karol 111 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Czeski kuzyn Twardego. Nie zrobił międzynarodowej kariery, nie brał udziału w żadnym konflikcie zbrojnym, a w samych Czechach wyprodukowano go w ilości sztuk około 30 (planowano 300 ! ). Powodem, który skłonił mnie do zmierzenia się z tym modelem jest ogólnie rzecz biorąc wygląd T-72M4. Dopancerzenie wieży i modyfikacje kadłuba dają sylwetce tego pojazdu wysoki współczynnik czadu i w moim prywatnym rankingu najbardziej „urodziwych” współczesnych MBT, czeski M4 staje w jednym szeregu obok takich „pereł” jak Leopard 2A6, Merkava czy T-90, chociaż wszystkie te maszyny dzieli inna filozofia powstania. To jest mój pierwszy model z tak daleko posuniętymi własnymi modyfikacjami i choć nie jest to model robiony od podstaw (daleko mu do tego) to jak to się mówi poznałem smak tego miodu o nazwie „scratch build” . Satysfakcja z posiadania modelu w pewnym sensie unikalnego rekompensuje cały wysiłek i nerwy zużyte przy jego budowie. Tu w galerii znajduje się produkt finalny. Nie będę go poprawiał, brudził, czyścił, przemalowywał, zmieniał cokolwiek. Jest on wypadkową moich umiejętności modelarskich i wiedzy o T-72M4cz jaką posiadam na dzień dzisiejszy. Jestem z niego zadowolony w 100 %, bo w zasadzie osiągnąłem to co chciałem. On tak wyglądał w moich myślach kiedy zaczynałem na warsztacie pierwsze cięcia . Niezależnie od jakości wykonania modelu mam nadzieję, że oglądanie WARSZTATU i galerii jest dla Was interesujące przynajmniej ze względu na tę stosunkowo słabo znaną acz ciekawą konstrukcję czeskich inżynierów z Novego Jičina. Edytowane 6 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Świetny, bardzo mi się podoba kamo i delikatne kurzenie. Wspaniała robota, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Świetny, takie chcę właśnie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Świetny główna czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Podziwiam wkład pracy i wykonanie. Merytorycznie się nie znam ale mogę powiedzieć,że jest super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxsimus Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Klasa sama w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Świetny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Napiszę tylko...Nádherná práce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Kawał solidnej modelarskiej roboty. Ilość włożonej pracy i przede wszystkim jakość samodzielnie wykonanych elementów nieraz powodowała u mnie opad szczęki przeglądając warsztat. Malowanie estetyczne, bez wodotrysków, jednak moim zdaniem w tego typu pracach ten aspekt schodzi na dalszy plan. Jeszcze raz gratuluję umiejętności i faktu posiadania oryginalnego i rzadkiego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 No piękny jest, bez dwóch zdań. To co teraz?? Może T-72 BA?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Podoba się, fajny kamuflaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Super.A klodeczki dodaja smaczku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 kłódeczki wymagają uzasadnienia, one naprawdę są na wyposażeniu czeskiego wojska -------------------- dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Piękny model Modelarstwo przez duże M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Przyłączam się do gratulacji,piękny model. No piękny jest, bez dwóch zdań. To co teraz?? Może T-72 BA?? Karol w warsztacie napisał ,że wypadało by teraz zrobić Twardego -pytane tylko jaką wersje ? Ps. Zapomniałeś dodać ślady po gąsienicach na bruku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Brawo piękna maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Model rewelacyjny. Idealne, dokładne wykonanie części, malowanie niezwykle realistyczne no i brudzenie bardzo subtelne takie jak lubię i wykonuję na swoich modelach. Szczere Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Karol w warsztacie napisał ,że wypadało by teraz zrobić Twardego -pytane tylko jaką wersje ? Wszystkie po kolei Niezależnie od jakości wykonania modelu mam nadzieję, że oglądanie WARSZTATU i galerii jest dla Was interesujące... Jest interesujące! Obejrzenie ile trudu ktoś wkłada aby stworzyć tak piękną maszynę to coś wspaniałego. Dochodzi do tego estetyczne malowanie bez żadnych udziwnień . "Zdrowie twoje w gardło moje " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 7 Lipca 2012 Autor Share Napisano 7 Lipca 2012 w warsztacie napisał ,że wypadało by teraz zrobić Twardego -pytane tylko jaką wersje ? Ps. Zapomniałeś dodać ślady po gąsienicach na bruku . istotnie, o śladach na bruku chyba najczęściej się zapomina, wersję Twardego taką na którą zbiorę najwięcej dokumentacji ------------------- Dzięki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Dawno nie przeglądałem forum, a tu tyle pięknych modeli. Napiszę tylko...Nádherná práce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 11 Lipca 2012 Share Napisano 11 Lipca 2012 Ze też ja tu jeszcze nic nie napisałem. Model świetny, a smaczku dodają takie właśnie małe elementy jak te kłódeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Piękna praca. Gratuluję, bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Bajka!! to nie modelarstwo, to czysta poezja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 standing ovation! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi