boberm1 Napisano 15 Lipca 2022 Share Napisano 15 Lipca 2022 (edytowane) Peractum est ..... na półce :-)) BTW : mam swiadomośc niedoskonałości tego modelu . Tak w kwestii techniki jak i kolorystyki - ale dla mnie jest OK. Dzięki raz jeszcze za podpowiedzi w kwestii szachownic i rakiet . Edytowane 15 Lipca 2022 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 Tej rakiety z żółtym końcem wraz z belka na której wisi,nie ma tam prawa być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 4 godziny temu, em napisał: Tej rakiety z żółtym końcem wraz z belka na której wisi,nie ma tam prawa być. ....same problemy z tymi współczesnymi blaszankami:-)) OK - zdejmę te z "majtkowym " kolorem głowic wraz z podwieszeniem , i założę druga parę czerwonym oczkiem . Nevermore współcześniaków . Wracam do pierwszowojennych latadeł. Ładniejsze , więcej romantyzmu i można pokusić sie o "licentia poetica" - bo ikonografii ciut mniej :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 17 godzin temu, em napisał: Tej rakiety z żółtym końcem wraz z belka na której wisi,nie ma tam prawa być. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Ponieważ na żadnym lotnisku, z którego latał ten samolot,nie było rakiet z majtkowym kolorem głowic,ani też wyrzutni na na których były podwieszane. Edytowane 17 Lipca 2022 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, em napisał: Ponieważ na żadnym lotnisku, z którego latał ten samolot,nie było rakiet z majtkowym kolorem głowic,ani też wyrzutni na na których była podwieszane. Nie wnikając w humorystyczne okreslenie kolorystyki głowicy - twierdzisz że Nasze MiGi 21 MF nie uzywały rakiet R-3R? Edytowane 17 Lipca 2022 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Różnice tworzył radar,do R-3R potrzebny był RP-22, na Mf był RP-21 który nie ,,obsługiwał,, R-3R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) 32 minuty temu, em napisał: Różnice tworzył radar,do R-3R potrzebny był RP-22, na Mf był RP-21 który nie ,,obsługiwał,, R-3R. OK. Rozumiem - Nasi zakupili wersję Miga ze starszym radarem - jak mniemam . No to bedą zawieszone cztery czerwone "oczka". I koniec z wspólczesną techniką- na razie:-) Teraz zabiorę sie za cos wspaniałego i cuchnącego naftaliną - Albatrosa C III w jedynej rozsadnej dla moich oczu skali czyli 1/48 . Edytowane 17 Lipca 2022 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Cześć Mam pytanie a właściwie klika do znawców tematu. Chodzi o MiG-21PF 2408 w kolorze "białym". Czy przygotowując się do budowy mogę przyjąć że skoro płatowiec dostał kolor biały, gołębi popielaty czy jak on tam się nazywał. To kolor kabiny jest zielono-niebieski a kolor luków podwozia i wnęk szary? Może ktoś ma zdjęcia nie konicznie tego konkretnego samolotu jak ta farba się "zużywała" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 4 minuty temu, Boros napisał: skoro płatowiec dostał kolor biały, gołębi popielaty czy jak on tam się nazywał biały to jedno, a gołębi popielaty to drugie... 5 minut temu, Boros napisał: kolor kabiny jest zielono-niebieski Wszystkie nasze MiGi-21 miały taki kolor wnętrza. 16 minut temu, Boros napisał: kolor luków podwozia i wnęk szary Musisz poszukać jak to było w wersji PF, bo tu bywało różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 36 minut temu, Boros napisał: ... kolor kabiny jest zielono-niebieski ... . Grześ, czy PF miały zawsze turkusik. Czy wcześniejsze nie były szare? ps. sorki że do Grzegorza w Twoim wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) Fabrycznie PF wychodził z czarną deską z zegarami i szarym kokpitem ( tak jak Limy). Po remoncie kabina dostawała ten klasyczny migowy turkus. Tu masz białego z niebieska kabiną Edytowane 16 Listopada 2022 przez Leszek.Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 A tu masz 2408 słabo widać wnęki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 40 minut temu, Leszek.Sz. napisał: Fabrycznie PF wychodził z czarną deską z zegarami i szarym kokpitem ( tak jak Limy) Brawa dla Leszka. Przyznam, że innego koloru niż turkus u nas nie widziałem. 25 minut temu, imt napisał: ps. sorki że do Grzegorza w Twoim wątku. Ale to wątek o MiG-21, więc jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Czyli jednak były naprawdę białe? Dziekuje za odpowiedzi. A skoro jest taki odzew to jeszcze jedno pytanie. Gdzieś na tym forum wyczytałem że jednym z elementów szkolenia pilota był lot na " trzy punkty" czyli strzelanie z działka i rakiet oraz bombardowanie. A jakie bomby były zabierane na taki lot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 Czy były białe? Raczej bardzo jasno szare. Lot na 3 pkt na PF niemożliwy, to raczej M, MF, Bis. Jakie bomby? Rózne - kuliste, w kształcie grzyba... . FAb-100 albo takie małe szkolne P-50. Poniżej bisory na 3pkt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 2 godziny temu, Leszek.Sz. napisał: Rózne - kuliste, w kształcie grzyba... I cygara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Dziękuję za odpowiedź. A widomo jaki FS odpowiada temu jasno szaremu? Co do konfiguracji na 3 punkty, pytałem pod kątem MF którego robię. Natomiast PF jest następny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Czechosłowacki DOL na filmie z "21" w roli głównej (23BN also starring) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 Świetny materiał Trza tu ściągnąć Kolegę @abtb może znajdzie jakąś wenę dla siebie, bo ciekawy vyzbroy tam podczepiają, No i super pokazane rodzaje i malowanie samochodów obsługujących DOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 9 minut temu, Grzes napisał: Trza tu ściągnąć Kolegę @abtb Jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 1 minutę temu, abtb napisał: Jestem Częstuj się tym co zaserwował Kolega @Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 (edytowane) Temat malowania w jasne barwy naszych 21 już był opisywany. W latach 80 tych były malowane tak jak eRy czyli jak okreslił to kolega z 21 odcieniem zbliżonym do teflonu, oraz jasno szaro niebieski , ja okreslam go jako odpowiednik koloru stosowanego na F-15. Jeśli znajde swoje zdjęcia z Bydgoszczy to wrzuce. Edytowane 22 Listopada 2022 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 Zwróciliście uwagę, że obsługa naziemna chodzi w kaskach? Nigdy czegoś takiego poza lotniskowcem nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 2 godziny temu, Wymysl napisał: Zwróciliście uwagę, że obsługa naziemna chodzi w kaskach? Nigdy czegoś takiego poza lotniskowcem nie widziałem. Niemce wschodnie również używali takich elementów antychalasowych jak CSSR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi