Truckerek93 Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 KRUGER_MAN nic nie uzupełniasz, chodzi o to ze tłok pracuje w oleju, coś ala silnik w samochodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Aha , dzięki za wyjaśnienie , a ten kompresor jest obecnie dostepny w biedronce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Artur jakie to ma wymiary tak na oko tak na oko mniej więcej 60 cm długości i 58 wysokości Nie, bo za zbiornikiem znajduje sie regulator cisnienia. Nim wlasnie ustawiasz cisnienie powietrza zasilajacego aerograf. niestety ten model einhella nie posiada regulatora,ja nie stosuję ,ale można dokupić oddzielnie za jakies 40 zł On jest do nabycia w biedronce w chwili obecnej czy już był ??? . będzie w ofercie od 25 lutego,jak w linku wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 26 Lutego 2008 Share Napisano 26 Lutego 2008 niestety ten model einhella nie posiada regulatora,ja nie stosuję ,ale można dokupić oddzielnie za jakies 40 zł O cholera. Teraz dopiero przyjrzalem sie temu kompresorowi z Biedronki, dokladniej. Zasugerowalem sie tym, ze wiekszosc ogladanych przeze mnie kompresorow tej klasy posiadala gorszy lub lepszy regulator. Oczywiscie, tak jak pisze Artur, nie jest to mus, ale jest to wygodne. Ostatecznie umiejetne balansowanie na spuscie aerografu dwufunkcyjnego moze wyrownac nieco ten niedostatek. Przepraszam za podanie blednych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w-w-w-w-w5 Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Dajcie mi jakieś linki do kompresorów dla areografu bez zbiornika grawitacyjnego. Szukam czegoś w miarę taniego. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 (edytowane) Witam! Mam pytanie ktore mnie nurtuje. Aerograf dopiero planuje ale wiem ze bedzie to zapewne EW770 jako ze jestem zielony w temacie i nie chce nic drogiego rozwalic. Mam pytanko o cisnienie dawane przez kompresor. Myslalem o zakupie takowego - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=329840252 Drogi ale ma zbiornik, jest (ponoc) cichy no i maly. Mieszkam w kawalerce wiec cisza i gabaryty to wazne rzeczy. Jednakze problem jest inny. Cisnienie robocze daje miedzy 6 a 8 barow. Pytanie czy aerograg "da rade"? Faktem jest ze ew770 ma regulacje cisnienia wiec moze da sie to zalatwic po prostu "przykrecajac kurek" czy to na aero czy kompresorze? A moze proponujecie inny kompresor? Przypominam - cichy, maly i dzialajacy poprawnie. Moglbym zrobic takowy z lodowki ale to nie jest zabawa i nie chcialbym ani siebie ani nikogo innego "uszkodzic" probujac bawic sie w zlota raczke Serdecznie dzieki za pomoc! Pozdrawiam! Edytowane 26 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Aukcja, do ktorej linka podales, wygasla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Sprawdzalem przed momentem i zostaly 2 dni. Dziwne :/ Niestety poza allegro nigdzie tego kompresora nie widzialem wiec nie moge zapodac innego linka. Ew. tutaj wczesniej znalazlem jego opis : http://lakierowanko.info/viewtopic.php?p=7372&sid=e0cae5eff26cdffee948ae9d7ddddf0f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Wszystko cacy, ale te 90dB to raczej nie jest cicho. Powiedzialbym, ze tego typu kompresory tluka sie jak szalone. Wlasnych mysli nie slychac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhol Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Co do pierwszego linka do aukcji allegro, to tylko mały błąd się wkradł. Aukcja dalej istnieje, a z linku należy skasować tylko kropkę na końcu. I z tego co tam widziałem to jest regulacja ciśnienia, nawet jest to napisane. Wydaje mi się, że ta informacja o "najczęściej potrzebne ciśnienia pracy (6-8 bar)" tyczy się tego: "automatyczna praca kompresora w zakresie załączanie przy spadku poniżej 6bar, a wyłączanie powyżej 8bar". Osobiście wątpię aby nie dało się ustawić mniejszego ciśnienia niż 6 Z resztą nie problem zapytać sprzedającego o to Co do drugiego (mówię o tym pierwszym na stronie) to sam mam tego typu i faktem jest, że jest to głośny kompresor, ale do 8 bar od 0 napełnia się w jakąś minutę, więc da się przeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Podejrzewam, ze Wawrzul ma na mysli ten ostatni, ze zbiornikiem 6l? Z tymi parametrami pociagnie kazdy aerograf. Ma regulacje cisnienia (pokretlo). 6-8 bar to parametry presostatu. Czy jest rzezcywiscie cichy, to juz inny sprawa. Ma w koncu niezly motorek. 8bar = 48 l powietrza w zbiorniku Przy napelnianiu 120l/min mamy ca. 20-30s do pierwszego napelnienia. Potem motor zaskoczy juz przy 6 barach i dobijal bedzie ca. 6-10 s do 8 bar. Mam podobne cudo tylko bez obudowy. Bydle jest jednak glosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Z tymi kopresorami jest jeden szkopul. Chodzi o cisnienie robocze. Owszem, mozna je zdlawic do potrzebnych powiedzmy 2 barow, ale dlawienie odbywa sie w trakcie pracy. W momencie, gdy zamkniemy zawor aerografu, w calym ukladzie cisnienie wyrowna sie do tego panujacego w zbiorniku (w zakresie pracy presostatu, czyli 6-8 bar). I w chwili, gdy ponownie zaczniemy malowac, cisnieni poczatkowe bedzie taki, jak w calym ukladzie, dopiero po kilku chwilach spadnie do poziomu dlawienia. Nie wiem, czy jasno sie wyrazilem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Przepraszam za blad w aukcji - kropka juz usunieta i link jest dzialajacy. Oczywiscie chodzilo o ten kompersorek abac-nuair w walizce. Tez tak myslalem ze niemozliwe by 6 bar bylo min. do wyciagniecia. Za to problem opisany przez Majka to inna sprawa...to juz stanowi pewien problem. Zanim cisnienie spadnie do pozadanej wartosci troche czasu minie a akryle (nimi maluje) moga juz zaschnac jesli nie dam opozniacza. A inaczej - skoro w EW770 jest regulacja cisnienia to nie mozna sobie tego "odbic". Tego tzn. - nadmiaru cisnienia poadawanego przez kompresor? Sam nie wiem co innego wybrac. Wiem ze te kompresory typu MA-1000/2000/6000 sa glosne i nie maja (wydaje mi sie) zbiornika co powoduje ze beda warczec tak dlugo jak dlugo bede pryskac. Jest tez AS-18 mini ale to podobna konstrukcja. Nie ma z czego wiecej za bardzo wybierac. Ew. samorobka ktora sie troche boje robic, bo jak cos spieprze to bede mial na stare zawor w oku (Half-Life i Valve sie klaniaja ;) ). Dzieki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Zanim cisnienie spadnie do pozadanej wartosci troche czasu minie a akryle (nimi maluje) moga juz zaschnac jesli nie dam opozniacza. Ale to o czym pisze Majek chyba nie bedzie trwalo tak dlugo, aby miala zaschnac farba w aerografie. Tu chodzi raczej o sekundy lub jej ulamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Mam taki kompresor (ten duży nie w walizce) i innego bym nie kupił. Nabijasz zbiornik w dzień :-) Masz dużo malowania wieczorem, spokojnie pomaluję 2 karoserie w 1-24 po 3 warstwy każda i jeszcze 1/3 zbiornika zostaje. Trzeba tylko wyłaczyc z prądu żeby sam się nie włączył. Polecam to jest dobre rozwiązanie. Co do tych 90DB to nabijanie zbiornika trwa 2 minuty da sie przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Erkamo - Mhm. Z tym ze musze najpierw czysty i pusty aerograf "wypsikac" aby cisnienie spadlo do pozadanej wartosci i dopiero wlac farbe? Aha no i jak z regulacja cisnienia w aero? Czy to moze zalatwic problem zbyt duzego cisnienia? Seweryn - o ktorym konkretnie mowisz? Pierwszy z gory? Czy tej samej firmy co "walizka" ale wiekszy? Dzieki wszystkim, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Ale to o czym pisze Majek chyba nie bedzie trwalo tak dlugo, aby miala zaschnac farba w aerografie.Tak, masz racje. Tu chodzi o to, ze przez te pierwsze ulamki sekund strumien farby bedzie wiekszy, niz bysmy sobie zyczyli. Z tym ze musze najpierw czysty i pusty aerograf "wypsikac" aby cisnienie spadlo do pozadanej wartosci i dopiero wlac farbe? Nie, przed otwarciem dyszy musisz spuscic nadmiar powietrza i dopiero gdy cisnienie sie ustabilizuje, otwierasz dysze. EW770 jest aerografem z dwufuncyjnym mechanizmem "spustowym". Nacisniecie spustu powoduje otwarcie zaworu powietrza, a odciagniecie go do tylu powoduje otwarcie dyszy - cofniecie igly. Aha no i jak z regulacja cisnienia w aero? Czy to moze zalatwic problem zbyt duzego cisnienia?Po dluzszym zastanowieniu doszedlem do wniosku, ze to moze rozwiazac sprawe. Cisnienie w ukladzie bedzie wyrownywac sie do pierwszej przeszkody, czyli zaworu pod spustem. Natomiast zawor regulacyjny znajduje sie za spustem i zapewnia dodatkowe tlumienie przeplywu. Przynajmniej powinien.Nie wiem tylko, na jakie cisnienie obliczone sa elemnty armatury aerografu. Zeby sie nie okazalo, ze zabyt wysokie cisnienie bedzie powodowalo jakies rozszczelnienia itd. Ale tu sie nie wypowiem, gdzy nie mialem do czynienia z takim zestawieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Wielkie dzieki Majek, mam juz pelna jasnosc Wlasnie nie bylem pewien do czego sluzy wysuwanie spustu do tylu. Teraz juz wszystko wiem. Ha! Jeszcze mnie nurtuje co Seweryn napisal - glosne kompresory ze zbiornikiem i tak "laduja sie" raptem pare minut. Moze jednak kupic jakis tanszy byle ze zbiornikiem. Bede musial polukać jeszcze. Dzięki wszystkim! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Za taką kasę (jak kompresor pokazany w linku) możesz zrobić bądź kupić sprzęt oparty na sprężarce lodówkowej. Do wszystkich zalet (możliwość regulacji ciśnienia, "zapas" powietrza w zbiorniku) dorzucasz jeszcze cichą pracę. Jedno pytanie czy kiedykolwiek w domu przeszkadzała tobie pracująca lodówka?? No właśnie. Co do regulacji ciśnienia to wydaje mi się, że regulacja ciśnienia na aerografie może mieć tylko charakter kosmetyczny. Podstawowe ciśnienie IMHO powinno być ustawione na reduktorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Wawrzul a może wpadniesz do mnie skoro jesteś z Krakowa i Ci pokażę cichy i dobry kompresor zrobiony po taniości z tego co się znajdzie w piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Dzieki Piotrek i Star200! Dokladnie to samo pomyslalem - dobrze wiem ze to sprzet drogi. Dzis po konsultacji z ojcem pomyslalem ze moze dalbym rady sobie zrobic z agregatu. Co do pracy lodowki - akurat mi to troche przeszkadza Ale tylko podczas snu (mam kawalerke jednopokojowa z aneksem kuchennym wiec WSZYSTKO slychac). Ale oczywiscie nie bede psikal podczas spania ;) Star - napisalem Ci PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crosman Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Mam takie małe pytanie. Planuję kupno aerografu i czy taki zestaw dobrze by się sprawował, chodzi mi głównie o kompresor. Aero: >>>KLIK #1<<< Kompresor: >>>KLIK #2<<< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 No raczej nie - jak sam widzisz nadaje się do pompowania kół i piłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crosman Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Bo szukam jak najtańszego kompresora, myślałem, że po zmianie końcówki bedzie on zdolny do uzytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 30 Marca 2008 Share Napisano 30 Marca 2008 Ktos na tym forum uzywa czegos takiego. Ja moge tylko dodac, ze jest to niesamowicie glosne, jak na takie malenstwo. Bardzo denerwujaco terkocze. Nie wylacza sie automatycznie. Wymaga zasilacza. Jako rozwiazanie przejsciowe, moze byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi