bazylms Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 Dzieki Michał. Tak zrobię. Widzę że aktywność na forum bardzo słaba. Tak więc potem żeby nie było że jest źle. Dziś może uda się zrobić małą aktualizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Krzysiek zobacz jak to pomalował Boozy w swoim ausf.D http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=83&t=40388&sid=0fb295a974dceadd26d69aa77457be30&start=30 A Boozy raczej się zna na IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Ja nie komentuję bo nie chcę źle doradzić. Co do reszty to bardzo mi się podoba. Fajne te sprężyny - z jakiego drutu robione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 fajne te sprężynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Witam! Pomaluj go Panzergrau z modulacją. Wbrew pozorom to nie takie trudne, a efekt będzie kapitalny. Twój Panzer ma dużo płaszczyzn,zawiasków, włazów itp. To wszystko aż się prosi o modulację... W myśl napisu jest to tłumik do jakiegoś genereatora spalinowego Ten jakiś generator, to generator do elektrycznego silnika obrotu wieży. Sam generator był napedzany dwusuwowym silnikiem DKW, o pojemności coś około 600 cm3 ( 585 cm ? ) i o mocy 15KM. Silnik ten posiadał własny wydech i własny zbiornik mieszanki paliwowej (coś około 18-20 litrów). Wszystko to umieszczone było po lewej stronie komory silnika i używane było przy odstawionym silniku głównym. Oszczędzano w ten sposób paliwo. W zależności od wersji Panzer IV używano dwóch rodzajów tego silnika. Od A do E jakiś tam, a od E-H coś tam zmieniony. Niestety nie powiem ci na czym polegała różnica. Może inni coś wiedzą? Wersja "J" nie posiadała tego ustrojstwa i wieżę obracali już (albo na szczęście) tylko ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jask33 Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Znalazłem taką fote. Oba tłumiki wygladaja tak samo (dla mnie). Są innego koloru i faktury niż pancerz. Mogą być w barwie szaropancernej ale z przebarwieniami i przepaleniami farby. To czy są tak samo "zmęczone" to inna sprawa. Działaj dzlej a wyjdzie niezła IV-reczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 Dzięki wszystkim za odzew. Dziś korzystając z chwili wolnego podciągnąłem temat do końca, a przynajmniej mam taką nadzieję. Nie wszystko wyszło mi tak jak bym chciał, ale cóż - umiejętności są jakie są. Najwięcej działo się z tyłu. Dorobiłem metalowe obejmy tłumika, na mniejszym tłumiku fakturę rdzy. Robiłem ją nową dla mnie techniką - na Nitro. Ciekawie się to robi, ale trzeba uważać bo jak za dużo się dziabie pędzlem, to zaczynają się ciągnąć nici. Zrobiłem także osłonkę wyjścia rury wydechowej do tegoż tłumika (dziwne że Tamiya tego nie zrobiła, bo to stosunkowo łatwa część do odtworzenia a mnie wyszła tak sobie). Dołożyłem też drugie koło zapasowe... bo miałem. Najmniej zadowolony jestem z wyrzutnika granatów dymnych. Same granaty gdzieś mi upadły i znalazły się dopiero gdy zostały nadepnięte. Niestety zostały uszkodzone, ale nie miałem już siły ich kolejny raz męczyć. Ponadto chyba schrzaniłem ich kąt nachylenia, a i w ogóle strasznie gruby ten plastik. Ale skoro to model relaksacyjny to moje Tai-Chi pomoglo mi zapomnieć o tym małym niedociągnięciu. Teraz mam kilkanaście figurek do malowania, więc model sobie poczeka i możecie spokojnie się wypowiedzieć jak wam się to widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 No Krzychu mi się to widzi... lepiej bym tego nie zrobił. Czekam na malunek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Mnie też Krzysztofie bardzo się podoba.Tylko te granaty. Ale skoro relaksacyjny to luzik. Tak to jest piękny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 No granaty to kicha, myslalem nawet aby ich wcale nie dawać. Będzie przynajmniej czego czepiać się w galerii Poprzednio zapomniałem napisać. Sprężynki robiłem z bardzo cieńkiego drucika nawijanego na 0,5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Granaciki zostaw, w końcu to nie jest samochód z salonu co wszystko musi być cacy. Można by delikatnie przeszlifować miejsca po odcięciu z ramki bo to najbardziej mi się rzuca w oczy i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Ładnie działasz. Jakie malowanie przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2012 Autor Share Napisano 27 Marca 2012 Fajnie że się podoba. Granaciki zostaw, w końcu to nie jest samochód z salonu co wszystko musi być cacy. Można by delikatnie przeszlifować miejsca po odcięciu z ramki bo to najbardziej mi się rzuca w oczy i będzie ok. Te miejsca które zaznaczyłeś to nie pozostałość ramki - to nadlewki ze szpachli. Jak mi ta część upadła na ziemię to za Chiny nie mogłem jej znaleźć. W końcu na nią natrafiłem, całkiem przypadkiem kiedy na niej stanąłem i przeszlifowałem na płasko po podłodze. Dlatego starałem się te płaskie końce delikatnie szpachlą wypełnić. Mam zamiar jeszcze pod szkłem powiększającym im się przyjrzeć, ale bardzo słabo to widać - tylko na zdjęciach lepiej widać. Ponadto im dłużej się im przyglądam tym bardziej denerwuje mnie ich położenie - chyba je lekko poprawię an bardziej pod kątemŁadnie działasz.Jakie malowanie przewidujesz? Ten to raczej będzie standard Pancergrau. Do tego cieniowanie i tak dalej. A oznakowanie - kampania z Polski lub Francji. Bardziej skłaniam się ku Francji, a to z jednego powodu. Na wieży jest masywna kalka z numerem i zachodzi na wizjer. Chcę sobie przetrenować kładzenie kalek na takiej powierzchni, a tani, stary model jest do tego najlepszy. No chyba że w tym okresie Niemcy już stosowali jakieś kamo - opcja ciągle otwarta. Ciągle szukam, więc jak ktoś coś ma to chętnie popatrzę na schemat malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Bardzo ładnie na tym etapie wygląda. Ciekaw jestem ,jak z malowaniem sobie poradzisz. Też jak Koledzy radziłbym popróbować CM-u, szczególnie jak kamo jednokolorowe ma być. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Na tym etapie wygląda świetnie teraz tylko maluj i zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Cześć Jak relaksacyjnie to fajny model ale może trochę popawisz kopułę dowódcy? oraz tył wieży trochę tak pustawo... pozdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2012 Autor Share Napisano 27 Marca 2012 Bardzo ładnie na tym etapie wygląda. Ciekaw jestem ,jak z malowaniem sobie poradzisz. Też jak Koledzy radziłbym popróbować CM-u, szczególnie jak kamo jednokolorowe ma być.Pozdrawiam Dzięki. Sam jestem ciekaw jak wyjdzie. Ten CM (color modulation) to rozumiem że masz na myśli rozjaśnianie powierzchni płaskich? Moja znajomość terminologii jest raczej kiepska. CześćJak relaksacyjnie to fajny model ale może trochę popawisz kopułę dowódcy? oraz tył wieży trochę tak pustawo... pozdr Sławek Dzięki. Generalnie z tyłu brakuje tylko haków (chyba), a co do kopuły dowódcy to może jakieś wskazówki? Tylko bez przesady proszę z tymi poprawkami (zawsze można przemysleć i ewentualnie może zrobić). Przespałem noc i popatrzyłem na foty i ...doszedłem do wniosku, że element z granatami irytuje mnie. Więc trochę go podrasowałem. Nie jest idealnie, ale chyba lepiej a najważniejsze już mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Zdecydowanie lepiej. Może nie idealnie ale nie ma co się szarpać.Po podkładzie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Śliczna czwóreczka się szykuje O malowanko można byś spokojnym po tym co pokazałeś przy Grancie Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Krzychu bardzo ładnie Ci idzie ,dobrze ,że granaty poprawiłeś ,ciekaw jestem malowania ,co wyczarujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Krzychu powiem tak te przeróbki to żaden problem detale wieży wystukasz w googlach są baardzo widoczne.... a ten model to jedno zło jak widziałeś na moich zdjęciach było duzo rzeczy przeflancowanych(dragon tristar) i nawet te przeszczepy mało dają...ale jak pisałem jako relaks super tylko jak pisał Marioba malowanie panzer grau w CM i nic więcej... pozdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Kalki na włazach, zimmericie itp ja kładę na sidoluxie. Jak do tej pory wyszło mi za każdym razem, nie świecą, nie widać filmu kalki. Po nałożeniu kalki na lakierowaną sidoluxem powierzchnię, zmiękczam ją i układam stopniowo. Delikatnie, bo można przesadzić i się rozpadnie. Wychodzi tak samo jak na płynach do kalek. Kalka robi się plastyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Fajna fakturka na tym wydechu Ci wyszła Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Marca 2012 Autor Share Napisano 28 Marca 2012 Podoba się, to dobrze. Jest motywacja. Będę jeszcze męczył wieżę. Chcę wywiercić otwory których brak na górze i może jednak podrasuję tą kopułkę dowódcy. Muszę tylko znaleźć materiał w RB model bo mi się samemu klecić nie chce. Fakturka na większym to jak u mnie standard - szpachla humbtola i dziabanie szczoteczką do zębów, a mniejszy - nitro (nowość w moim arsenale technik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Hej chłopaki. Z tym RB to trochę lipa - mają tylko jeden typ nitów. Jako ze moje doświadczenie z nitami jest równe zeru prosiły o małą pomóc. Chciałbym kupić coś jak na zdjęciu poniżej na kopułce, ale nie mam pojęcia gdzie znaleźć. Najlepiej by było gdyby można dostać to na eBay. Lub może ktoś ma inny pomysł jak to wykonać? Może kulki? W ostateczności sobie to odpuszczę. Z góry dzieki za pomoc. Źródło: http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=2971&highlight=featuring+panzer&page=29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi