -być może , odpowiadający po prostu pomylił nazwy wersji LAZUR-SAU .Zobaczymy.

em-wierz mi to nie był żaden problem przystosowanie 21BIS-a do przenoszenia zasobnika .Pisałem już o tym .BIS-a w Malborku przerobiono siłami 3 [ trzech ludzi ] w ciągu paru tygodni .Ale trzeba wziąśc pod uwagę że to pierwszy taki samolot do "rozgryzienia "Nie było problemów z pociągnięciem okablowania , miejsca na przewody , podłaczenie pulpitu -największy problem to przerobienie przedniego opływu belki , aby mógł pomieścic złączkę do zasobnika -praca czysto slusarska.A z tych paru tygodni najwięcej czasu zajęło przekonanie "góry " o takiej mozliwości i stworzenie dokumentacji .A jesli chodzi o ilośc przerobionych samolotów -to rzecz nie w skomplikowaniu ,a raczej w ilości posiadanych zasobników .Przecież tego nie było "na pęczki ", to samo tyczy ilości pulpitów sterowania -tyle ile zasobników .Zresztą w razie działań ilośc była dostosowana wg zasady 1 samolot z SPS-em do osłony jednego klucza samolotów.Wszystkie inne elementy -węzły zawieszenia , dopasowanie do belki podkadłubowej było takie samo jak w zbiorniku podwieszanym .

Zobaczymy co odpisze Kolega Arminius -ma kontakty w tym Muzeum , powinien dokładnie potwierdzic wiadomośc.

Napisano

em -rozumiem że zdjęcia z Firmy "rozwijającej świetlane perspektywy " odnosnie reaktywowania choćby 21UM do stanu lotnego ?

Odnosnie "Łuczniczki"-to chyba malowali Holendrzy [ tak mi się wydaje ] z okazji wizyty samolotów w Ich Bazie .No to i może farba "pierwyj sort " Choc nb i "wieloryb "na PTB też się trzymają .

Napisano

Powiem Wam szczerze -nie pamietam.Może i young ma rację ,ale cos mi sie wydaje ze zaczęli te malowidła nanosic jednak chyba w M-ku.Zresztą przy tej rotacji samolotów , sprzętu jaka panowała w tamtym okresie [ BD, Zegrze , ]wszystko jest mozliwe .Ale jak nie zapomnę , zapytam sie "Miśka " stary bo stary , ale może coś pamieta .

Ad .-odnosnie SPS-141Je w NRD - wszystkie zasobniki podwieszone pod 21BIS SAU -to lipa .Potwierdzone u żródeł czyli od Goscia z Muzeum-NRD-cy przerabiali we własnym zakresie tylko 21BIS LAZUR .W Muzeum w Cottbus wisi pod SAU bo nie maja innego BIS-a. Kolejny dowód na to że nie mozna wierzyc we wszystko co się widzi -lepiej sie upewnić .

Napisano

wariantyinstr.jpg

wariantypodw.gif

wariantypodw.jpg

nowyobrazza.png

Czy można skopiować sobie na dysk?

Pozdrawiam,

JK

PS. Może pytanie jest dziwne, ale w moim mniemaniu, zawsze lepiej spytać .

Napisano

Nie bardzo rozumiem pytania , ale czy sądzisz że ja mam podgląd w cudze zasoby znajdujące się na twardych dyskach ?

Po drugie większośc z Nas wrzuca tu materiały dla Innych , po 3 -część materiałów pochodzi z instrukcji do których chyba nikt nie rości sobie praw autorskich , i po 4 -w końcu ja też korzystam z materiałów np. w tym wypadku rosyjskojęzycznych , które też Ktoś , gdzieś wrzucił na jakieś tematyczne Forum. Jak jest , przydaje sie , jest potrzebne to trzeba zapisywać i jak ktos kiedyś bedzie potrzebował -udostepniać .Bo niestety częśc materiałów po jakimś czasie znika z Forum , a wtedy własne zasoby sie przydają , aby pomóc innym Kolegom .

Napisano
Сообщение от Arminius

МиГ-21 бис (САУ) не имеют возможность переносить контейнер СПС-141.

А МиГ-21 бис (Ласур) имеют возможность переносить контейнер СПС-141.

Модернизация МиГ-21 бис (Ласур) происходила в ГДР.

Реконструкция происходила в 1988 в ГДР.

Uzupełnienie odnośnie NRD-wskich 21BIS i zasobników SPS-141Je.

Dla Kolegów ne znających cyrylicy -MiG-21BIS LAZUR mógł przenosic zasobnik , MiG-21BIS SAU -nie mógł przenosic zasobnika [ mimo ze na zdjęciach właśnie ta wersja występuje z tym podwieszeniem - a to z braku 21BIS-a Lazur w kolekcji w Muzeum w Cotbus.

I ostatnie uzupełnienie -modernizacje przeprowadzono w NRD w 1988 r. -tzn. że w ramach NRD długo się nie nalatali .

Napisano

W zestawie Eduarda MiG-21MF instrukcja nakazuje dodanie małych i dużych ustalaczy w przypadku UB-16, średnich i dużych dla FAB-250, natomiast nic nie wspomina o takich w przypadku belki wielozamkowej MBD-2-67U. Czy faktycznie w tym przypadku nie były wykorzystywane? Jeśli zaś były, to jaki wariant?