jarek38 Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 (edytowane) Witam wszystkich i przedstawiam swój nowy model, pięknego polskiego samolotu szkolno-sportowego RWD 8. Samolot został zaprojektowany wstępnie przez inż. Stanisława Wigurę w 1931roku i był to jego ostatni projekt przed tragiczną śmiercią we wrześniu 1932r. RWD 8 został wybrany w drodze konkursu na samolot szkolny przez lotnictwo wojskowe i LOPP. Wyprodukowano łącznie w zakładach DWL i PWS do marca 1938 roku około 550 samolotów różnych odmian i był to rekord produkcyjny polskiej konstrukcji, pobity dopiero w 1980 roku przez PZL 104 Wilga. Model powstał po wielu latach leżakowania i dojrzewania, by wreszcie zaistnieć jako RWD 8 PWS ze Szkoły Podchorążych Lotnictwa przy CWL Dęblin. Model waloryzowany niektórymi częściami z blaszki Parta, sporo części fabrycznych przerabianych i modyfikowanych np. lotki z mocowaniem, okaptowanie silnika. W modelu zostało zrobionych wiele elementów od podstaw np: kratownica wewnątrz kabiny z manetkami i drążkami sterowymi, amortyzatory, golenie podwozia, zastrzały baldachimu.Malowany farbami Pactra, Humbrol i MM, lakier mat Pactra. Kalkomanie projektu Alberta091283, delikatne, ale świetnie wydrukowane, same się kładą, bez konieczności stosowania płynów Gunze. Zapraszam do galerii. B. Albercie - wielkie dzięki. Edytowane 3 Września 2010 przez Gość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Przepiękny . Wykonanie na najwyższym pułapie, super wykonane detale i malowanie. Cieszy oko bo nasz i do tego świetnie zrobiony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Dla mnie poezja. Pieknie zrobiony i motywuje do pracy przy takim samym modelu. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Wspaniałe małe dzieło sztuki ! To najładniejsza i najstaranniej wykonana Ósemka jaką do tej pory widziałem. Najbardziej podoba mi się wnętrze i okapotowanie silnika, które wygląda bardzo realistycznie.Starannie wykonany wash również świetnie podkreśla walory modelu.Do ideału brakuje jedynie figurek instruktora i młodego adepta sztuki pilotażu SPL. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Naprawdę piękny RWD-8. Detale kokpitu - mistrzowska robota, a i przydadzą mi się przy moim samolocie, mam się teraz na kim wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Czy ja dobrze widzę, że model ma składane skrzydła?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 4 Września 2010 Autor Share Napisano 4 Września 2010 Witam i dziękuję za Wasze bardzo dobre opinie o modelu. Figurki fakt, dodały by klimatu, ale podejrzewam, że nie mając żadnego doświadczenia w temacie były by najsłabszym ogniwem całości. Model ma składane skrzydła i pokażę na pewno kilka fotek, ale muszę zrobić nowe, gdyż te które mam są niestety ciemne - taki już ze mnie fotograf. Piszcie Panowie swoje uwagi, gdyż powstanie na pewno jeszcze jedna 8-ka, ale w wersji DWL i z każdej uwagi może coś wychwycę, co będzie miało wpływ na sposób wykonania. Jeszcze raz Wielkie Dzięki. Ps. Leszek, jesteś szybki jak modele samolotów które robisz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 No nareszcie Moje zdanie znasz, mistrzowskie wykonanie! Na tych zdjęciach dobrze widać okapotowanie silnika - jeden z wielu samczków tego modelu, detal goni detal. Po co rozpisywać się, lepiej popatrzeć. Nic tylko czekać na drugą ósemkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Nic nowego nie napiszę, twierdząc że jest to piękny model. Fantastyczna robota, brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Gratulacje.Nie jestem miłośnikiem samolotów okresu miedzywojennego, ale oglądając prace takie jak Twoja coraz bardziej się do nich przekonuję. Podziwiam warsztat, zazdroszczę umiejętności. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DesChi Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Zacny model. Takie prace przypominają mi dlaczego modelarstwo to taka świetna sprawa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Dawno nic nie pisałem na forum, ale obok Twojego modelu nie można przejść bez słowa. Właściwie to wszystko to, co można o zaletach napisać, koledzy napisali. Mogę tylko dopisać, że jest PRZEPIĘKNY. Czy możesz zdradzić jak zrobiłeś mechanizm składania skrzydeł? Jeszcze raz gratuluję pięknego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Mogę tylko dołączyć do zachwytów i dolać swoje wiaderko wazeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Pięknyn samolot, doskonałe wykonanie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 No cóż ... przedmówcy napisali już wszystko a mnie pozostaje tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Mnie też się Twój model bardzo podoba. Bardzo fajnie wykonane lotki, reszta oczywiście też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Czołem Jarku Widze że wreszcie się zebrałeś do galerji i cóżmogę napisać jest świetnie !!! oby ak dalej zobaczymy jak poradzisz sobie z LUBLINEM?! ale nie mam najmniejszych obaw co do tego. Jeszcze raz wielkie BRAWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Jeszcze raz dziękuję wszystkim wpisującym swoje opinie, jak i odwiedzającym. Albercie, obawy muszą być, to wzmaga uwagę Czy możesz zdradzić jak zrobiłeś mechanizm składania skrzydeł? Oczywiście, poniżej kilka fotek, które pokażą prostotę tego tajemniczego mechanizmu: - to zawias z karty PKO, po podzieleniu na 1/2 dał komplet okuć do baldachimu - skrzydło zostało uzbrojone w oczko z karty, później ze względu na wytrzymałość zmienione na igłę iniekcyjną. Widać też pierwszą wersję zawiasów klapy. - tu okucie przy kadłubie, zlutowane blaszki miedzi i wklejone w kadłub, ważne, żeby były współosiowo z okuciem baldachimu. - na koniec w baldachim wklejone i zaszpachlowane od góry ośki zawiasów, tu jeszcze przed wklejeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Hej! Piękny Erwudziak! Po prostu piękny! Mechanizacja płata - majstersztyk Aż miło popatrzeć na taki fajny model naszego samolotu Jedyna rzecz na minus, która rzuciła mi się w oczy to naciągi pod rozpórkami baldachimu. Chyba mogłyby być trochę delikatniejsze w tej skali (a może to tylko przekłamanie zdjęcia?). Niemniej, z prawej strony wydają się nieco zwichrowane. Myślę, że da się to poprawić bez szkody, w końcu masz składane skrzydła Poza tym drobnym szczegółem model jest superancki! Gratuluję i czekam na następne Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 Jedyna rzecz na minus, która rzuciła mi się w oczy to naciągi pod rozpórkami baldachimu. Chyba mogłyby być trochę delikatniejsze w tej skali (a może to tylko przekłamanie zdjęcia?). Niemniej, z prawej strony wydają się nieco zwichrowane. Tak jest, naciągi są zwichrowane, gdyż jeszcze nie naciągnąłem ich na gorącym powietrzu, coś za to nie mogę się zabrać. Żyłka jest delikatna, to kolor srebrzysty na fotkach tak dziwnie zniekształca, powiększa średnicę, też to zauważyłem i robiłem próbnie zdjęcia na których linki miały zdecydowanie mniej światła i wyglądały dobrze, ale nie było widać wtedy zróżnicowania kolorów aluminium na linkach i stalowego na śrubach. Dzięki za przypomnienie, przed zdjęciami ze złożonymi skrzydłami poprawię. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Są modele przyzwoite, są poprwne, są takie na które długo się patrzy i są takie, jak Twój- piękne, wierne i stanowiące nie model, a Replikę i to przez wielkie "R".Piękny jest Twój eRWuDedziak. Gratuluję i życzę sobie takich modeli w gablocie ( za czas jakiś ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Tylko ...wsiadac...i jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Administrator forum słusznie wstawił jego fotkę na stronę główną. Twój RWD-8 szczególnie sobie na to zasłużył Jeszcze raz gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Model zasłużył sobie na tytułową fotkę. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 20 Września 2010 Autor Share Napisano 20 Września 2010 Dodaję kilka zdjęć 8-ki ze złożonymi skrzydłami. Niestety po raz kolejny fotki wyszły za ciemne, ale trochę rozjaśniłem i myślę, że są do przyjęcia. W razie mocnych sprzeciwów postaram się coś zmienić, ale chyba widać, że aparat mnie nie lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi