Lipstein Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Ciągnij temat, ciągnij, masz małą konkurencję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Kończę temat budki w następnym poście i zgodnie z obietnicą (Greif), następny będzie brankard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Merten - walcz, walcz... nie porzucaj tematu Kawał świetnej roboty do tej pory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Merten - walcz, walcz... nie porzucaj tematuKawał świetnej roboty do tej pory Dokładnie, cały czas poglądam i podziwiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2015 No to tak jak mówiłem ostatni cykl przygód z wagonem krytym z budką hamulcową. Na początku wstępne malowanie, zakładanie poręczy z drutu. No i na dole już pomalowany, trochę umęczony patyną i z kalkomaniami. Teraz kolej na brankarda. Będzie robiony od podstaw, ale początkowe fazy pominę, bo to już by było nudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Pięknie, jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Krótka informacja o tym co się dzieje... No powstaje wspomniany brankard. Co to jest? Ano teoretycznie wagon do przewożenia pakunków: Guterzug-Gepackwagen. Praktycznie jednak był to wagon, owszem z częścią ładunkową, ale też z częścią przeznaczoną na pomieszczenia dla obsługi pociągu. Na ogół wagon taki służył przewożeniu poczty oraz jako część mieszkalna dla kierownika pociągu i pewnie jeszcze 1-2 innych kolejarzy. Doczepiany był na ogół w pociągach towarowych zaraz za lokomotywą. Oczywiście podobne wagony funkcjonowały też w ramach składów osobowych (ale wtedy to były Personenzug-Gepackwagen). Tutaj jego rysunek techniczny. Ten podniesiony dach w przedniej części wagonu pozwalał z czoła pociągu obserwować cały skład (w jego ścianach szczytowych były specjalne okienka). Wagon powstanie w całości z polistyrenu i nie robię do niego odlewów żywicznych. Przyznam, że z oszczędności, bo szkoda kasy na silikon dla wagonu, którego w sumie nie potrzebuję w większej ilości niż ta jedna sztuka. Pierwsza relacja niebawem. Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Czekam, jak zawsze. Będzie na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Ja też czekam z niecierpliwością.Zrobiłbyś ten wagon z napisem Deutsche Reichsbahn Breslau albo jeszcze lepiej Waldenburg (chociaż nie z napisem Waldenburg to prędzej węglarki ) Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 A będzie załadowany złotem a poważnie to czekam z niecierpliwością na twoja pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 O widzę że kolega Bartek na czasie , a jest,jest u nas w Wałbrzychu taki na 65 kilometrze od Wrocka (zawał tunelu dokładnie na 64,8) tylko czy ze złotem Ja raczej obstawiałbym, jakąś dokumentację i prototypy ew. surowce (prowadził platformy z plandekami).Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Na topie mam nadzieje że faktycznie coś znaleźli bardziej to kręcił by mnie pociąg ze sprzętem wojskowym i pozdrowienia z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2015 jest u nas w Wałbrzychu taki na 65 kilometrze od Wrocka (zawał tunelu dokładnie na 64,8) O! To ja chrzanię to całe klejenie, biorę szpadel i lecę po złoto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rasesz Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 O kurczaki, niezły projekt z tym wagonem, ciekawy jestem efektu końcowego Swoją drogą jestem spod Wrocka i chyba muszę w któryś słoneczny weekend udać się na ten 65 kilometr ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Szpadel to trochę mało ( było już 2 takich ) bardziej jakaś koparka, a i o saperach warto pomyśleć .No jak będzie ten wagon z Breslau , a węglarka z Waldenburga Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 No jak będzie ten wagon z Breslau , a węglarka z Waldenburga Przyznam, że kombinowałem, żeby oznaczenie brankarda zrobić z terenów znajdujących się obecnie w Polsce, ale nie dogrzebałem się do oznaczeń cyfrowych, które na pewno by pasowały w tym przypadku do Breslau. Dlatego będzie Erfurt. No tak wyszło i tyle. Kalkomanie zrobione były zresztą już dawno... A co do węglarki i oznaczeń, to one nie świadczyły o tym skąd pochodzi wagon. To tylko najogólniej mówiąc określenie typu. Poza oznaczeniem literowym, np. w tym przypadku "O", lub "Om", używano nazwy pochodzącej od miast. Niestety Waldenburga na liście tych oznaczeń nie było. Był za to właśnie Breslau (dla węglarki z wysokimi burtami i metalowymi drzwiami). Ale ta jest dopiero w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 No i początki zrobione. Zrobiona rama z podłogą. Widać to na pierwszym zdjęciu. Tu gdzie jest wycięta ta duża dziura w ścianie tak naprawdę były drzwi przedziału bagażowego/towarowego. Specjalnie jednak ich nie wycinałem, bo wagon składałby się wtedy z tylu kawałków, że zgłupieć można, a już widać, że po sklejeniu podłoga z ramą się od razu wygięła. Niestety, jak już pisałem, żywica jest bardzo niestabilna. Z jednej strony ramy wklejona jest już jedna ściana szczytowa, na zdjęciu poniżej pokazana ściana szczytowa od części "konduktorskiej", czyli tej wyższej (odsyłam do rysunku technicznego), a na dole ściany przedziału konduktorskiego. Jak widać niektóre elementy, takie jak ramy wagonu są zrobione z folii aluminiowej różnej grubości. Dużo lepsza do takich wykończeniówek niż łatwo odkształcający się polistyren. Słabo widać tu fakturę desek, ale wycinane były jak poprzednio: szpary rylcem, a potem szczotką do czyszczenia metalu robione były żłobienia naśladujące słoje w deskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Podziwiam za umiejetnosci i wytrwalosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 (edytowane) No i lekki update. niestety wcięło mi zdjęcia z robienia drzwi do części mieszkalnej. Całość robiona z polistyrenu, a "okucia" z różnej grubości blaszek: w tym przypadku z puszek do piwa, ale i zwykłej folii aluminiowej do kanapek. Dach z tektury 1,5 mm kupionej w sklepie dla plastyków. Tak więc powoli do przodu... Edytowane 13 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 No już się niecierpliwiłem bo czekam na każdy update jak mohery na kolejny odcinek "ojca Mateusza " czy czegoś podobnego . A zabudowa wnętrza w tej części z drzwiami jakaś będzie .Pozdrawiam A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Że też zawsze muszę taką upierdliwą robotę sobie znaleźć i tak bardzo życie utrudniać? No nie wiem. Taki los. W każdym razie wydawało mi się, że jak dam na ściany płytkę 0,75 mm i zrezygnuję z robienia drzwi, to wszystko się jakoś poskłada. No niestety. Żywica w tym przypadku sprawuje się lepiej, bo jest twardsza. A tu plastikowa podłoga + wycięcia na okna spowodowały, że cały wagon zaczął żyć własnym życiem. A to się krzywi, a to się rozchodzi, a na to wszystko jeszcze trzeba "posadzić" dach. No i się zaczęło dodawanie wzmocnień na górnych obrzeżach wnętrza, pojawiła się rozpórka w środku, itd, itp. Na koniec w środku wymalowałem na szaro i przy okazji aerograf się raz przytykał, raz odtykał, a na koniec pięknie zapluł wagon. Dobrze, że szpachla była mocno rozcieńczona.... Jak widać wzmocnienia narożników z blaszek z puszki po piwie, a samo ożebrowanie budy, to już ze wszystkiego co było, a więc i odlewy żywiczne i kształtki z polistyrenu i najgrubszy słupek zrobiony z blachy aluminiowej ("amelinium" się teraz mówi zdaje się... ) Będą też potem zdjęcia ze środka, ale dość szybko ostygłem z chęcią robienia części mieszkalnej bo po zakryciu góry stało się oczywiste, że przy tak małych okienkach i tak nic w środku nie będzie widać. Edytowane 13 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Czy ten temat bedzie miał Jakies zakończenie? Robota świetna, ale zgubiłem sie juz w ilości wagonów zrobionych i planowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Oj tam, oj tam... Nie wazne, patrzec, podziwiac, zachwycac sie i krecic z niedowierzaniem glowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Oj tam, oj tam... Nie wazne, patrzec, podziwiac, zachwycac sie i krecic z niedowierzaniem glowa. Ależ ja kręcę w nieustającym zachwycie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi