Skocz do zawartości

F-16 D Blok 52 plus Hasegawa 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapraszam do mojej nowej galerii.

Model naszego F-16 numer 4077 z bazy w Krzesinach.

Model wykonany z zestawu Hasegawa, wzbogacony o żywice Aires( wnęki podwozia, kabina, dysza). Z zestawu Eduarda wykorzystałem koła. Z zestawu CMK garb, statecznik, i trochę anten. Może dla wielu będzie to zaskoczenie, że nie zrobiłem modelu czyściutkiego. Postanowiłem poeksperymentować, z po obejrzeniu fotek, które pokazują trochę już przybrudzone nasze "e-Fki" zrobiłem model trochę już styranego samolotu. Model robiony trochę z doskoku, dlatego nie robiłem warsztatu. Tym bardziej jestem ciekawy jak Wy ocenicie taką wersję wykonania. Zapraszam do oglądania. W razie pytań bardzo chętnie odpowiem.

6uzv.jpg

5qab.jpg

2fvq.jpg

ka0d.jpg

or6q.jpg

7tcy.jpg

xbuz.jpg

ugh1.jpg

skno.jpg

dmml.jpg

jc4w.jpg

d51k.jpg

wiv8.jpg

vvoy.jpg

89so.jpg

Napisano

Dziękuję za pierwsze uwagi.

może jedna uwaga- jakos on brudny tylko w środku tak jakos nie proporcjonalnie ale moge sie mylić

Może nie zupełnie tylko w środku, raczej najbardziej intensywne jest na kadłubie. Powierzchnia skrzydła jest trochę przyprószona brudem i są delikatne zacieki. Na tych fotkach tego za bardzo nie widać. Ale planuję jeszcze zabrać model w plener i wtedy przy odpowiednim ustawieniu pod światło mam nadzieję, że wyjdzie parę smaczków. Tak sobie teraz jeszcze raz analizuję i chyba jeszcze trochę popracuję nad podwoziem.

Czym malowales dysze? Chodzi mi wew i na zew?

Wnętrze dyszy malowałem białym, i potem brudziłem suchymi pastelami.

Łopaty dyszy malowałem najpierw Gunze 213 Stainless, a na to MM Titanium.

Pierścienie - Gunze, Stainless i trochę je przepolerowałem

Napisano

Nie przepadam za tym samolotem, ale Twoje wykonanie modelu jak zwykle pierwsza klasa. Troche zaskakuje skromna tym razem ilość podwieszeń. Zwykle było tego więcej w Twoich pracach. Niemniej nie jest to żaden minus. Kokpit bardzo starannie i z pomysłem wykonany. Bardzo fajna dysza. Cieniowałeś ją jakoś czy coś? Gratuluję

Napisano

Mnie się bardzo podoba. To chyba najlepszy F-16 jaki widziałem na forum!

Jak robiłeś przyciemnienie na krawędzi plam kamo?

Napisano

Nie moja skala, ale model mi się bardzo podoba.

Na warsztacie:

SB2C-4 Helldiver - Academy 1/72

Napisano

Bardzo dziękuję za uwagi.

Jak robiłeś przyciemnienie na krawędzi plam kamo?

Jeśli pytasz o technikę wykonania, to robiłem to z ręki, bez maskowania.

Jeśli pytasz o to jak to wyszło, że jest to trochę ciemniejsze, to do farby bazowej dodałem odrobinkę ciemniejszej szarej.

Czy możesz zrobić zbliżenie na dyszę wlotową?

Proszę bardzo.

4tqh.jpg

Ponieważ nie byłem zadowolony z efektu brudzenia w pierwszej wersji, postanowiłem to poprawić. Na powierzchni paneli zrobiłem lekkie przebarwienia, i trochę poprawiłem brudzenie.

hh25.jpg

uv2h.jpg

Wybrałem się w teren i zrobiłem kilka nastrojowych fotek.

7apv.jpg

bhxe.jpg

kspu.jpg

I widoczek w tle zachodzącego słońca.

g179.jpg

Jak oceniacie te poprawki?

Napisano

Oscara za ostatnią fotkę!!!Trochę ciemniejsze podłoże i pomyslałbym ,że to 1:1.

Napisano

Malowanie rewelacja ,zwłaszcza po poprawkach wyszło na plus .Ciemniejsza granica między dwoma kolorami kamuflażu coś wspaniałego . Szacun .

Napisano

Dziękuje za zdjęcie. Przejście między kolorami coś pięknego. Nie przyciemniałeś owiewki?

Napisano

Grzesiu, zacny model, nasprawdę fajnie Ci wyszedł. Nie gustuję w 16-stkach, ale ta ma naprawdę coś w sobie. Po tematyce wnioskuje że zobaczymy się w Łasku . Sorki że u Was nie byłem ale ostatnio coś zdrowie mi kuleje.

Napisano

Model wygląda bardzo ładnie. A zdjęcia z pleneru? Wygląda jak prawdziwy. Nastepnym razem wydrukuj sobie na papierze jakąś imitację betonowego lotniska to nikt się nie kapnie.

Napisano

Lubię polskie malowanie oraz dwu miejscówki, a Twoje wykonanie mi się bardzo podoba. Fajny model. Brak mi trochę wróbelków na końcach skrzydeł ale to już moje wypaczenie, że dużo podwieszam

• 2 weeks later...
Napisano

Piękny modelik z jednym "ale".

Osmolenie wokół wylotu działka do poprawki. To mi się rzuciło od razu w oczy. W porównaniu do mistrzostwa zacieków na zbiornikach to trochę razi (przynajmniej mnie).

P.S. mogę podrzucić fotki na maila z różnymi stopniami brudu ;)

Napisano

biver a mam takie pytanie....czy jest to model bojowy czy czekający na swój dziewiczy lot...nie można z góry zakładać źe osmolenie jest za słabe...nie każdy model w skali 1:1 wykonywał lot bojowy...