Maxy Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Spity PFT pytanie dla tych co potrafią rozpoznać odcień Dark Earth, Sky, Azure Blue, Brick Red itp z czarno białej fotografii Jakie oznakowanie ma Spitfire na drugim planie? Czy w ogóle ma oznakowanie? Czy na pierwszym to nie są same obwódki ZX 6 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego W dniu 7.02.2025 o 19:07, Maxy napisał: Spity PFT pytanie dla tych co potrafią rozpoznać odcień Dark Earth, Sky, Azure Blue, Brick Red itp z czarno białej fotografii Jakie oznakowanie ma Spitfire na drugim planie? Czy w ogóle ma oznakowanie? Czy na pierwszym to nie są same obwódki ZX 6 ? W Polish Wings 13 czyli o Spitfire Mk. IX są dywagacje na temat kolorów “Cyrkowych Dziewiątek”. W. Matusiak na stronach 91-93 zastanawia się nad tym konkretnym samolotem, czy czasem nie był on w innych niż “pustynne” kolory. Dosyć to ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Wiem , ale mi chodzi czy na tym konkretnym zdjęciu ZX 6 nie ma namalowanych tylko obwódek. Były takie dywagacje czy środek czerwony czy granatowy. A może tu nic nie ma. A te dalsze czy są bez oznaczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego (edytowane) Godzinę temu, Maxy napisał: Wiem , ale mi chodzi czy na tym konkretnym zdjęciu ZX 6 nie ma namalowanych tylko obwódek. Były takie dywagacje czy środek czerwony czy granatowy. A może tu nic nie ma. A te dalsze czy są bez oznaczeń? Chyba - podkreślam - chyba - nie ma świadectw na to, że w tej jednostce malowano same ramki liter oznaczeń, na zbliżeniach (innych samolotów!) widać kontrastowy kolor. Co do samolotu w tle - w tym samym PW13 jest zdjęcie Spita d-cy Lance Wade’a (206) bez żadnych liter kodowych - może to ten? Pod kabiną widać coś co mogłoby być jakimś oznaczeniem indywidualnym i raczej nie jest to szachownica? Nie zdziwiłbym się gdyby takie coś zdarzało sięczęściej… Jeśli samolot był potrzebny i był sprawny to w ferworze walki malowanie liter MOGŁO być drugorzędną sprawą. Edytowane 18 Lutego przez Bedrzich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Coś mi świta że Bohdan Arct w książeczce Cyrk Skalskiego (ostatnio wyszło wznowienie) wspominał że dostali nowe samoloty - 9tki , na których od razu zaczęli latać i sukcesywnie nanosili oznaczenia pytanie na ile beletryzowane wspomnienia uczestnika zdarzeń pokrywają się z faktami historycznymi ale nie sądzę żeby miał powód jakoś odpływać w kwestii takich drobiazgów techn. Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Wszystko to czytalem . Pytanie czy można zrobić takiego Spita tylko z białymi obwódkami, Czy są takie kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego 12 godzin temu, Maxy napisał: Wszystko to czytalem . Pytanie czy można zrobić takiego Spita tylko z białymi obwódkami, Czy są takie kalkomanie? Przecież nikt Ci nie zabroni! Pytanie tylko czy to byłozgodne z rzeczywistością… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego 13 godzin temu, Maxy napisał: Czy są takie kalkomanie? Jak nie ma, to można zrobić. Lub zlecić zrobienie (z wydrukiem włącznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Pytanie do kogoś, kto skleił model P-35 firmy Dora Wings w skali 1/48. W jaki sposób ustalić polozenie silnika w tym modelu. Producent nie zaproponował żadnego łącznika pomiędzy wklejana wregą przed kabina (powiedzmy ścianą ogniową) a korpusem silnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego W dniu 19.02.2025 o 08:45, Wojtek59 napisał: Jak nie ma, to można zrobić. Lub zlecić zrobienie (z wydrukiem włącznie). Można też po prostu namalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego 1 godzinę temu, kelly9mm napisał: Można też po prostu namalować Pytanie brzmiało inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego (edytowane) Sorry, nie zrozumiałem pytania . Oznaczenia składające się z samych białych obwódek? Bez wypełnienia? To dość oryginalny pomysł. Chyba jednak podążałbym przetartym śladem... Ale jeśli ktoś bardzo chce, to wprawdzie takich kalkomanii nie widziałem, ale podtrzymam poprzednią sugestię: zawsze można te oznaczenia namalować. Edytowane 21 Lutego przez kelly9mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego Czy jest osoba na formu która drukuje elementy, potrzebuje 4 anteny iff w 1:72 do MiGa-29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego (edytowane) Koledzy szanowni Popsuł mi sie przewód od kompresorka . A dokładniej rozsypała się końcówka. Jako że poziom mojej wiedzy jest hmm.. nijaki, mam pytanie , czy przewód taki jak poniżej będzie spełniał swoje funkcje w kwestii podpiecia aero. Winowajca: Wtykam to: Znalezione rozwiazanie: https://www.mojehobby.pl/products/Przewod-PROFI-1-8m-z-szybkozlaczka-i-zlaczka-1-8-W.html Edytowane 24 Lutego przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) W dniu 1.02.2025 o 17:14, jmx62 napisał: Pytanie do expertów od RAFu Czy brytyjskie Harriery w łaciatym camo zielono/szarym morskim to te same kolory co np. Spity w II WW? Kolega barszczo odpowiedział że to zupełnie inne odcienie. To teraz mam pytanko w sprawie Buccaneera. Mam starego A-xa i tam są dwa malowania w kamo z połowy lat 80tych i instrukcja podaje wg Humbrola 30/163 i 27/164. Chyba Airfix powinien znać się na barwach RAF-u. 30 i 27 to kolory brytyjskie z II wojny a 163 i 164 to niby te powojenne, i takie kolory zapodaje A-x w nowych Harrierach i Buccaneerach. A tu wynika że są takie same=zamienne? Pomoże ktoś? Edytowane 27 Lutego przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 4 godziny temu, jmx62 napisał: A tu wynika że są takie same=zamienne? Pomoże ktoś? Są zbliżone, ale nie takie same. Jak sam wspomniałeś to stary Airfix, jeśli już Humbrol to zdecydowanie kolory dedykowane do współczesnego RAF, czyli 163/164. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego No i ok, nie upieram się. Humbrol 27 czy 30 to stare kolory kiedy nie mieli w swojej palecie jeszcze farb z numeracją powyżej setki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 2 minuty temu, jmx62 napisał: Humbrol 27 czy 30 to stare kolory kiedy nie mieli w swojej palecie jeszcze farb z numeracją powyżej setki. Dokładnie, pamiętam je jeszcze z czasów Harcerza. Z tych najstarszych, Harcerzowych, mam jeszcze szarą, błyszczącą 40. Aż się boję otwierać chociaż chlupocze w puszeczce jak nowa . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Jeszcze niedawno miałem kilka puszek tzw. "autentyków". Byly takie zestawy po 6 kolorów, nie miały klasycznej numeracji tylko np. HG to były kolory Luftwaffe, HB kolory RAFu, HI Reggia Aeronautica itp i był zestaw kolorów wnętrz konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 5 godzin temu, jmx62 napisał: 30 i 27 to kolory brytyjskie z II wojny a 163 i 164 to niby te powojenne Te drugie są satynowe i obawiam się, że to jedyna różnica. Oczywiście mogą się różnić odcieniem, ale 5 godzin temu, jmx62 napisał: Chyba Airfix powinien znać się na barwach RAF-u. Co nie musi mieć przełożenia na wierność kolorów w instrukcjach czy u Humbrola. Humbrol zresztą od dawna nie jest niezależną firmą, a zakłady produkujące te farby oraz receptury kilkukrotnie się zmieniały. Ostatnio ich paleta uległa ponownemu zmniejszeniu a Airfix nawet w nowych modelach podaje tylko numerację Humbrola, bo to ta sama firma (Hornby). Zgodnością kolorystyczną niespecjalnie się przejmując. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionyx Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 7 hours ago, jmx62 said: No i ok, nie upieram się. Humbrol 27 czy 30 to stare kolory kiedy nie mieli w swojej palecie jeszcze farb z numeracją powyżej setki. Potem uaktualnili numery farb Humbrola dla brytyjskich drugowojennych. Ostatnio to 75 jako Dark Green i 106 jako Ocean Grey. Humbrol 75 chyba sie nazywa Bronze Green i jest prawie identyczny z Dark Green z oferty Xtracolor. Humbrol 30 jest zbyt zielony, a Humbrol 27 zbyt ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 6 godzin temu, HKK napisał: Zgodnością kolorystyczną niespecjalnie się przejmując. Nie przejmują się nawet zgodnością w numeracji. Kumpel malował pociąg i zabrakło mu farbki, dokupił drugą puszeczkę i odcień był inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 15 godzin temu, barszczo napisał: Dokładnie, pamiętam je jeszcze z czasów Harcerza. Z tych najstarszych, Harcerzowych, mam jeszcze szarą, błyszczącą 40. Aż się boję otwierać chociaż chlupocze w puszeczce jak nowa . Śmiało. Dobrze zabełtasz i będzie śmigać. Gorzej z tymi nowszymi humbrolami robionymi pod przepisy UE. Kilka puszek ze starych zapasów wywaliłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) 16 godzin temu, barszczo napisał: Aż się boję otwierać chociaż chlupocze w puszeczce jak nowa . Mam kilkanaście zakupionych dobre 30 lat temu i wciąż żyją 16 godzin temu, jmx62 napisał: Jeszcze niedawno miałem kilka puszek tzw. "autentyków". Byly takie zestawy po 6 kolorów, nie miały klasycznej numeracji tylko np. HG to były kolory Luftwaffe, HB kolory RAFu, HI Reggia Aeronautica itp i był zestaw kolorów wnętrz konstrukcji. Te autentyki można też było nabyć pojedynczo. Edytowane 28 Lutego przez Rafał B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Nie pamiętam cen ale nie opłacało się kupować autentyków pojedynczo bo wychodziło drożej niz komplet, co prawda różnica nie była wielka ale dla ucznia z Vtej klasy podstawówki miało znaczenie. Trzeba było wybierać czy kupić pączka za kieszonkowe czy odłożyć i zbierać na model w SH albo kilka puszek Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi