Soris Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Ktoś wie może, co to za ciekawskie malowanie? Zdjęcie tylko do celów dyskusji: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1328298639090901&set=pb.100057323325672.-2207520000&type=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Wygląda na samolot z VC-33 z okresu treningów na USS Nassau w San Diego we wrześniu 1943. Co prawda ja kojarzę inny wygląd A2, ale ogólnie latały tam różne dziwadła, akurat przechodzące okres zmiany oznaczeń. Fajny wpis na ten temat jest na blogu Army. Być może oznaczenia Ax pozostały się po poprzednim użytkowniku tych FM-1? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września A model to F4F-4 sądząc po ilości k-emów w skrzydłach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września (edytowane) Niby VC-33 używał FM-1, ale przemalowywał te oznaczenia Ax. Jeżeli to znaki poprzedniej jednostki, to może tam mieli skład mieszany. Można by to potropić po tych Location of USN Aircraft, jeśli dla kogoś gra warta świeczki. Albo po instrukcji do tych oznaczeń ze zdjęcia. Edytowane 4 Września przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Podobne malowanie można znaleźć w Edwardowym modelu FM-1 w edycji ProfiPACK: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_12 Napisano 5 Września Share Napisano 5 Września (edytowane) witam forumowiczów mam pytanie jakie to są farby? albo marki Edytowane 5 Września przez Artur_12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Września Share Napisano 5 Września 9 minut temu, Artur_12 napisał: witam forumowiczów mam pytanie jakie to są farby? albo marki Zgodnie z zapisem na instrukcji malowania, są to farby firmy Bilmodel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 5 Września Share Napisano 5 Września Oryginalne odnośniki do farb : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 6 Września Share Napisano 6 Września (edytowane) @greatgonzo, @martinello, @barszczo dzięki za pomoc. Obejrzałem film zamieszczony na blogu Army, i przynajmniej tam, ten A2 nie jest "paczłorkowaty" jak model powyżej. Ciekawe, czy na to skrzydło i okapotowanie silnika są jakieś dowody, czy tylko swobodna interpretacja. Mam też wrażenie, że oznaczenie na kadłubie jest raczej w kolorze spodu, a nie jak u Eduarda, żółte. Być może żółte też kiedyś było jak na A21(?) Edytowane 6 Września przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_12 Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września W dniu 5.09.2025 o 13:28, barszczo napisał: Zgodnie z zapisem na instrukcji malowania, są to farby firmy Bilmodel. a jednak... firma mało znana + niedostępne te farbki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_12 Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września W dniu 5.09.2025 o 14:24, Wojtek59 napisał: Oryginalne odnośniki do farb : a ktoś skleił coś lotowskiego? jakiś zamiennik do lot navy?] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września (edytowane) Ja to się dopiero przymierzam, więc proszę za bardzo nie kopać. Na razie znalazłem, że : C- 56 M- 35 Y- 0 K- 63 A- 100 Z tej strony: https://www.perbang.dk A tu: https://www.modelshade.com/paint-conversion-chart dopiero będę szukał. Niestety, w LOT AMS ani w PLL LOT nie znalazłem nikogo, kto by był w stanie to przetłumaczyć to na modelarskie farby. Jeszcze, ponownie, napadnę autora tych malowań. W. P.S. Jakby co to mam te malunki w wektorze i *.ttf dla zainteresowanych. Z tym, że malowanie E-170 gdzieś mi wcięło. Dostępne od ręki jest E-190. Edytowane 8 Września przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września gdzie sie podzial " Niebylejaki warsztat" z Jakami1 od Army??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września 2 godziny temu, Artur_12 napisał: a jednak... firma mało znana + niedostępne te farbki... Martola ma w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września 6 godzin temu, BRAVO112 napisał: gdzie sie podzial " Niebylejaki warsztat" z Jakami1 od Army??? https://modelwork.pl/topic/55922-niebyleyaki-projekt-grupowy-jak-1b-172-arma-hobby/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano Sobota o 09:45 Share Napisano Sobota o 09:45 @Artur_12 : z tej strony: https://www.perbang.dk dla BAC50081 znalazłem hex -> 293d5e i dalej w "color details" znalazłem podobieństwo w 96,1 % do FS 35109 (Dark Blue). Następnie na stronie IPMS Stockholm w 'Urban’s Colour Reference Charts, Federal Standard' znalazłem, że ten kolor, wg FS 595 a/b/c, odpowiada farbie X124 Xtracolor. Z braku innych tablic porównań skrośnych - dalej się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Sobota o 13:28 Share Napisano Sobota o 13:28 Czołem Koleżeństwo, czy ktoś miał może do czynienia ze sklepem TOYQUEST.DE? Strona główna - Odkryj światy zabawek – od klasyki po nowości ? Znalazłem tam pewną niszową książkę w bardzo atrakcyjnej cenie. Jednak kilka rzeczy budzi mój niepokój. Niemal cały asortyment ma bardzo niskie ceny, sklep nie podaje żadnego adresu fizycznego... Nie do końca to wygląda wiarygodnie. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu (edytowane) Panowie czy spotkał się ktoś z porównaniem Avengera TBF od HobbyBossa z Academy? Który zestaw wypada lepiej? Edytowane 17 godzin temu przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) W dniu 13.09.2025 o 15:28, socjo1 napisał: Czołem Koleżeństwo, czy ktoś miał może do czynienia ze sklepem TOYQUEST.DE? Strona główna - Odkryj światy zabawek – od klasyki po nowości ? Znalazłem tam pewną niszową książkę w bardzo atrakcyjnej cenie. Jednak kilka rzeczy budzi mój niepokój. Niemal cały asortyment ma bardzo niskie ceny, sklep nie podaje żadnego adresu fizycznego... Nie do końca to wygląda wiarygodnie. Z góry dziękuję i pozdrawiam! raczej bym sobie odpuścił , AI ostrzega , nowy sklep , jakieś utajnienia skryptów itp. Edytowane 5 godzin temu przez Cypis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu 22 minuty temu, Cypis napisał: raczej bym sobie odpuścił , AI ostrzega , nowy sklep , jakieś utajnienia skryptów itp. Dzięki, tak własnie zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi