Mikolaj75 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Świetnie! I moje obawy okazały się nieuzasadnione. Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Świetnie! I moje obawy okazały się nieuzasadnione. Podoba mi się Granice kolorów są moim zdaniem OK. Proporcje kokardy na górze skrzydeł powinny być 2:5. Nie mam pewności, ale ...wygląda raczej jak 2:6. Za mało czerwonego. Model Hobby Bossa nie przewiduje szyby pancernej na wiatrochronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Świetny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Świetnie to wygląda Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_66 Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Rewelacyjne malowanie, gratulacje. Szary i zielony - jakie to farby/ kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Wojtku - rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Dzięki Panowie, bardzo mi miło. Szczególnie, że oceniają świetni modelarze. Model Hobby Bossa nie przewiduje szyby pancernej na wiatrochronie? Przewiduje, ale malowałem osobno, jeszcze nie jest doklejony. Rewelacyjne malowanie, gratulacje. Szary i zielony - jakie to farby/ kolory? Cześć Maciek! Farby to Gunze 361 Dark Green i 362 Ocean Gray. To juz ostatnie malunki od masek, reszta oznaczeń będzie wykonana kalkomaniami. Teraz liczę straty... ...i liżę rany. Tutaj lokalne zmiękczenia granic kolorów na skrzydłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 ...i liżę rany. ...proszę wybaczyć śmiałość. Gotowe kolorowanki zabezpieczam lakierem błyszczącym i dopiero maskuje dalej. Maski foliowe dobrze podgrzać suszarką, schodzą bardzo lekko. Wybacz efendi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 To niezly kiks Marku. Musze wyprobowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Witam! Mógłbyś mi Wojtku powiedzieć jak się dokładnie nazywa ta "biała plastelina" która wspomaga ci malowanie kamo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Patafix, jest do kupienia w Rossmanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Można też kupić w księgarniach i w sklepach z artykułami papierniczymi. Jest to po prostu ,,Masa mocująca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkodaFka Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Okej, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 6 Maja 2012 Autor Share Napisano 6 Maja 2012 Gotowe kolorowanki zabezpieczam lakierem błyszczącym i dopiero maskuje dalej. A widzisz, staram się jak najmniej warstw farb i lakierów kłaść na model, stąd nieraz takie efekty. Nawet przed kalkomaniami nie kładę niczego błyszczącego, tylko poleruję miejscowo. Stencile w tym modelu to mała tragedia - grube/rozlane pismo, pomylone numery na instrukcji naklejania. Części napisów nie było wcale, musiałem zatem część dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Gotowe kolorowanki zabezpieczam lakierem błyszczącym i dopiero maskuje dalej. A widzisz, staram się jak najmniej warstw farb i lakierów kłaść na model, stąd nieraz takie efekty. Nawet przed kalkomaniami nie kładę niczego błyszczącego, tylko poleruję miejscowo. ...no widzę. I nadal uważam że warto dać mgiełkę z lakieru. No ale ja tu po nauki zaglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Jak na dzisiejsze fotki, to widać podkład i widać przerwane 0 w napisie 100 OCTANE. Tylko czy to jest w ogóle widoczne na "żywo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Wojtku, czy ten kołpak nie powinien mieć takich małych zgrubień nad mocowaniami łopat? Robiłeś coś takiego w większym Spicie. No chyba, że to inny typ kołpaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 7 Maja 2012 Autor Share Napisano 7 Maja 2012 ...czy ten kołpak nie powinien mieć takich małych zgrubień nad mocowaniami łopat? Powinien, nie zrobiłem z lenistwa i presji czasowej, termin mam już o 2 tygodnie przewalony... :> Tymczasem prawie ostatnie naklejki, dojdą jeszcze plastry na wyloty km i rakietnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Wojtku... NIe ważne.. I tak jest za... no fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Początki nanoszenia śladów eksploatacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Narzędzie fajne Wojtku opisz jeszcze swoja metodę na te wycieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Wojtku, dwa otwory symetrycznie po bokach wlotu powietrza do gaźnika, w połowie mniej więcej jego długości, to miejsca, gdzie podpierano maszynę. Tam trafiał stożek lewara. Nie były to wyloty żadnych odm silnika, czy sprężarki. Dlatego smug oleju z tych punktów nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Grzegorz, dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawione. Doszły jeszcze smugi w kolorze brązowym i transparentne żółte, tym razem rozdmuchiwane aerografem zgodnie z opływem strug powietrza. Robert, oto materiały, których do tej pory użyłem przy wykonywaniu śladów eksploatacji. Mocno rozcieńczone humbrole zmieszane z przejrzystym lakierem błyszczącym (to te błyszczące) rozciągałem przy pomocy tego pędzelka z długim włosiem. Pozostałe smugi wykonałem waszem MIG, również długim pędzelkiem (te matowe). Pigmenty biały i czarny pomogły w wykonaniu okopceń od rur wydechowych, do ich utrwalenia użyłem medium Tensocrom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Nie mogę się napatrzeć na te okopcenia, są świetne Wojtku, plastyczne a zarazem realistyczne. Sądzisz, że przy skali 1/72 też by wyglądały dobrze? Powiedz, proszę jak nanosiłeś te pigmenty i w jakiej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 16 Maja 2012 Autor Share Napisano 16 Maja 2012 Sądzisz, że przy skali 1/72 też by wyglądały dobrze? Sądzę, że tak, będą po prostu mniejsze ... jak nanosiłeś te pigmenty i w jakiej kolejności. Najpierw czarny wpukiwałem czołem pędzelka, jak już mi z grubsza pasowało to zabezpieczyłem to mgiełką tensocroma medium, potem biały podobną technika, ale na mniejszym obszarze. Na koniec wpuściłem jeszcze dark wash w dżusy, bo biały tam niepotrzebnie wlazł; i kolejna mgiełka tensocroma. Tymczasem drobiazgi; śmigło i takie tam... Na dostępnych zdjęciach widać, że napis Wojtek nie jest biały, przygasiłem go nieco. Godło dywizjonu na obrazkach jest wyraźnie mocno pożółkłe - również nieco to poprawiłem. Dzięki uwadze jednego z kolegów nakleiłem nowe szachownice, poprzednie miały skoczone kolory - błąd producenta kalek. Inne smaczki to brązowa podstawa anteny i czerwona łatka na wylocie wyrzutni rac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi