bożo wpożo Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Takiego cudaka bożo teraz piłuje , będzie sporo drutu i drobnych elementów : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Fajny. Będę bacznie obserwował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coppercat Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Nieźle: ponad 230 elementów w 1:35 Będzie się działo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark666 Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Z-ty. !! Gdzie to można nabyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
7urgen Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Wow... Powrót do dzieciństwa. Nie zabraknie mnie na widowni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Znowu bedzie przebój ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek93 Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Z-ty. !! Gdzie to można nabyć? http://www.modelchoice.net/catalogue/afv/afv-kits/soviet-earthmover-belorus-pm-338.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bożo wpożo Posted November 27, 2015 Author Share Posted November 27, 2015 Dzięki za doping chłopy . Przebojem bym raczej tego nie nazwał , zobaczymy co wyjdzie . Tymczasem składam pokraka , na razie wszystko bez kleju na sucho , bo muszę główkować jak to pomalować i składać w międzyczasie , trzeba to wszystko zaplanować . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted November 27, 2015 Share Posted November 27, 2015 Mam dziwne wrażenie, że składasz go z większą dbałością, niż robotnicy oryginał ;) Ładny model, ale strasznie drogi. Mam nadzieję, że będzie ninidioramka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bożo wpożo Posted November 28, 2015 Author Share Posted November 28, 2015 Pokuszę się może o jakąś podstawkę , eureka wypuściła teraz takie płyty betonowe , więc mogę tym razem zamiast bruku dać kawałek betonowej drogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted November 28, 2015 Share Posted November 28, 2015 Oddaję głos na ten pomysł Nie wiedziałem o tym produkcie, a guglarka wyświetla informacje o betonie systemu eureka w wersji 1:1 Ale w końcu znalazłem...szkoda, że nie ma tego w 1/48 albo 1/72. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hamman Posted November 28, 2015 Share Posted November 28, 2015 betonowa droga była by fajną sprawą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 A ja bym dał wykop i wodę tryskającą z niego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Toś pojechał z tym modelem! Będę obserwował! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bożo wpożo Posted December 12, 2015 Author Share Posted December 12, 2015 Model jest pracochłonny , siedze godzinami codziennie i wiele nie przybywa . Wyposażyłem szoferkę we wszelkie wajchy , fajerke , polutowałem pedały itp . Pod podłogą zrobiłem cięgna i inne druciarstwo Nie omieszkałem zrobic przymiarki z kółkami I z górą szoferki którą pokleciłem . Będzie wymagała przed montażem lusterek i innych bajerów poprawek we wrzątku . Trochę czasu poświęciłem na polutowanie tylnej części kabiny , musiałem dolutować do konstrukcji uszczelki które były osobnym elementem . Jak widać na fotogramie będzie trochę zabawy z jej dopasowaniem do błotników i przedniej ściany , ale za to odpowiadać będzie między innymi odpowiednie podgięcie blachy z tyłu . Teraz zabiorę się za kable , przewody do wtryskiwaczy i przewody hydrauliczne , żeby móc malować silnik w pierwszej kolejności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Model jest pracochłonny , siedze godzinami codziennie i wiele nie przybywa Ale trud się opłaci bo model zaczyna wyglądać fantastycznie. I te szczególiki robią wrażenie.Wcześniej Mark pytał się gdzie to można kupić. Nie wiem, czy dokładnie to, ale bywając jako oglądacz na czeskich konkursach modelarskich, mogę stwierdzić, że czescy sprzedawcy coraz mniej wystawiają plastików, a na większości stoisk królują żywiczne zestawy w 1:35. Nie przyglądałem się temu specjalnie, ale najwięcej było chyba ciężarówek i różnych pojazdów specjalistycznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bożo wpożo Posted December 12, 2015 Author Share Posted December 12, 2015 Szczerze to stwierdzam że wolę dobrą żywice niż wtryskowe modele . Może sie to wzięło z tego , że w żywicy znajdzie się więcej pokracznych , ciekawych , rzadkich modeli . W każdym razie bardzo sie z żywicą polubiłem . Modele ściągnął mi i jeszcze jednemu koledze znajomy z Toro Model od producenta , Białorusinka była niedostępna już i chłop wziął i odlał dla nas . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Białorusinka była niedostępna już i chłop wziął i odlał dla nas . I to się nazywa podejście do klijenta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy z wąsami Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Białorusinka była niedostępna już i chłop wziął i odlał dla nas . I to się nazywa podejście do klijenta To raczej nie "podejście do klienta" a koleżeńska przysługa dla "kolegi znajomego którego i ja znam"... Bez tych kontaktów osobistych, chłopaki mogli by sobie czekać i marzyć o Białorusinkach do... czasu (ewentualnego) oficjalnego wznowienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Może sie to wzięło z tego, że w żywicy znajdzie się więcej pokracznych, ciekawych, rzadkich modeli. Rozumiem Cię co do pokraków całkowicie. Ostatnio zakupiłem nawet włoską haubicę Semovente i coraz bardziej mnie "kręci" Churchill i Char B1. A model i wykonanie pierwsza klasa i oglądając za dzieciaka tot w skali 1:1 gwarantuję Ci, że jak poprawisz błotniki i inne podzespoły będziesz "za bardzo" dopasowywał stracisz wierność z oryginałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Białorusinka była niedostępna już i chłop wziął i odlał dla nas . I to się nazywa podejście do klijenta To raczej nie "podejście do klienta" a koleżeńska przysługa dla "kolegi znajomego którego i ja znam"... Bez tych kontaktów osobistych, chłopaki mogli by sobie czekać i marzyć o Białorusinkach do... czasu (ewentualnego) oficjalnego wznowienia. Motyla noga!Nawet tutaj trzeba mieć znajomości.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diobeu Posted December 14, 2015 Share Posted December 14, 2015 Świetny pokrak, kiedy malowanie? Będzie brud? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bożo wpożo Posted December 23, 2015 Author Share Posted December 23, 2015 Dzięki Panowie . Jasne że będzie . Działam dalej , pokleciłem trochę drutów . Zbiornik oleju nie jest przylepiony dlategóż sprężynuje od przewodu olejowego , który się potem dopasuje . Zresztą tak jak maska i góra szoferki . Będę po kolei montował w trakcie malowania . Już mnie lekko morduje ten model ... Dopasowanie drucików jest dość trudne , bo praktycznie trzeba je giąć na modelu "w powietrzu" , nie ma żadnych szablonów , ani żadnej rzeczy która jego jest . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adams M1A1 Posted December 24, 2015 Share Posted December 24, 2015 No super jest ta Białoruśka , widzę że jest w starszej budzie z napisem JUMZ (te nowsze miały prostą maskę), jaki kolor przewidujesz oryginalny czerwony czy jakiś inny , zrób jeszcze do kompletu milicyjnego UAZ-a a będzie super dioramka. Pozdrawiam M1A1(HA) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bożo wpożo Posted December 25, 2015 Author Share Posted December 25, 2015 Czerwony i biały traktór będzie . Poskładałem łyżkę , trzeba jej jeszcze zrobić przewody hydrauliczne do siłowników . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts