ariel007 Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam wszystkich. Coś na święta. Samolot walki elektronicznej EF-111A Raven s/n 66-057 z 42nd Electronic Combat Sqn, 66th Electronic Combat Wing z bazy RAF w Upper Heyford - malowanie z lipca 1987 (przez pewien okres czasu Raveny z tej jednostki nosiły fajne indywidualne godła - potem usunięte). opis samolotu: po polsku: http://pl.wikipedia.org/wiki/General_Dynamics_F-111#Samolot_walki_radioelektronicznej_EF-111A_Raven po angielsku: http://en.wikipedia.org/wiki/General_Dynamics/Grumman_EF-111A_Raven Model dość stary i nie zawsze dobrze spasowany - linie podziału wgłębne (choć tak naprawdę to rowy!). Od siebie dodałem parę elementów i trochę przekonstruowałem wloty do silników. Dokupiłem też rurkę pitota (Master), kalki Model Decal (set 91) i blaszki Eduarda od wersji D/F do Hasegawy. Blaszki to w większości jest kabina - z dwóch wersji tablic zrobiłem jedną najbardziej pasującą do Ravena (w zestawie brak kalek na boczne panele - błąd Italeri a i główna tablica to wersja chyba D). Od Eduarda dodałem też pasy na fotelach, anteny zewnętrzne, tylne czujniki na bomach przy dyszach i "blachę" przy zrzucie paliwa. Zmieniłem mocowanie stateczników poziomych aby ustawić je w pozycji postojowej oraz dodałem im czujniki na końcach. Dokleiłem też do skrzydeł i stateczników elementy do odprowadzania ładunków statycznych. Na końcu statecznika pionowego dodałem soczewkę czujnika, dodałem też lampki na kadłubie. Co nie wyszło: niedopasowany pitot, lekki skos przy stateczniku pionowym, mikropęknięcie kabinki, pod złym kątem wklejone anteny po bokach kadłuba, za duża "smarówa" przy silnikach. Model jest pomalowany farbami Gunze C: góra 307, dół 338, nos i inne panele dielektryczne 315, wnęki białe, podkład na całość to Gunze C 08, preshading ciemnym szarym + różne wariacje metodą KFS ®. Kalki zabezpieczane Future. Wash to Neutral MiG-a. Podkreślenie linii paneli to Gunze Smoke Gray, różne "wycieki" to cienie Tamiyi i specyfiki AK. Na koniec lakier satynowy Microscale. Zapraszam do galerii: pudełko: oryginał: model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 To jest temat! To jest wykonanie Aż chyba przypomnę sobie odcinek Dogfights o EF-111A, któremu zaliczono "maneuver kill" :q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Bardzo udany model i ciekawa konstrukcja. Golenie główne, o ile tak można to nazwać, ma jeszcze bardziej dziwaczne, niż Flogger, a to jest wyczyn ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 bardzo podoba mi się ten golas.Taki bez wywalonego uzbrojenia. Ciekawy,rzadki model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Kapitalne malowanie szarej maszyny, gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Piękny model bardzo ciekawego samolotu, gratulacje! U mnie na półce stoi taki sam ale muszę przyznać, że w Twoim wykonaniu prezentuje się o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 trochę makr na pożarcie dysze kabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Bardzo fajny , podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Przydała by się opcja "lubi to", bo tu nie ma co strzępić jęzora. Świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Zwykle zdjęcia makro wyciągają wszelkie niedoskonałości modelu, w tym przypadku takich po prostu nie ma Śliczny, rzadko widywany model. Zapytam jeszcze o ten wash od miga, on nie jest chyba czarny tylko bardziej brązowawy czy raczej siwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Piękny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Ja też się nie mogę napatrzeć. Co z tego, że może ma jakieś błędy, albo że statecznik może trochę krzywy, jak to malowanie jest takie ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Przydała by się opcja "lubi to", bo tu nie ma co strzępić jęzora. Świetny. zgadzam się! chyba po świętach rzucę na chwilę pancerkę i zrewitalizuję mojego F4 Phantom z Italerki, widząc takie smaczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 bardzo podoba mi się ten golas.Taki bez wywalonego uzbrojenia. .... Golas? Ależ on jest uzbrojony po zęby! Całe jego uzbrojenie to elektronika schowana w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Bardzo ładny. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: I-16 Type 24 - ICM 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Piękny Kruk! Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Ładny, naprawdę mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 30 Kwietnia 2014 Share Napisano 30 Kwietnia 2014 Dalszy kuzyn F-14 - miły dla oka widok. Tylko czemu ten statecznik pionowy tak na bok leci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2014 Dalszy kuzyn F-14 - miły dla oka widok. Tylko czemu ten statecznik pionowy tak na bok leci? no właśnie leci choć "naocznie" mniej to widać (nieudolna próba samorozgrzeszenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Finted Napisano 30 Kwietnia 2014 Share Napisano 30 Kwietnia 2014 Malowanie doskonałe-podoba mi się zabrudzenie od spodu-bardzo szczegółowe wykonanie,a krzywy statecznik dodaje tylko smaczku i uroku całej maszynie-Wygląda jakby miała zaraz odlecieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Świetna praca Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi