Marcin K. Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Cześć Trochę wahałem się czy prezentować na Forum mój najnowszy ulepek. Powody są następujące- jak na moje podejście do hobby w tym przypadku tempo było ekspresowe, nieco ponad dwa miesiące. Do tego dochodziło dorobienie brakujących detali dla Polskiej wersji, malowanie aerografem z uszkodzoną dyszą i bardzo mało wolnego czasu. Zdjęcia robione w kiepskiej aranżacji -miałem ledwie godzinę, zaraz potem model "odleciał" do zamawiającego. Malowałem olejnymi Model Masterami bez żadnych preszejdingów, jedynie nieco rozjaśniłem podstawowe kolory w niektórych miejscach. Kamuflaż malowany z wolnej ręki, do tej pory zawsze stosowałem maskowanie. Kalki Techmodu, musiałem tylko przerobić nr , zamawiający chciał by oznaczenie było z Łasku. Kładły się całkiem przyjemnie, tylko ta cieniutka linia dała mi trochę w kość. Krótki czas jaki miałem do dyspozycji przy budowie tego modelu sprawił że nie zawsze zerkałem na fotki oryginału i skutkiem tego model ma sporo merytorycznych wad których jestem świadomy, a które znawcy tematu w lot wypatrzą. Niemniej jestem zadowolony z ostatecznego efektu i myślę już o następnej replice Polskiego Efa tym razem robionej już na spokojnie i przede wszystkim jak najbliższej oryginałowi. Pozdrawiam i zapraszam do oglądania i krytykowaniahttp://[ /url] Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Bardzo mi sie podoba. Z jakiego zestawu lepiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Sracz, rozmemłana pościel, wiejski dywan, firanki, a teraz meblościanka, brawo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Szachownice pod skrzydłami spitolone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Sracz, rozmemłana pościel, wiejski dywan, firanki, a teraz meblościanka, brawo ! Kolego kojarzę sobie ciebie głównie z szeregiem złośliwych postów . To wiejskie tamto badziewne...Zawsze możesz zgłosić do Admina propozycję zmian w regulaminie i wtedy taka tandeta jak moja czy innych Forumowiczów nie ujrzy światła dziennego. Nie chciałem urazić twojego dobrego smaku i obiecuję następne zdjęcia na tle ekskluzywnych skórzanych mebelków, albo przy jakiejś wypasionej, nie badziewnej i nie wsiowej furce, a może jakaś laseczka o idealnie dobranych proporcjach da się namówić na małą sesyjkę . Pasuje? Skąd się biorą tacy frustraci... Szachownice pod skrzydłami spitolone Tak, wiem... Zestaw użyty do budowy to Tamiya 61101 Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Ale ta szachownicowa pomyłka jest łatwa do poprawienia, więc się za bardzo moim laniem nie przejmuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Ale ta szachownicowa pomyłka jest łatwa do poprawienia, więc się za bardzo moim laniem nie przejmuj Nie ma sprawy.Na poprawkę jednak szanse marne bo już nie on ci mój jest Niestety pośpiech w modelarstwie nie jest wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 I dobrze, przynajmniej na spodzie skrzydeł będą prawdziwe nasze szachownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Tło rzeczywiście nie najszczęśliwsze - strasznie ciemne (tak przy okazji - mam chyba identyczną meblościankę, sądząc po politurze i dziurce na kluczyk ) Sam model robi bardzo pozytywne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Model bardzo ładny. __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Typhoon Mk I - Academy + lufy działek - Master Model 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Fajny model. Widzę że chyba bez dodatków żywicznych, więc spytam się, jakie ta słynna F-16 Tamki ma spasowanie, tak prosto z pudełka? Porównywalne z jakością detali tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Sracz, rozmemłana pościel, wiejski dywan, firanki, a teraz meblościanka, brawo ! Nie żebym się czepiał, ale tu sterylnie też nie jest... viewtopic.php?f=87&t=39780&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Sracz, rozmemłana pościel, wiejski dywan, firanki, a teraz meblościanka, brawo ! Nie żebym się czepiał, ale tu sterylnie też nie jest... viewtopic.php?f=87&t=39780&start=15 Ktoś chciał błysnąć i nie poszło ;) Swoją drogą - tło do zdjęć to naprawdę niegłupia sprawa. Arkusz A2 czy A3 brystolu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Fiu, fiu ładny F. Gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxsimus Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Bardzo fajny F gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Miło wiedzieć że niektórym z Was podoba się ten modelik. Na zdjęcia miałem naprawdę tak mało czasu że nie dało rady zrobić tego porządnie, ale na pewno nie jest to jakaś zaplanowana "prowokacja" jak co niektórzy mogli by sądzić. Fajny model.Widzę że chyba bez dodatków żywicznych, więc spytam się, jakie ta słynna F-16 Tamki ma spasowanie, tak prosto z pudełka? Porównywalne z jakością detali tego modelu? Wszystkie dodatkowe detale są mojego autorstwa. Z tym spasowaniem bywa różnie. Łączenie owiewki radaru z kadłubem, elementy obudowy wlotu powietrza wymagają trochę szlifowania, Pasowanie owiewki kokpitu do kadłuba jeśli chce się ją zrobić zamkniętą też nie jest idealne. Najbardziej problematyczna jest obróbka elementów wlotu po montażu i jego malowanie. W przypadku tego modelu i wersji CJ którą powoli buduję zdecydowałem się na sklejenie całego modułu, pomalowanie kanału (zalewajka ) i wstawienie go w dolną połówkę kadłuba. Skutkuje to problemami przy łączeniu górnej i dolnej części kadłuba które "prężą"się, zwłaszcza przy nosie. Poradziłem z tym sobie usuwając fragmenty gniazd mocowania. Można tego uniknąć sklejając jak ordynuje instrukcja, wtedy jednak w połowie kanału dolotowego pojawi się dobrze widoczny uskok który będzie trudno usunąć. Reszta to już spokojne ,nudne sklejanie. Szpachlówki użyłem jedynie w kanale dolotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Dla mnie wygląda ładnie. Tylko szkoda że nie dałeś białego tła, trochę lepiej model się prezentuje. Komentarz Seba mnie rozwalił, mądrość swoją powiedział a swojej miernoty w warsztacie nie zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Fajnie wygląda . Kiedyś muszę zrobić naszego F 16 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Jak na model na spidzie to całkiem fajnie wyszedł Jakichś wielkich baboli nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi