Skocz do zawartości

Schematy malowań lotnictwa polskiego.

Mikele

Rekomendowane odpowiedzi

to jego jedyne zdjęcie w Internecie, jakie znalazłem.
Hmmmm

Wydaje mi się, że zdjęć tej "305" jest sporo. Wpisz w google np. "czarny Su-22" albo "Su-22 305".

• 1 month later...

Po raz kolejny pytanie o Hurricane'a z płóciennymi skrzydłami, tym razem z Dywizjonu 306

Czy płócienne były skrzydła w UZoV? Znalazłem tylko trzy zdjęcia tego samolotu i żadne z nich nie jest szczególnie pomocne, ale na tym z otwartymi komorami uzbrojenia wydaje mi się, że ich kształt pasuje do tych z płóciennych skrzydeł...

v7118a.jpg

• 1 year later...
  • 6 years later...

W poszukiwaniu niestandardowych malowań trafiłem na RWD z paskami na skrzydle. Może koledzy wiedzą coś więcej o tym malowaniu ? ( zdjęcie podobno z czasów zajęcia Zaolzia ).

20240905_173325.jpg

• Like 1

23 godziny temu, kopernik napisał:

W poszukiwaniu niestandardowych malowań trafiłem na RWD z paskami na skrzydle. Może koledzy wiedzą coś więcej o tym malowaniu ? ( zdjęcie podobno z czasów zajęcia Zaolzia ).

20240905_173325.jpg

Zdjęcie jest w monografii RWD Stratusa z opisem, że przedstawia maszynę z 2PL z białymi i czerwonymi pasami na lotnisku w Bielsku w 1938. Wątpię, żeby coś więcej było wiadomo.

• Thanks 2

12 godzin temu, kopernik napisał:

Z RWD jakoś nikt z Braci Modelarskiej nie pomógł, może z tym pójdzie lepiej. SP z 1980r. 

Opis Jedenastki z biały ogonem znam tylko z książki Skalskiego. Zdjęć nie widziałem, albo nie pamiętam że widziałem...

Edytowane przez barszczo

• 1 month later...
15 minut temu, kopernik napisał:

Ciekawe malowania PWS 10. Ciekawe, czy znajdą się w zapowiadanym modelu ? Malowania za SP 88/5. CWOL Dęblin.

1pws10.jpg

A kto zapowiada model PWS-10? Bo ja ostatnio siedziałem długo pod kamieniem jeśli chodzi o nowości modelarskie i teraz po pół roku skleiłem w końcu model :stolek: (nasz Potez 25 - zostaly mi drobiazgi. Wrzucę galerię w przyszlym tygodniu)

16 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

Bo ja ostatnio siedziałem długo pod kamieniem

Mam nadzieję, że w czasie tego siedzenia nazbierałeś trochę kasy, bo jest na co wydawać... :cool:

• Haha 2

6 minut temu, Slawek_26869 napisał:

Lukgraph po dwa pierwsze pudełka w trzech skalach już wydał i zapowiadał następnwe

O te modele chodziło. Super jest 10.

1pws102.jpg

• Like 2

Godzinę temu, kopernik napisał:

Ciekawe malowania PWS 10. Ciekawe, czy znajdą się w zapowiadanym modelu ? Malowania za SP 88/5. CWOL Dęblin.

1pws10.jpg

Rysunki takich samych maszyn (tyle że ładniejsze) są też w TBiU 157. Zdjęć takich samolotów jednak tam nie ma. Nie ma ich również w PW3. Co więcej 5.21 został kompletnie rozbity w 1933 przez Piotra Łagunę w 132 eskadrze myśliwskiej.

• Thanks 1