pmroczko Napisano 12 Lipca 2012 Autor Share Napisano 12 Lipca 2012 Tak myślałem, że Uważny Czytelnik na pewno to zauważy Szkoda, że nie sprawdziłem, a jeszcze bardziej szkoda, że na następny dzień nie można już zmieniać swojego postu. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 Napisz do moderatora to Ci zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 I jedziemy dalej. Jeszcze trochę porzeźbiłem przy napędach - dodałem trochę detali od wewnętrznej strony i trochę przewodów. Teraz to wygląda tak: Zmieniłem też skrzynki na granaty - wypełniłem wnęki które były w fabrycznych częściach, a odciąłem odpowiadające im plastikowe "klocki" odlane na wieży. Podobnie postąpiłem z mocowaniami siedzeń dla ładowniczych. Postanowiłem wykonać ramy siedzeń ładowniczych z blachy miedzianej, żeby miały odpowiednią grubość. Teraz wieża wygląda tak: Żeby zamontować więcej podzespołów, musiałem pomalować to co mam teraz. Pocieniowałem zagłębienia wstępnie Humbrolem 113, potem pociągnąłem całość oliwkowo-zielonym Humbrolem 66. Oto efekt: W następnej kolejności zamontuję napędy i postaram się zmieścić jak najwięcej detali w wieży przed zamontowaniem dział. Dziękuję wszystkim za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Aż dziw, że tak mało ludzi się tu zgłasza. Ja w każdym razie dalej dopinguję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Mam parę warsztatów na które regularnie zaglądam min. ten ,pociąg pancerny Śmiały barka artyleryjska niemiecka i Tomcat w skali 1/18 naprawdę jak 30 lat kleję to jest co podpatrzeć .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Krzysiek, Adams M1A1 - wielkie dzięki za komentarze! Może nie ma ich za dużo, ale przynajmniej na was mogę liczyć. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Ja tam też dopinguję ale siedzę cicho,bo po co mam Ci przeszkadzać . Twoja praca po prostu zwala z nóg i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Nie komentuję, tylko podpatruję... Dobry warsztat, ot co. Dawaj dalej Oryginalny pojazd jest w Wiedniu, w muzeum w Arsenale. Mam tylko trzy jego zdjęcia: front, tył i z boku, z odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Tu nie ma co komentować, tylko zamknąć przysłowiowego "ryja" i podpatrywać Narazie dużo drucianej roboty i każdy chyba czeka na efekt po malowaniu całości. Ja zawsze tematy wietnamskie przeglądam w pierwszej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 Grzesiek, Lipstein, Stojkovic - bardzo dziękuję za komentarze i za miłe słowa. W żadnym wypadku mi one nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie, działają bardzo mobilizujaco. Takze w żadnym razie nie "zamykajcie ryja", jak to kolega był uprzejmy napisać, tylko proszę o wszelkie uwagi. Lipstein - możesz mnie nakierować na fotki tego wiedeńskiego - z czystej ciekawości bym sobie zobaczył który wariant pojazdu tam stoi. A ja dalej rzeźbię wieżę. Mam już prawie wszystkie przewody: Dorobiłem też dwie takie dźwignie, które w położeniu marszowym blokują obrót wieży i podniesienie dział. Te detale robią się denerwująco małe... Teraz trochę podmaluję to co jest i chyba spróbuję wpasować działa do wieży. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 . Kiedy planujesz te prace wykonać, bo fajnie by było zobaczyć wieżę w całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Krzysiek - planuję na przyszły weekend, ale kiedy ta wieża będzie w całości - tego nie wie nikt. Najszybciej jak się tylko uda. Ale zwykle w pracy przeszkadza tzw. życie. Nie żeby go było jakoś szczególnie dużo, ale zawsze! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Witam ponownie! W tym tygodniu dalsze prace na wieży. Zadrutowałem dwie "czarne skrzynki" i zainstalowałem te dźwignie z zeszłego tygodnia: Potem zająłem się przednimi osłonami pancernymi: Z miejsca oznaczonego strzałką należy obciąć około 1mm, inaczej góra wieży nie będzie pasować. Pomyślałem sobie, że to może zainteresować kogoś kto by to budował. Od wewnątrz te osłony wyglądają tak: Jak widać wymagają trochę szlifowania i szpachlowania. I jeszcze zrobiłem od nowa trzymaki na skrzynki z amunicją do karabinów maszynowych, które będą zamontowane z tyłu wieży. Dla porównania części moje i fabryczne: A i tak jeszcze trzeba dorobić do nich trzymak na latarkę. I to by było wszystko na dziś - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Wczoraj leciał w TV "Konwój". Wreszcie dooglądałem ten film do końca, a na końcu, na moście - TAA DAM! Duster jak z żurnala wyciął! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Łe, to szkoda, że nie oglądam telewizji... A Dustery aż do połowy lat 80-tych były bardzo popularnymi pojazdami w Gwardii Narodowej, i to stąd. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam serdecznie, Znów udało mi się trochę zrobić przy maszynie. Ponieważ wieża jest dość skomplikowanym podzespołem, przyjąłem założenie, żeby ja podzielić na mniejsze podzespoły i pracować nad nimi osobno, tak długo jak tylko to możliwe. Podział przedstawia się mniej więcej tak: Widać już, że odszedłem dość znacząco od kolejności montażu opisanej w instrukcji od modelu, ale moim zdaniem tak będzie lepiej. Rynny do odprowadzania zużytych łusek (na zdjęciu pod działami) wymagały pocienienia Proxxonem, żeby działa mogły się swobodnie poruszać w pionie. Górny pierścień wieży postanowiłem skleić razem już na tym etapie, po to, żeby mieć dobr dojście do miejsc, które wymagają szpachlowania i gładzenia: Mam też zdjęcie z próbnego montażu większości podzespołów: Na tym etapie chciałbym też pokazać siedzenia strzelców, które kiedyś zbudowałem od podstaw dla mojego starego modelu, a i dziś moim zdaniem wyglądają lepiej niż części fabryczne. Te plamki na częściach to ślady po młodszym bracie nieostrożnie używającym aerografu na moim warsztacie podczas mojej nieobecności: A dla porównania części z zestawu AFV Club To tyle na teraz - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 No Twoje fotele są bezkonkurencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 No Twoje fotele są bezkonkurencyjne. Jak "żywe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Września 2012 Autor Share Napisano 11 Września 2012 madeira, DARTH - dziękuję bardzo za komentarze, fotele oczywiście zostają moje Długo to trwało, ale mam kolejny update, może nie za duży, ale zawsze. Żeby w tych fotelach miał kto usiąść (tam siedzą strzelcy - ang. gunner i assistant gunner), zacząłem pracę nad dalszymi członkami załogi: "Zewnętrzne" nogi (pomarańczowy plastik) pochodzą z zestawu "Charlie on the left!" firmy Master Box, a konkretnie z figurki kierowcy. "Wewnętrzne" nogi (szary plastik) to "współcześni" czołgiści Dragona - tu musiałem je trochę pociąć, skrócić, przepozycjonować. Teraz zastanawiam się skąd wziąć odpowiednie korpusy (z pasującymi kamizelkami) i głowy (w hełmofonach). Oprócz gości, którzy siędzą na fotelach, będzie jeszcze dwóch ładowniczych, którzy pracują zwykle za działami i przez większość czasu stoją. Jest jeszcze gość który będzie jechał obok kierowcy: Ta figurka pochodzi z zestawu firmy Bravo 6 i jest naprawdę dobra. Na wieży nie dzieje się za dużo: Zamontowałem na niej pedał spustowy (u dołu, z lewej) i osłonę wskaźnika azymutu (u góry z prawej). Ta osłona występuje w zestawie, ale miałem już zrobiony detal z metalu, więc postanowiłem go użyć. Najwięcej pracy było z dorobieniem nowych podstaw anten: W Dusterach występowały dwa typy tych mocowań - okrągłe i graniaste, że tak powiem. I te okrągłe są w modelu, ale większość pojazdów na zdjęciach z Wietnamu ma te inne, więc dorobiłem odpowiednie detale od podstaw. Bardzo ciężko jest dobrać odpowiedni kąt, pod którym one maja być zamontowane. I to tyle na dziś - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Figsy Bravo 6 wyglądają naprawdę dobrze. I większość z nich to chyba Wietnam. Co do modelu to jak zawsze, czyli super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Bardzo dobrze wychodzi ci ten model figurka b.ładna czekam niecierpliwie na finał.W sumie to już mój okres więc jesteś obserwowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Września 2012 Autor Share Napisano 25 Września 2012 Krzysiek - wielkie dzięki! piekielny84 - dzięki, zapraszam serdecznie! bulik58 - a mógłbym może poprosić o link do tej informacji o której wspomniałeś? Z góry dziękuję. Jeszcze raz dziękuję za komentarze, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Września 2012 Autor Share Napisano 30 Września 2012 Cześć! Rzeczywiście - bardzo ciekawy artykuł. Niestety różnice pomiędzy M19 i M42 (nawet w obrębie wieży) są jednak zbyt duże, żeby to wykorzystać. Ale jeśli kiedyś ktoś będzie budował M19, na pewno mu się to przyda. Oto link do artykułu o którym mówimy: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=197774 A ja znów trochę zrobiłem, mniej niż bym chciał, ale zawsze. Oprócz pracy nad załogą (góra roboty, mało do pokazania), pobrudziłem jeszcze wnętrze, przykleiłem jedno siedzenie, rynny do odprowadzania łusek i skrzynki na granaty (z tyłu wieży). Teraz wygląda to tak: Dział jeszcze nie brudziłem, stąd ten kontrast - to jeszcze będzie zmienione. A ja na razie dziękuję za uwagę i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Kolega wyżej trafnie to ujął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 Wymiękam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi