agalant Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 (chodzi o klej) Wyłącznie Tamiya Extra Thin, aplikowany prawie suchym pędzelkiem zamieszczonym w nakrętce butelki. Albo kleje CA, tylko one zostawiają czasami biały nalot, trzeba uważać z dozowaniem. Ale również polecam klej Tamiya Extra Thin Ja dodałbym jeszcze Wikol lub coś podobnego (większość białych klejów do drewna). Wiąże słabo, schnie długo, ale do małoobciążonych części jest w porządku. Zalety: nie niszczy farby, łatwy do usunięcia (woda jeśli mokry, wyschnięty daje się złuszczyć na ogół bez naruszenia farby), przezroczysty i lekko matowy po wyschnięciu. Moja praktyka: mocno obciążone części kleję przed malowaniem, albo maskuję przed (łatwiej) lub czyszczę z farby (trudniej) już po malowaniu w miejscu łączenia. CA się nie sprawdziło, bo choć nalotu daje się uniknąć, próba odklejenia oznacza zerwanie płata farby (debonder uszkadza farbę, więc odpada). Poza tym CA klei wszystko, co popadnie, trudno zmyć resztki, w ogóle jest beee. Nie lubię programowo i używam tylko gdy nie ma alternatywy Mało obciążone części natomiast, np. anteny, lufy, drobne detale, zwykle instalowane po malowaniu, ostatnio często kleję właśnie wikolopodobnym klejem. Używam go także do tymczasowych połączeń, np. w celu pasowania, malowania, delikatnej obróbki. Łatwo później rozkleić i usunąć resztki kleju. Oczywiście kleję tak także owiewki, ale to każdy zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Września 2014 Autor Share Napisano 23 Września 2014 Kolejny duży krok w kierunku ukończenia modelu. Tym razem: podwozie. Tak po prawdzie to dużo pracy nad nim nie było. Wszystko praktycznie czarne albo białe. Golenie i koła zestawowe, natomiast wszystkie siłowniki, klapy i nie tylko - Airesa, do tego wszystkiego odrobina blaszek Eduarda. Okablowanie zrobiłem z drutu ołowianego, nie było skomplikowane. Dodałem też tłoki i metalowe obejmy na goleniach z folii metalowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Września 2014 Autor Share Napisano 23 Września 2014 Zamontowałem elementy podwozia. Nie wiem dlaczego, ale siłowniki wciągające podwozie Aires zrobił po prostu za długie, więc trzeba było przyciąć. Wyszło nie najgorzej. A tu macie zdjęcie Sufci i jabłka. Sufcia na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 fajne zdjęcie, spodobało mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 Zrobiłem wszystkie elementy podwieszeń, włącznie z pylonami i wyrzutniami rakiet. To co widać na poniższym obrazku będzie podwieszone pod maszynę i nie będzie tego mało. Zestaw raczej na parady, ale widać go na wielu zdjęciach, więc z przyjemnością te wszystkie pociski i bomby wykonałem. Brakuje jeszcze washam ale to już przy washowaniu całego modelu. BTW: Hasegawa w tym zestawie zewnętrzne zbiorniki paliwa zrobiła z... wypukłymi liniami podziału... Nie wiem, czy śmiać się czy płakać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 BTW: Hasegawa w tym zestawie zewnętrzne zbiorniki paliwa zrobiła z... wypukłymi liniami podziału... Nie wiem, czy śmiać się czy płakać... Ja też nie wiem czy śmiać się czy płakać... Z tego co się orientuję, to zbiorniki są spawane -mam nadzieję, że spoiny widać dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 Zbiorniki podwieszane zazwyczaj są spawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 Cóż, wstyd mi że nie wiedziałem. A ja pracowicie zeszlifowałem te szwy z moich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 Drucik miedziany, klej CA i do dzieła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 W zasadzie to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 Nigdy nie potrafiłem wyciągnąć długiej i równej nitki nad płomieniem, więc zrobiłem te "spawy" z drutu 0,1mm. Wygląda to trochę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 A rozciągałeś bezpośrednio nad płomieniem czy podgrzałeś ramkę, "zdjąłeś" z ognia i wtedy rozciągałeś, bo to robi ogromną różnicę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 Nad płomieniem. Problem polegał na tym, że albo dawałem za dużo ognia bądź za szybko rozciągałem i taka nitka pękała. Po prostu mimo wielu prób ta metoda mi średnio wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 To spróbuj podgrzać ramkę do momentu aż zobaczysz że robi się elastyczna, zdejmij z ognia i wtedy rozciągaj. Mi się udało z ramki o długości ok 8cm rozciągnąć do 1m a nitka miała kilka setek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 Znam te bóle,ale też metodą prób i błędów.....wyciągnąłem te same wnioski co Kojot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 Nigdy nie potrafiłem wyciągnąć długiej i równej nitki nad płomieniem, więc zrobiłem te "spawy" z drutu 0,1mm.Wygląda to trochę lepiej. Spróbuj z różnych plastików.Inaczej się ciagnie hasegawa a inaczej czeski short-run. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 Zawsze mam problem z tym, że plastik za szybko stygnie. Tak więc albo ja za szybko wtedy rozciągam i nitka pęka, albo za wolno rozciągam, plastik sztywnieje i... też mi pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 Ja wklejam w wytrasowana linie na CA żyłkę 0,08 JAXON w 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 Sufa gotowa do kładzenia kalkomanii. Skończyłem praktycznie wszystkie poprawki malarskie. Zamontowałem uszczelkę przy drugim zbiorniku konforemnym, dodałem jeden mały czujnik, światła na bokach wlotu powietrza, światełka na wyrzutniach rakiet, zamontowałem fotele pilotów i ramki HUDa. O ile o niczym nie zapomniałem, to model jest w tej części skończony. Teraz kalkomanie, brudzenie i finalny montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Robi wrażenie czekam na efekt końcowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Co to za uszczelka przy zbiorniku konforemnym? Jak ja zrobiłeś i zamontowałeś? Strasznie mi sie Twoj F-16 podoba, zwłaszcza kamo i malowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Września 2014 Autor Share Napisano 26 Września 2014 Ta uszczelka to uszczelka jaka znajduje się na takich zbiornikach. Zrobiłem ją ze zwykłego ołowianego drutu 0,2 mm, choć lepszy byłby 0,1 mm, ale takiego nie udało mi się nigdzie znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Jak wkleiles taki cienki drucik zeby wszystkiego nie popaprac klejem? Jakis sprytny trick? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Września 2014 Autor Share Napisano 26 Września 2014 Raczej nie. Klejem trochę pobrudziłem, ale nie widać tego na zdjęciach, a po położeniu matowego lakieru to i tak zniknie. Użyłem rzadkiego, penetrującego kleju CA, który ładnie rozpływał się w szparze pomiędzy zbiornikiem i kadłubem. No i kładłem ten klej czymś takim: To proste, ale niezwykle wygodne narzędzie, służące do preceyzyjnego dawkowania kleju CA w najtrudniejsze nawet zakamarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Fajny patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi