Solo Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Hmmmm... Głupia spina wyszła widzę. Napiszę tak, jako ojciec autystycznej jedynastolatki nie oczekuje dla mojej córki forów a jedynie zrozumienia i wyrozumiałości ze jest inna a tego nie da sie osiagnąć nie informując otoczenia o jej problemie. To tak w temacie oznaczania, czasem trzeba sie zastanowić czy lepiej żeby ludzie wiedzieli i nie chodzi o wytykanie palcem tylko zwykłą prostą informację. Co do nagradzania, uważam że piękny gest. Natomiast w sytuacji gdy pojawi sie więcej prac osób z niepełnosprawnoscia wystarczy stworzyc osobna kategorię. Nagrody? W takiej sytuacji optuję za nagrodzeniem wszystkich prac w takiej kategorii. Przykład? Kto biega wie że na imprezach biegaczych (10K half marathon itd) wszyscy przekraczający metę dostaja medal. Można? Można... Dokładnie. Taka nagroda dla niepełnosprawnego wygląda jak klasyczna nagroda z litości. Zdecydowanie lepiej byłoby chłopaka nagrodzić jakimś modelem za wytrwałość, ale nie mieszać do tego wyróżnień takich samych jak dla zwykłych modelarzy. Są olimpiady i paraolimpiady, i to nie bez powodu, co zdecydowanie nie urąga niepełnosprawnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Bez wyzwisk Panowie. Każdy ma prawo do własnego zdania, a ta dyskusja powinna być na jak najwyższym poziomie. Mimo, że bardzo współczuję człowiekowi, że nie jest tak sprawny jak my, to jednak zgadzam się z kolegami. Zresztą pewnie model z gratulacjami za wytrwałość byłby dla nagrodzonego jeszcze przyjemniejszą nagrodą. Tak samo rozumiem, że dzieci są naszą przyszłością, ale odnoszę wrażenie, że ten festiwal jest "przez dzieci i dla dzieci". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Kategoria "Dla Wytrwalych" a na dyplomie lub medalu "Za Wytrwalosc" i jak pieknie, milo i nikt nikogo palcami nie wytyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 16 Marca 2016 Super Moderator Share Napisano 16 Marca 2016 No dobra, dobra - ktoś tam się pomylił, kogoś poniosło - Panowie, impreza była bardzo fajna i za rok będzie (jestem tego pewien) jeszcze fajniejsza. Wszystko zostało powiedziane, proszę o wyrozumiałość i odrobinę dystansu. Wątek za chwilę przeczyszczę. pozdrawiam Admin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Przede wszystkim powinna być jakaś informacja przy modelu, dobrym rozwiązaniem byłaby np. pieczątka "za wytrwałość" albo po prostu nagroda specjalna, którą de facto ten niepełnosprawny pan otrzymał (model - jeśli się mylę sprostujcie). Uniknęłoby to nieporozumień, które wynikały z niewiedzy. Ja pytając pana organizatora o zaistniałą sytuację i proponując inną formę wyróżnienia usłyszałem, że jeśli mi się coś nie podoba mam zabierać swoje zabawki a za rok nie zapraszamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Słyszałem o tej sytuacji już na miejscu bo pojawiły się różne komentarze. Także uważam, że organizator powinien przyznać nagrodę specjalną zamiast na siłę wyróżniać model. Pewnie wszyscy lepiej by się z tym poczuli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Ciekawe kubus 92 że wcześniej tego nie napisałeś,bardzo wątpie też w takie słowa organizatora.Może w takim wypadku napiszesz kto to ci powiedział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Nagroda "za wytrwałość" etc. dla niepełnosprawnego to robienie z człowieka przedstawienia które tylko będzie piętnować jego ułomność..... Najprościej jest wręczyć nagrodę, dyplom, medal takie same jak wszystkim innym, najlepiej na środku i najoficjalniej jak się da. Pieczątka moim zdaniem jest w tej sytuacji nie potrzebna. Niestety dla postronnych bez znajomości kontekstu będzie tylko generować negatywne odruchy i emocje. A to działa na niekorzyść dla imprezy, organizatora, ludzie niepotrzebnie się denerwują, a najbardziej poszkodowany może być ten chłopka jeśli usłyszy opinie postronnych nt. wyróżnienia jego modelu. Tak przynajmniej mi się zdaje. Samo wręczenie nagrody, gdzie sytuacja była jasna dla wszystkich obesrwujących, na pewno w nikim nie wzbudziło jakiś wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 W końcu ktoś mądrze napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Najlepiej jebnąć w klawisz i po krzyku. Ten gość na wózku jeździ na bytomski festiwal od lat. Z roku na rok widać u niego postępującą chorobę i może te wyróżnienia dają mu siłę przetrwania. No i po co te nerwy. Oczywistym jest fakt, że gdybym znał kontekst sprawy, nie było by tego komentarza (co zresztą napisałem w poście powyżej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Najlepiej jebnąć w klawisz i po krzyku. Ten gość na wózku jeździ na bytomski festiwal od lat. Z roku na rok widać u niego postępującą chorobę i może te wyróżnienia dają mu siłę przetrwania. Ja proponuje kategorie "opowiedz mi swoja historie" I KRYTERIUM będzie kontekst nie model. Ale skoro kryterium są modele a nie historia, to wyróżnianie nie ma sensu. A organizowanie specjalnej kategorii dla osób"sklejających inaczej" ma taki sam sens jak Monty Pytonowskie zawody w biegu na 100 m dla osób nie mających orientacji w przestrzeni(pamiętacie ten skecz ?) Modelarstwo akurat świetnie nadaje się dla ludzi mających różne stopnie niepełnosprawności. Myślę to zwłaszcza o niedowładzie kończyn dolnych, ale w życiu bym takich ludzi nie traktował inaczej. Jak zaczniecie robić kategorie w zależności od niepełnosprawności(pod względem modelarskim) to może być co najwyżej śmiesznie. Ja sobie rezerwuje kategorie, dla osób nie posługujących się aerografem ,-)) I dobra była by też kategoria (która podpowiedział mi kolega) dla osób z pustym portfelem ,-) I zaznaczam,ze mam wiele współczucia dla ludzi, których spotkało takie nieszczęście, ale oni chyba nie oczekują tak ostentacyjnej litości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Dla kolegi chyba kategorii nie było albo dyplomów i medali brakło bo widzę ze żal cztery litery ściska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 szkoda pikseli na powtarzanie tego. To było żałosne. Przyznanie tego wyróżnienia było ze strony organizatorów szlachetnym odruchem serca i odbyło się z pełnym szacunkiem i delikatnością wobec obdarowanego i widziałem, że sprawiło mu radość. Kto tego nie rozumie, jest daleko bardziej niepełnosprawnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Przyznanie tego wyróżnienia było ze strony organizatorów szlachetnym odruchem serca... sprawiło mu radość... Ale czy ktoś zaprzecza? Raczej wszyscy się zgadzają. Chodzi o to by zrobić to w sposób możliwie nie budzący wątpliwości dla pobocznych obserwatorów, którzy nie wiedzą, że to akurat takiej osoby model. Najprościej zrobić to chyba bez przybijania pieczątki i tyle. Gdyby to tak zrobiono nie byłoby w ogóle tematu, a nagrodzony byłby tak samo szczęśliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Slash zgadzam się z Tobą. Organizatorzy chyba trochę niepotrzebnie przybili pieczątkę na karcie pod modelem. I stąd całe zamieszanie. Model nie był przecież wyróżniony przez komisję sędziowską, nie wszedł do puli wyróżnionych w tej klasie, ale był nagrodą dodatkową przyznaną przez organizatorów. Ta nieszczęsna pieczątka zrobiła całe zamieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekzIna Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 PONAWIAM Mam tylko problem bo jeden dyplom jaki zabrali nasi ludzie jest na juniora Krzysztofa Kaniewskiego a nasz Krzyś to Krajewski. Jest to dyplom wraz z paką cudeniek od grupy giełdowej dla juniorów (Doświadczony Młodemu" Proszę o informację czy to pomyłka w drukowaniu nazwiska czy my bezczelnie zacharapciliśmy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 ...A on może czyta wasze kłótnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AJak Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Tak wam tylko napiszę z boku - jako że nie często udzielam się na forum - bardzo przykro czyta się komentarze niektórych. Święte oburzenie że ktoś choćby z litości dał nagrodę niepełnosprawnemu? Ktoś nie może znieść że przegrał z kimś "takim"? Taki wysyp był para-modelarzy że aż trudno to ścierpieć? Naprawdę nie potrafię sobie wyobrazić stanu umysłu kogoś kto robi z takiej sprawy kwestię, coś niedobrego dzieje się z ludźmi. A z innej beczki - jakie były z grubsza nagrody za puchar / wyróżnienie - czy honorowe typu puchar dyplom czy jakiś modelik np? I co oznaczają czerwone kartki na fotkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Radzę czytać ze zrozumieniem - nikt nie oburzył się na nagrodę dla tego gościa, nikt też z nim nie przegrał. Zastrzeżenia budzi tylko metoda przyznania tego wyróżnienia, która dla samego zainteresowanego może być przykra, bo ludzie nie wiedząc że to nie jest takie same wyróżnienie jak dla innych modelarzy, oceniają ten model jak od zwykłego modelarza. Tak więc nie pałaj tym świętym oburzeniem, bo nie ma o co się oburzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Tak wam tylko napiszę z boku - jako że nie często udzielam się na forum - bardzo przykro czyta się komentarze niektórych. Święte oburzenie że ktoś choćby z litości dał nagrodę niepełnosprawnemu? Ktoś nie może znieść że przegrał z kimś "takim"? Niedostatki w umiejętności posługiwania się tekstem to chyba taka "niepełnosprawność" XXI wieku, niestety tylko z pozoru niegroźna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AJak Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Tak więc nie pałaj tym świętym oburzeniem, bo nie ma o co się oburzać. Dzięki za wyjaśnienie, nie oburzam się po prostu przykro się czyta takie dyskusje co wyraziłem. A druga część pytania anybody? Jakie były z grubsza nagrody za puchar / wyróżnienie - czy honorowe typu puchar dyplom czy jakiś modelik np? I co oznaczają czerwone kartki na fotkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Radzę czytać ze zrozumieniem - nikt nie oburzył się na nagrodę dla tego gościa, nikt też z nim nie przegrał.Zastrzeżenia budzi tylko metoda przyznania tego wyróżnienia, która dla samego zainteresowanego może być przykra, bo ludzie nie wiedząc że to nie jest takie same wyróżnienie jak dla innych modelarzy, oceniają ten model jak od zwykłego modelarza. Tak więc nie pałaj tym świętym oburzeniem, bo nie ma o co się oburzać. Trafione w punkt! Ale czasami chcemy przeczytać to co chcemy :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Za wyróżnienie był dyplom i medal. Kartki czerwone to bodajże juniorzy albo młodzicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrupek Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 A może ów młodzieniec (bo nie ma więcej jak 16-17 lat) nie chce być traktowany inaczej? Woli być taktowany jak normalny człowiek, bez okazywania litości, czy współczucia. Dlatego został potraktowany w sposób normalny. Trudno jest chodzić i wszystkim tłumaczyć, że ten model należy do osoby niepełnosprawnej. Po co to piętnować? Po co szczególne kategorie ? Po co super pieczątki? Możliwe, że faktycznie przy zdjęciu nagrodzonego modelu zabrakło delikatnej informacji/ historii modelarza. Z tym się zgodzę, ale nie z innymi podnoszonymi tu kwestiami czy pomysłami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi