PabloA Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Idzie Ci bardzo dobrze, wszyscy cały czas się uczymy, na pewno z każdym modelem będzie lepiej. Sam dopiero od niedawna uczę się pracy z aerografem. Z początku kosztowało mnie to sporo nerwów i brzydkich słów teraz już powoli dochodzę do wprawy w podstawowych rzeczach i sprawia mi to dużo frajdy. Powodzenia, działaj dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Jak na pierwsze malowanie to jest to świetny efekt, nie przejmuj się że czegoś nie potrafisz Nużek, to przyjdzie samo. Model wygląda znakomicie tak czy inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Października 2014 Autor Share Napisano 20 Października 2014 Weszliście mi na ambicję tak więc nie odpuszczę tego grafitowego i zrobię tak aby preshading był widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Jaką ambicje Dawaj bo czekamy tu a popcorn sie konczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Nużek, jaki Ty chcesz preshading pokazywać na grafitowym? Przecież to bardzo ciemny kolor, jego można co najwyżej rozjaśniać postshadingiem, ale preshading w tym przypadku raczej nie będzie widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 A będzie Solo widoczny Przy odpowiednim malowaniu będzie Niestety teraz Ci nie pokażę bo nie mam nic w tej tonacji ale jest to wykonalne Friend Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 a popcorn sie konczy No właśnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Października 2014 Autor Share Napisano 20 Października 2014 Co ja poradze jak co weekend mam wesele, jak nie swoje to u kogos. :-) Czekam na bluetack zebym mogl zamaskowac model bo tack it za bardzo sie klei i zrywa farbe. Kupie jeszcze patafix, porownam wlasciwosci. Cierpliwosci. Solo postaram sie udowodnic ze dam rade preshading uwidocznic na ciemnym kolorze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Października 2014 Autor Share Napisano 20 Października 2014 Coś tam udało się pomalować. Brzuch i skrzydła od spodu malowałem z maskowaniem. Wyszło tak sobie. Niestety na skrzydle duży płat odszedł więc już z A-10 sobie daruję maskowanie. Postaram się malować z ręki. Na brzuchu moim zdaniem trochę widać preshading choć mogłoby być lepiej. Dalej resztą farby zacząłem malować dziób, bez maskowania, na ciśnieniu około 0,7 bar, tak jak radziliście z małym skokiem iglicy. Wyszło tak jak widać, nie jest jeszcze do końca pomalowany, myślę że można dać jeszcze jedną warstwę aby troszkę stonować preshading i tym samym przyciemnić główny kolor. Jestem bardziej zadowolony z tego malowania z ręki niż jak zamaskowałem brzuch i skrzydła. Wygląda to tak. Co sądzicie o kolorze farby? Wymieszałem H331 i H301 w proporcji 1:3. Czy nie jest wciąż za jasny? Jeśli tak to jes jeszcze szansa dołożyć warstwę i przyciemnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Moim zdaniem troszkę za jasny, ale już bym zostawił, bo i tak wygląda bardzo dobrze. Preshading nie jest za słaby, on powinien być taki delikatny, ledwo widoczny. Świetnie to malowanie Ci wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 20 Października 2014 Autor Share Napisano 20 Października 2014 Dziób będę jeszcze malował, jedna warstwa. Troszkę ściemnieje bo jest delikatnie jaśniejszy niż brzuch. I tak jak mówisz zostawię już barwę i będę malował resztę plam. Malowanie dokończę z ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Może być... Tak trzymaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Możesz teraz jeszcze, jeśli Ci się chce, zrobić postshading. Po liniach podziału pociągnij albo Tamiya Smoke, albo mocno rozcieńczonym (tylko uważaj, żeby farba nie popłynęła) jakimś ciemnoszarym. W ten sposób ładnie się wyrówna cieniowanie na wszystkich kolorach kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 No i elegancko:) Jedziesz dalej, bo jest super. Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 21 Października 2014 Autor Share Napisano 21 Października 2014 Beecker widziałeś oderwany płat farby na skrzydle? Tam już nie jest elegancko :p, czeka mnie poprawka. Czym zrobić postshading? Czy poprawienie linii tamiya smoke lub jakimś szarym kolorem to to samo co postshading? Bedę kompletował małe zamówienie więc mogę ewentualnie coś dorzucić do zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Postshading to stosunkowo szerokie pojęcie. Generalnie postshading służy do wycieniowania pomalowanego już obszaru. Chodzi o to, aby go urozmaicić według określonych założeń. Często jest to cieniowanie, a raczej - rozjaśnianie - poszczególnych paneli. Dzięki temu uzyskuje się np. efekty spracowania poszczególnych części poszycia, na przykład paneli eksploatacyjnych samolotu. Można też cieniować całą powierzchnię tzwm. marmurkiem, żeby uzyskać efekt zróżnicowania powierzchni, można rozjaśniać linie nitów, co też daje fajny efekt. Ilu modelarzy tyle pewnie metod. Generalnie postshading bardziej służy rozjaśnianiu, preshading to uzyskiwanie cieni nieco ciemniejszych niż położona potem farba. Naturalnie możesz próbować uzyskać postshadingiem efekty linii z preshadingu, ale nie wiem jak Ci to pójdzie. Rozjaśnianie najlepiej uzyskiwać poprzez mieszanie koloru bazowego (czyli tego na którym kładziesz postshading) z jaśniejszą farbą, np. ten szary który użyłeś z jaśniejszym szarym, albo wręcz białym. Dodatkowo taki postshading powinien być kładziony bardzo rozcieńczony, żebyś nie narobił po prostu jasnych plam, to trzeba kłaść delikatnie, wieloma warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 21 Października 2014 Autor Share Napisano 21 Października 2014 Kupię tamiya smoke i spróbuję coś z tym zrobić. Może pokuszę się o postshading. Ale najpierw muszę dokończyć ten grafitowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Kupię tamiya smoke i spróbuję coś z tym zrobić. Może pokuszę się o postshading. Ale najpierw muszę dokończyć ten grafitowy. Hmm... Pamiętaj tylko, że gdybyś się zdecydował, to nie możesz zrobić post-shading'u jedynie na szarym kolorze... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Zgadza się, postshading na całości, albo wcale, inaczej by to dziwnie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Kup sobie chłopie panel line z Tamiyi. Bardzo fajna sprawa. Mozna zapuszczać nim linie podziału oraz zrobić washa. A co odpadajacej farby masz po prostu pecha. Nie wiem ska nagminne odpadanie u Ciebie. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 24 Października 2014 Autor Share Napisano 24 Października 2014 Dzis dotarła do mnie masa plastyczna o nazwie Blutack. Mogę stwierdzić, że jest dużo mniej klejąca niż Tack it z firmy Faber Castel. Na pewno będzie bezpieczniejsza przy maskowaniu choć do A-10 nie będe raczej już jej używał. Czekam jeszcze na Patafix, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do Blutack'a. Do zapuszczania lini mam dark wash od Mig-a, jestem zadowolony. Dotarł do mnie jeszcze aerograf. Taki amatorski sprzęt ale brałem pod uwagę aby osłonka iglicy była w krztałcie "korony", aby posiadał regulację skoku iglicy i regulację ciśnienia. I najważniejsze to zbiorniczek na górze a nie z boku. Myślę że jak na sprzęt za 90zł to nie mam co narzekać. Niestety w ten weekend nie popracuję nad modelem. Kolejne wesele, czwarte w przeciągu dwóch miesięcy. Po weekendzie biorę się do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 Fiu, fiu, czwarte wesele... Co tak gonisz te panny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 24 Października 2014 Autor Share Napisano 24 Października 2014 Jakoś tak wyszło. Czwarte w tym jedno moje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 "Dotarł do mnie jeszcze aerograf. Taki amatorski sprzęt ale brałem pod uwagę aby osłonka iglicy była w krztałcie "korony" Eeee Panie ja maluje bez osłony. Dzieki temu mogę malować z bliska i robić cieńsze kreski. A i Aero nie chlapie bo nic na osłonie sie nie osiada:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 24 Października 2014 Autor Share Napisano 24 Października 2014 Właśnie ostatnio zastanawialem sie po co ta oslonka i chyba tylko po to aby igly nie uszkodzic. Ale aero i tak mialem kupic wiec wybralem ten z koroną. Teraz zdejme oslone i bede malowal bez niej. Zobaczymy jaka roznica w malowaniu. Żona przekonala.się do modelarstwa i ma zamiar spróbowac, tyle że samochody w 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi