chipmen Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Witam wszystkich mam pytanie odnośnie kompresora Pari czytałem niejednokrotnie, że nadaje się on tylko do pompowania balonów ale słuszałem też, że nadaje się do pistoletów natryskowych takowy posiadam firmy revell są różne typy tych Pari a więc powiedzcie mi który z poniżej przedstawionych jest najlepszy? http://www.allegro.pl/item386732265_kompresor_do_aerografu_tano_domowa_wyprzedaz.htmlhttp:// http://www.allegro.pl/item387711390_kompresor_modelarski.html http://www.allegro.pl/item389810716_kompresor_inhalator_pari_95w.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Firma Pari produkuje kompresory do inhalacji a nie do aerografu. Ja używałem parę miesięcy Pari Boy ok, 1,6 bara. Był to mój pierwszy kompresor i szybko pogoniłem go na allegro. Wady to pulsowanie cisnienia(brak zbiornika wyrównawczego), głośna praca co przy moim modelowaniu wieczornym denerwowało domowników. Na stronie producenta znajdziesz parametry kompresorków, głównie różnią się wartością ciśnienia na wyjściu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chipmen Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Dzięki ci patyk ale może ktoś kto też używa tego kompresora powie mi czy to się wogule nadaje do malowania pistoletem natryskowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Poczytałem trochę na tym forum (opcja szukaj rules ) Ale jeszcze się dopytam Czym sie różni Ma1000 od Ma2000? Opłaci się kupić? Gdzieś na forum ktoś pisał, że miał wyjść poprawiony Ma1000 chwilę temu, czy już wyszedł i kiedy? Na narzędzia.pl jest tylko Ma2000. Czy Ma2000 tez został poprawiony? I jak często się psują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 No to tak włšsnie czekam na mojego Ma 2000 który lada dzien powinien być . Wieć z tego co sie dowiedziałem to Ma-1000 szybko sie zuzywa i trzeb zrobic zbiornik wyrównawczy . MA-2000 jest ulepszony czytałem na jakims forum jest przystosowany obsługiwac aerografy Pasche mniej sie zużywa itd. Widze że Reggiego też pomęczyłes i Ci przesłał ten sam link co mi heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Witam, jako, że kupiłem kompresor, o którym wcześniej pisałem - mogę napisać co nieco na jego temat. Producent: Berlan (Niemcy). Oznaczenie BAKT25 (kompresor z 3 litrowym zbiornikiem). Więc tak. Maluję PseudoIwatą. Kompresor chodzi bardzo cicho (nieco głośniej jak lodówkowiec - w każdym razie da się nim spokojnie malować w mieszkaniu). Jest mały i poręczny. Posiada odwadniacz i wszystkie potrzebne zabezpieczenia. Płynna regulacja ciśnienia. Spadki ciśnienia przy naciskaniu spustu minimalne (przy dłuższym malowaniu utrzymuje stałe ciśnienie). W pierwszym trybie pracy, kompresor włącza się przy ciśnieniu w zbiorniku 2,8 bara, wyłącza przy 4. Wydajność ma zbliżoną do mojego aerografu (23l/min). Nie wiem jak z drugim trybem (podobno da się ustawić na nim ciśnienie robocze nawet do 6 barów - ale nie wiem jak z samowyłączaniem). Zdolny jest do długiego malowania. Po malowaniu przez godzinę dosyć mocno się nagrzewa, ale nie ma to wpływu na jakość pracy. Jestem z niego bardzo zadowolony. Jedyny mankament to brak manometru pokazującego ciśnienie w zbiorniku. Niby niepotrzebne, ale zawsze można by rzucić okiem, czy auto wyłączniki działają prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 witam ... mam zamiar kupic kompresor nigdy nie mialem doczynienia z malowaniem aerografem a tym bardziej z kompresorami http://www.revell.de/en/products/model_kits/airbrush/compressors/index.html?&L=1 co sadzicie na temat revelli i ktory kupic na poczatek ... "starter class" czy "standard class" ??? a moze macie jakis inny godny polecenia kompresor dla poczatkujacego i w rozsadnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 http://www.allegro.pl/item419215319_kompresor_mini_sprezarka_fv_wyprzedarz.html Czy taki kompresor będzie dobry do pseudoIwaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Witam A czy można by do butli po gaśnicy coś (chodzi mi o zawory) dospawać spawarkom zamiast palnikiem. Czy wytrzymałość była by taka sama? Za odpowiedzi z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Siema sorry za kolejny post o kompresorze widzialem że używacie mar1000 coś takiego????.Ale tego kompresora niema na rynku jest jakiś mi mar2000 nada on sie. Przepraszam za ortografie ale mam zepsutą klawiature Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Przepraszam za ortografie ale mam zepsutą klawiature Wywal to bo zaczną jechać po tobie jak po łysej kobyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Przepraszam za ortografie ale mam zepsutą klawiature No patrz, a użyłeś zarówno polskich znaków diakrytycznych, paru znaków interpunkcyjnych, a nawet i wielkie litery. No ale nic. Na przyszłość się staraj. A co do kompresora, to się nada (oczywiście nie wiem do czego potrzebujesz, ale do czegoś na pewno się nada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Potrzebuję do malowania modeli 1/24 osobowe i te inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Ja mam ten kompresor, i jak dla mnie jest ok. Tylko raz go już do nich wysyłałem bo przełącznik się zepsuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Mar2000 jest poprostu nastepca modelu Mar1000 i jak najbardziej nadaje sie do aerografow modelarskich. Nawet producent tak twierdzi. Ja mialem okazje juz z niego korzystac i mam w planach jego zakup. Jest to naprawde swetny kompresor bezolejowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 Dołączam się do tematu: jaki byście mi polecili kompresor (do 300zł), by zasilać aerograf, najbardziej zależy mi na cichej pracy takiego urządzenia. Możecie od razu podać jakieś adresy do sklepów internetowych. Będę go używał do malowania pojazdów wojskowych w skali 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 erykkoTwoje pytanie jest stare jak świat... Nie bądź leniwy i zajrzyj do tematu "Tanie dmuchanie..."http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=9657 masz tam dobry przepis, na niezawodny kompresor typu "mac gyver" czyli coś z niczego :P , w granicach 300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam, czy kompresor "samochodowy" pasuje do aerka? Np. coś takiego http://allegro.pl/item499099160_kompresor_na_12v_profesjonalny_metalowy_35ltr.html ? edit: zobaczyęłm, że ty tylko z samochodu zasilane... mam 2 stówki i nie moge nigdzie dostac w modelarskim za ta cene :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 dziuba, jak sam piszesz potrzebne jest specjalne zasilanie. Dodatkowy klopot. Parametry ma wystarczajace, ale... Osobiscie radzilbym nieco zaoszczedzic i kupic cos troche lepszego, np. http://allegro.pl/item506508752_kompresor_do_aerografu_aerograf_mano_filtr_4_bary.html W sprawie kompresora, pospiech to zly doradca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Za 200 zł możesz spokojnie złożyć z lodówy Ja w sumie za mój kompresorek z lodówki zapłaciłem... 10 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 dziuba, jak sam piszesz potrzebne jest specjalne zasilanie. Dodatkowy klopot. Parametry ma wystarczajace, ale...Osobiscie radzilbym nieco zaoszczedzic i kupic cos troche lepszego, np. http://allegro.pl/item506508752_kompresor_do_aerografu_aerograf_mano_filtr_4_bary.html W sprawie kompresora, pospiech to zly doradca. eh, szukałem pare dni a tego nie widziałem =x! niestety zakupiłęm już standardoweego Mar'a 2000 x] Za którego dałem 40zł więcej... Cóż, chciałem sobie sprawic prezent pod choinkę a miałbym wątpliwości, czy doszłoby jak bym przeczekał dłużej @szwendacz próbowałem kiedyś złożyc "coś"(nie powiem co!^^) z produktów "domowych". Skończyło się siniakiem nad brzuchem(pod ciśnieniem mi nakrętka wykorkowała i masz^^) Więc się nawet nie zabieram za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 niestety zakupiłęm już standardoweego Mar'a 2000 x] Za którego dałem 40zł więcej... To mniej więcej ta sama klasa kompresorów, a więc napewno nie zrobiłeś błędu. MAR to chyba najpopularniejszy kompresor modelarski w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 To mniej więcej ta sama klasa kompresorów, a więc napewno nie zrobiłeś błędu. MAR to chyba najpopularniejszy kompresor modelarski w Polsce. Taką miałem nadzieję Bardzo mnie uspokoiło to zdanie i zrelaksowany czekam na paczuszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Chodzi o MA-2000? Ja tez mam . Dobrze działa. Nie masz się chyba kompletnie czym martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 @szwendaczpróbowałem kiedyś złożyc "coś"(nie powiem co!^^) z produktów "domowych". Skończyło się siniakiem nad brzuchem(pod ciśnieniem mi nakrętka wykorkowała i masz^^) Więc się nawet nie zabieram za to Very Happy przede wszystkim nie wolno się poddawać. Ja też miałem ze swoim nieprzyjemną przygodę. Gdy go pierwszy raz odpaliłem to plunął mi olejem na twarz Dodam że była godzina ok. 23:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi