em Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Tam jest zwykła szarniera ,jakis pret podtrzymujacy musi być. http://i45.servimg.com/u/f45/15/65/84/14/pa221034.jpg Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 rób podniesione.Fajnie to wyglada, odsłania detale kabiny i daje wiedzę i samolocie. Ja się dopiero teraz dowiedziałem, że te panele były na zawiasach. A tak nawiasem mówiąc jakość wykonania tych samolotów była iście sowiecka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2013 em - jesteś wielki - dzięki stokrotne . Wprawdzie to 3-ka, ale nie sądzę by mechanizm był istotnie zmieniony wobec 1-ki. no.tips - a to chyba różnie było, są fotki tak pofalowanych blach, że modelarzowi byłoby ciężko to odtworzyć, ale i są całkiem przyzwoite... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus222 Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Mikołaju sądze ze tą listwe usztywniającą na wewnętznej stronie panelu bocznego trza będzie dorobić Ale co to dla Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Piękny model. A panele dobrze będzie zrobić podniesione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Już drugi raz wypowiem się na temat tego modelu i ... nie wiem jak wyrazić to co widzą, może i prawdę powiadają niektórzy mówiąc " skuj się babko dam Ci jabłko" zostawiłeś nas daleko w tyle wchodząc na wyższy poziom. A tak zupełnie na poważnie czekam końca i żeby zobaczyć go na żywo na jakiś zawodach bo o nagrody to chyba masz kilka wolnych półek, za takiego tuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 Mikołaju, zawiesiłeś emisję serialu na okres wakacyjny, aby nakręcić kolejne nowe odcinki i wrócić po wakacjach Bo jak co to czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Share Napisano 14 Lipca 2013 Witam; PaRazo - pozostaje mi serdecznie podziękować za Twą opinię i powitać na forum . Mam nadzieję, że skoro zabrałeś się już za swojego Jaka, to mój warsztat pomoże Ci w budowie i zaprezentujesz go tutaj. A może właśnie założenie warsztatu pozwoli na bieżące konsultowanie budowy - w moim przypadku bardzo się to opłaciło i szereg ważnych informacji otrzymałem tu na forum; Artek - to rzeczywiście może wyglądać na wakacyjne zawieszenie i przyznaję, że prawie miesięczna przerwa była. Z powodu urlopu zresztą. Teraz powolutku wracam do prac, ale na razie nie ma nic szczególnego do pokazania - w tym momencie pracuję nad uszczegółowieniem bocznych pokryw, po tym jak zapadła decyzja o ich podniesieniu. Plus sporo innych drobiazgów (robocza lista ma kilkadziesiąt pozycji) Ale przerwa nie była taka całkiem bezproduktywna lotniczo. Pod czerwonym skrzydełkiem ja - swoją drogą kiedyś pomyślę czy by nie zrobić modelu paralotni A i taka alpejska ciekawostka - może ktoś z kolegów działających w latach 20-tych-30-tych podjąłby się budowy takiego przesympatycznego samolociku: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 No to fajne, lotnicze ciekawostki na urlopie spotkałeś. Też wybieram się w góry. Pozdrawiam i zagrzewam do "walki z materią" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Lipca 2013 Autor Share Napisano 21 Lipca 2013 Nad materią coś tam pracuję. Wprawdzie nie ma jeszcze jakichś bardzo atraktyjnych wizualnie historii, ale i te trzeba jakoś przygotować, no i wykazać, że warsztat żyje. Gotowe do montażu są pokrywy boczne i dodatkowe elementy, które należało wykonać po decyzji o otwarciu - najgorsze były wkręty - ostatecznie wykonane z fototrawionych kółek oraz brezentowe pokrowce na race - wszystko to dało konieczność dorobienia 66 kolejnych elementów (z czego 58 to kółeczka na wkręty) Teraz muszę rozstrzygnąć kolejność montażu - czy najpierw pokrywy czy rury wydechowe... Inne prace to dorabianie nowych detali i poprawki. Między innymi męczyło mnie ugięcie kół. I im dłużej na podstawie zdjęć udowadniałem sobie, że jest ok, tym mniej byłem o tym przekonany. No i poprawiłem - chyba jest dobrze, co? Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Samo życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam wszystkich, pomalutku kompletuję Jaka. Zakończyłem prace w strefie silnika - przyszła górna część stelażu i zbiorniczek cieczy chłodzącej z mocowankiem oraz rury wydechowe - ich wklejanie było jednym z trudniejszych zadań z uwagi na trudny dostęp i konieczność zachowania sporej precyzji, żeby nic nie pobrudzić klejem i utrzymać geometrię. Ostatnim trudnym etapem będzie montaż podwozia - pozostałe rzeczy raczej nie powinny sprawić istotnych kłopotów. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 niesamowity model, w pierwszej chwili myślałem, że na ostatnich fotkach to maszyna Zvezdy w skali 1:48... Ciekaw finału jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Nieprawdopodobny model ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Szczerze to Lancaster Andrzeja Ziobry się chowa. Malutki samolot z taką ilością detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Przyłączam się do grona tych, którzy podziwiają- piękny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Dziękuję wszystkim kolegom za dobry odbiór ostatniego etapu Nieprawdopodobny model ! Spiton - tu proszę o ewentualne wyjaśnienie - "nieprawdopodobny" może znaczyć i na "plus" i na "minus" Szczerze to Lancaster Andrzeja Ziobry się chowa. Malutki samolot z taką ilością detali. Skoti - z jednej strony Ci dziękuję, ale z drugiej - mam wrażenie, że wypowiedź jest zbyt wyrazista i jednak oderwana od rzeczywistości. Otoż jakiekolwiek porównanie Jaka do Lancastera jest sprawą wysoce kłopotliwą i nie wiem czy w ogóle wykonalną. Mam tę przyjemność, że Lancastera widziałem na żywo i gwarantuję, że wrażenia są niezapomniane. Nie mam oczywiście zamiaru zgrywać dewotki i wiem, że detale w Jaku są - ogólnie rzecz ujmując - w porządku - to jednak jest to "tylko" 1-silnikowy myśliwiec. W 4-silnikowym bombowcu i to w tej samej skali - detali jest znacznie więcej i nakład pracy oraz wymóg powtarzalności jest sprawą absolutnie "breathtaking" i zdecydowanie bardziej pracochłonną. Oczywiście w odniesieniu do pojedyńczego podzespołu nakład pracy może okazać się podobny, ale jednak całość - to niebo, a ziemia... Dodam jedynie, że moja osobista satysfakcja związana z Plastykowym Jakiem jest tego rodzaju, że po prostu - co by nie mówić - "średniej" jakości wypraskom poświęciłem tyle uwagi... (a czy efekt będzie adekwatny to się okaże...) Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Finał już chyba bliżej niż dalej? Model robi tym większe wrażenie, jeśli ma się świadomość, że to 1:72. No i, że to ten Jak, które w podstawówce kleiło się ładnych parę razy (nie tylko w domu, ale i na tzw. ZPT-ach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Wyjaśniam : Genialnie zbudowany, z gównianego zestawu i świetnie pomalowany. Te elementy rzadko widuje się jednocześnie. Jeśli na koniec będzie jeszcze genialnie sfotografowany, to dopiero będzie rewelacja. W razie czego służę pomocą jako magik od fotomontaży ,-)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Spiton - dzięki - faktycznie sfera fotograficzna od początku stanowi bolączkę mojego warsztatu. O propozycji będę pamiętał, tym bardziej, że wystarczającą rekomendację stanowi m.in. ostatnie zdjęcie Spita Gonza - rzeczywiście świetna robota A teraz idę robić trzymanka pokryw bocznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garrett Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Warsztat który koniecznie należy zarchiwizować dla przyszłych i obecnych modelarzy. OT. Kolego Spiton... -> http://so.pwn.pl/zasady.php?id=4836490 /Między literą kończącą wyraz a znakiem interpunkcyjnym (z wyjątkiem myślnika, nawiasu otwierającego i cudzysłowu otwierającego) nie stosujemy spacji./ bo mi krwawią oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Cześć, dzięki serdeczne za przedstawione opinie. Fajnie, że ten sposób modelowania także ma swoich sympatyków Wykonalem zastrzały pokryw bocznych (długość ok 4 mm) Następnie pokrywy i zastrzały poszły na model - koncepcja podniesienia pokryw okazała się o tyle słuszna, że zarówno widać wnętrze kabiny z obu stron, jak i obie szachownice jednocześnie. Poza tym różny zakres podniesienia pokryw wprowadza trochę urozmaicenia No i nie da się już tego odwlec - trzeba się zabrać za podwozie. A jest tych części trochę... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Dobrze wykombinowałeś z tymi pokrywami, koniec blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Mikołaju, ja już nie komentuję. Wygląda bardzo interesująco. Zazdroszczę Ci czasu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Witam, dzięki za zatwierdzenie koncepcji pokrywkowej No i poszło podwozie. Na początek golenie "główne" składające się z odrębnych podzespołów, wklejone etapami. Widok ogólny: Tu zbliżenie - goleń jest wklejona jak w oryginale - czyli tak jakby w dźwigar. To będzie powodowało dużą delikatność podwozia i docelowo planuję tak posadowić model, aby podwozie nie przenosiło obciążeń Poniżej już w komplecie, tj. zastrzały, siłowniczki, nożyczki, sprężynki i przewody Zbliżenie Na koniec próba jak będzie wyglądał wstępnie na własnych kółkach Cdn - pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi