KrzychuP Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 O kurcze fizycy sami normalnie na forum.A wystarczy użyć Glaze Medium Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 E tam fizyk, lakiernik kolorysta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Preshading spodniej części samolotu. Tym razem nie zamierzam (chyba że mi się coś zmieni w trakcie) kombinować ze spodem modelu, wszystkie efekty planuję uzyskać przy pomocy brudzenia, tak więc tym razem marmurka nie będzie. Nie wykluczam jakiegoś drobnego postshadingu na szarym kolorze, ale na pewno nie będę kombinować tam gdzie będzie goły metal. Ciągle mam spore problemy z opanowanie aerografu tak, żeby zechciał malować cienkie linie bez kleksów. Infinity zbiesił się całkowicie i pojechał do serwisu, tak więc maluję teraz wszystko Ultra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Polecam jednak delikatny "marmurek" bo jak pokryjesz wszystko równo w jednym odcieniu to samym brudzeniem ciężko będzie coś uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Hmmm, to może nie tyle marmurek, co lepiej takie preshadingowe smugi, stosunkowo nieregularne? Marmurek raczej nie mógłby być delikatny, bo linie preshadingu jak widać zrobiłem bardzo ciemne, więc kryjąc je, mógłbym całkowicie zamalować marmurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Zapomniałem, że solił będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Ale tylko na górze. Sól na spodzie kadłuba to chyba tak trochę nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Od spodu to może rzeczywiście nie bardzo. Ja lubię zrobić marmurek, takie jelitka, a potem po tym smugi tak jak mówisz. Im więcej kombinowania tym ciekawiej to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Pokombinuję w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Po ciężkich bojach z aerografem (albo zatyka się, albo - co częstsze - rozdmu:bip:e mi farbę po powierzchni w formie kleksów) udało mi się skończyć preshading. Linie grube, ale z ręką na sercu mogę powiedzieć, że w tej chwili lepszych nie potrafię zrobić. Za radą Karambolisa8 troszkę "zmarmurkowałem" dolną powierzchnię samolotu. Teraz zostało tylko polerowanie i mogę malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Wyczyść dokładnie dyszę i iglicę aerografu, bo jak pluje nieregularnie to na bank gdzieś musi być zaschnięta stara farba wewnątrz. Czasem pomaga namoczenie dłuższy czas dyszy i iglicy w zmywaczu Wamodu (z dyszy zdejmij najpierw uszczelkę) i dokładne ich później wytarcie. Ja sobie dodatkowo z kawałka starej struny o grubości zbliżonej do średnicy dyszy zrobiłem wycior - bardzo ułatwia życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Czego ja już nie robiłem: - namaczanie na wiele godzin prawie całego aero a dysze w szczególności przez kilkanaście godzin w acetonie - namaczanie przez kilka dni dysz w Gunze Tool Cleanerze - czyszczenie dysz specjalnym narzędziem (taka igła) H&S - długie kąpiele całego aerografu w Gunze Tool Cleanerze w myjce ultradźwiękowej. I dalej coś nie tak, a do tego farba w zbiorniczku bulgocze, jakby dysza była nieco przytkana. Skończyły mi się pomysły co mogę jeszcze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Możliwe ze szlag ci trafił którąś uszczelkę i lewe powietrze zasysa. Mialem podobnie i walnęła uszczelka od strony regulacji skoku dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 - namaczanie na wiele godzin prawie całego aero a dysze w szczególności przez kilkanaście godzin w acetonie - namaczanie przez kilka dni dysz w Gunze Tool Cleanerze - czyszczenie dysz specjalnym narzędziem (taka igła) H&S - długie kąpiele całego aerografu w Gunze Tool Cleanerze w myjce ultradźwiękowej. I Ty się dziwisz, że nie działa jak trzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Gdyby któraś z tych uszczelek w korpusie uległa uszkodzeniu to farba cofałaby mi się w kierunku spustu, a tak się nie dzieje. Według dystrybutora takie działania nie są w stanie uszkodzić aerografu w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Gdyby któraś z tych uszczelek w korpusie uległa uszkodzeniu to farba cofałaby mi się w kierunku spustu, a tak się nie dzieje. Według dystrybutora takie działania nie są w stanie uszkodzić aerografu w środku. Ja tam nie wiem, co Ty z tą Ultrą i Infinity robisz... Wiem tylko, że bardzo często masz z nimi jakiś kłopot... Piszesz o tym na dwóch Forach i ciągle jest coś nie tak. Ciągle je rozkręcasz, namaczasz, myjesz różnymi specyfikami... Jestem tym zdziwiony bo Ultrę mam od 2 lat i rozkręcałem ją jedynie po to żeby wymienić dyszę i igłę. Może z 4-5 razy. Infinity mam od roku i może ze dwa razy go rozkręciłem... Cała obsługa ogranicza się do przepłukania po malowaniu z wykorzystaniem dwóch najmniejszych zbiorników i... zwykłego rozcieńczalnika nitro... Nigdy mi się ani jeden ani drugi nie zapchał, a farbę potrafiłem zostawić w nich na kilka godzin. Stąd dziwią mnie twoje nieustanne problemy, powtarzające się permanentnie wręcz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Mnie także, dlatego go czyszczę, a na koniec wysłałem do serwisu. Jeśli coś złego robię z tym sprzętem albo go uszkodziłem to chcę wiedzieć co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Ja obstawiam ze jest to problem z uszczelką. Mialem to samo ze mi bąble pojawialy sie w zbiorniczku i mialem delikatnie ciachnietą uszczelke, po uszczelnieniu taśma teflonową problem juz nie wystepowal, aero nie plul itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Już tam w serwisie ponoć rozgryźli problem i ponoć - zgodnie z przewidywaniami - problem leży po mojej stronie i da się go łatwo naprawić. Ale nie powiem co, bo będziecie się śmiali, proszę mnie nawet nie pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Ale nie powiem co, bo będziecie się śmiali, proszę mnie nawet nie pytać. Pisz chłopie a nie certolisz się jak jakaś panienka... Dzięki temu może ktoś inny uniknie błędu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Ta wiedza musi umrzeć razem ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Nie zachowuj sie jak baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Jestem 100% mężczyzną, mogę podać referencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Jestem 100% mężczyzną, mogę podać referencje. Dawaj, ale tylko ze zdjęciem (nie twoim oczywiście)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Wziąłem się za malowanie. Na pierwszy ogień poszedł spód modelu i szary C013. Jak widać jest to niestety zbyt ciemny kolor, w porównaniu ze zdjęciami prawdziwych Drakenów. Pomalowałem kilka warstw starając się (chyba skutecznie) mocno stłumić ten trochę nieszczęśliwy preshading. Ale jest ciemno, za ciemno. Wymyśliłem więc sobie, że rozjaśnię wszystko mieszanką bazowego C013 z jaśniutkim szarym C311 - najpierw rozjaśnię poszczególne panele, a na to nałożę lekki filtr z samego C311. Dodatkowo postaram się nadać różne odcienie poszczególnym panelom, żeby wyglądały na nieco bardziej spracowane powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi