Super Moderator jawkers Napisano 10 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 10 Października 2016 .... Ja już sam nie wiem.... : No to jest nas dwóch... Tu jest sporo ciekawostek i Goście siedzą w temacie, jak Ci zależy: http://www.forum.milicja.waw.pl/viewforum.php?f=3&sid=7a4d5b28cb958f8cc6c94ede0d339259 Dzięki Dorotka, patrzyłem na to forum, ale chyba, będę się musiał tam zarejestrować, byśmy się dowiedzieli jak to tak naprawdę było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Działaj, sam jestem ciekawy jak było... Doczytałem że były różnice między UAZ-ami które przychodziły do MO z wojska w kolorystyce ale nie mam czasu zgłębiać zagadnienia. Fakt faktem, że oryginalnego zdjęcia z epoki z niebieskim znaleźć nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Pojazd jest OK. Jak już pisałem w tym wątku, każda służba dostawała inne UAZ-y, milicyjne były jaśniejsze i malowane półmatem (jak Twój), wojskowe były ciemniejsze i malowane matem z uchwytami do podczerwieni na reflektorach, chociaż w WOP-e były i takie i takie jak też różne ich mutacje u mnie w kompanii było ich 8-10 szt. i wierzcie mi nie było 2-óch takich samych, od jasnych do prawie czarnych zimnozgniłozielonych. także jak zrobisz to będzie dobrze ( chyba że masz zdjęcia konkretnego egzemplarza). Nie rozumiem dlaczego nie z filmów fabularnych np. taki 07 był kręcony przy użyciu oryginalnego sprzętu , a w latach 80-tych nie było prywatnych UAZ-ów, posiadały je tylko wojsko,służby i instytucje.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 niestety pamięć jest zawodna Nie upieram się. Tak mi się tylko jakoś kolorystycznie nie zgrywało. Pewnie dlatego, że ten MO-blue jest bardzo intensywny w stosunku do łagodniejszego optycznie koloru nadwozia. No, ale to moje prywatne zdanie i nie każdy musi się z nim zgodzić. Super fura, dalej podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 .... Nie rozumiem dlaczego nie z filmów fabularnych np. taki 07 był kręcony przy użyciu oryginalnego sprzętu , a w latach 80-tych nie było prywatnych UAZ-ów, posiadały je tylko wojsko,służby i instytucje.... Jedynie dlatego, że wyczytałem na mądrym Forum którego adres podałem, że na planach filmowych scenografowie potrafili różne rzeczy robić z dostarczonymi im egzemplarzami, aby im do koncepcji pasowały. Ale ani się nie mam w tej materii za fachowca, ani się nie upieram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Października 2016 Witam. Zarejestrowałem się na "Forum Milicyjne". Czekam na aktywacje konta, której dokonuje Admin. Pewnie mi teraz zakładają teczkę i prześwietlają mnie. Będą zadawać pytania ale ja Jak się dostanę, to może się dowiemy jak to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Piekny model. Az reka sama szuka kamienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Października 2016 Piekny model. Az reka sama szuka kamienia... Dziękuję bardzo. Coś na tym forum milicyjnym ciężko im idzie weryfikacja nowych użytkowników. Nadal żadnej odpowiedzi. Poczekam jeszcze kilka dni i jak nie to nie wiem co zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2016 Witam. No niestety z Forum Milicyjnym nici, zero odzewu, więc się chyba nie dowiemy jak to było. Co powiecie jak zrobię jedną stronę z otwartymi drzwiami np. od strony pasażera, a od kierowcy drzwi będą pozamykane Całość fajna, ale za „szkło”, to Ci się „ochrzan” należy, bo psuje efekt: szyby przednie nie wyglądają dobrze – rysy jak diabli, brak uszczelek, kierunki przód brak uszczelek, Halogeny, nie wiem co chciałeś osiągnąć… Czyli fajny, ale…. Uszczelka szyby przedniej i kierunkowskazów zrobiona. Teraz biorę się za lusterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Lepiej ostwórz od kierowcy - tam jest więcej do oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Piekny model. Az reka sama szuka kamienia... Znaczy Ty nie stałeś po tej stronie co stało ZOMO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2016 Dobrze, otwarte zostawię od strony kierowcy. Mam jeszcze jedno ważne pytanie. Szukałem po zdjęciach, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, czy podczas pacyfikacji kopalni Wujek, UAZ'y brały udział? Jak pisałem nie znalazłem zdjęcia z pacyfikacji na których są jakieś UAZ'y. I bardzo proszę podać w jakich wydarzeniach po wprowadzenia stanu wojennego w 1981r na pewno brały udział: · 14 grudnia 1981 (poniedziałek) - pierwszy dzień roboczy stanu wojennego. Solidarność w odpowiedzi na wprowadzenie stanu wojennego zaczyna organizować strajki. Wojsko otacza Stocznię Gdańską · 15 grudnia 1981 - pacyfikacja kopalni "Manifest Lipcowy" · 16 grudnia 1981 - pacyfikacja kopalni Wujek przez ZOMO i wojsko, 9 zastrzelonych i 21 rannych górników · 17 grudnia 1981 - ZOMO rozbija manifestacje w Gdańsku i w Krakowie. W Gdańsku ginie jedna osoba a dwie inne zostają ranne. · 20 grudnia 1981 - koniec strajku w Porcie Gdańskim · 23 grudnia 1981 - pacyfikacja Huty Katowice. Stany Zjednoczone wprowadzają sankcje gospodarcze przeciwko PRL. · 28 grudnia 1981 - pacyfikacja kopalnii Piast, koniec ostatniego strajku okupacyjnego. Ambasador PRL w Japonii Zdzisław Rurarz prosi o azyl polityczny w Stanach Zjednoczonych. Zostanie on zaocznie skazany na karę śmierci przez sąd wojskowy. · 5 lutego 1982 - rozpoczynają się, najpierw w Świdniku, potem w innych miastach, manifestacje spacerowe - masowe wychodzenie na spacery w czasie trwania dziennika telewizyjnego o 19:30 · 11 lutego 1982 - celem zwalczenia manifestacji spacerowych w Świdniku wprowadza się godzinę milicyjną od 19:30 · 31 sierpnia 1982 - demonstracje w całym kraju w rocznicę porozumień sierpniowych. Trzech demonstrantów zabitych przez milicję w Lubinie · 31 grudnia 1982 - zawieszenie stanu wojennego · 14 maja 1983 - milicjanci zamordowali Grzegorza Przemyka Tekst aczerpnięty z Wikipedia.pl Wiem że to pytanie może wydawać się głupie, ale chodzi mi o zrobienie tabliczki. Chcę uniknąć sytuacji, w której jakaś osoba podejdzie do mnie i powie, że w tym, a w tym, wydarzeniu te wozy nie brały udziału " a wiem to z tąd, bo tam byłem". Po prostu chcę mieć pewność Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Napisz po prostu: ZOMO - bijące serce PARTII Jak znam życie, to wazon w Bielsku masz pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Może to http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/krakow/32-lata-temu-ogloszono-stan-wojenny-archiwalne-zdjecia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2016 Może to http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/krakow/32-lata-temu-ogloszono-stan-wojenny-archiwalne-zdjecia/ Czyli to by było to wydarzenie. · 17 grudnia 1981 - ZOMO rozbija manifestacje w Gdańsku i w Krakowie. W Gdańsku ginie jedna osoba a dwie inne zostają ranne. Ok jedno wydarzenie udokumentowane zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Na dole strony , zdjęcie 5 https://ipn.gov.pl/pl/edukacja-1/wystawy/13707,XX-Rocznica-wprowadzenia-stanu-wojennego.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2016 Na dole strony , zdjęcie 5 https://ipn.gov.pl/pl/edukacja-1/wystawy/13707,XX-Rocznica-wprowadzenia-stanu-wojennego.html · 31 sierpnia 1982 - demonstracje w całym kraju w rocznicę porozumień sierpniowych. Trzech demonstrantów zabitych przez milicję w Lubinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 W połowie strony filmik podpisany ; stan wojenny w Gdańsku 1981-1983 : http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/rocznica-stanu-wojennego,498221.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2016 Kapitan Bomba napisał: Napisz po prostu: ZOMO - bijące serce PARTII Jak znam życie, to wazon w Bielsku masz pewny. Dzięki Kapitanie Tytuł byłby ciekawy. Piotr111dzięki za linki. Dzisiaj ostatni weekend na dokończenie UAZ'a przed konkursem. Dorotka uszczelki szyby przedniej i kierunkowskazów zrobione. Lusterka zrobione. Na lusterka z tyłu pójdzie jeszcze mat. Farby jest cienka warstwa, a wygląda jak by było 5 grubych. W późniejszym czasie jak kupię folię lustrzaną, to dam na lusterka od frontu. Całość wygląda tak. Jeszcze tylko małe poprawki lakiernicze, pigment, dopieszczanie i finito. Niestety z podstawką się na pewno nie wyrobią, nawet znać nie dadzą na jakim są etapie, więc zmuszony byłem kupić na Allegro. Kupiłem podstawkę obrotową z lustrem, zobaczymy jak ro będzie się prezentowało. A jak nie to postawię go na zwykłym kocku z drewna i też będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 A jak opracowywanie zomoli ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Października 2016 A jak opracowywanie zomoli ci idzie Zabiore się za nich, jak skończę model. To będzie mój debiut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Model nabiera realizmu, jak dojdzie podstawka i chłopaki to będzie hicior. Popracowałbym jeszcze nad kogutem (podstawka czarna bądź srebrna). No i jak dla mnie znacznie odstają od całości syreny. Pomyśl nad ich zmianą, bo są w takim miejscu, że mocno je widać, a w każdym momencie dałoby się je zmienić. Może zrobienie przedniej części z blaszek byłoby rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 No Grzes ma trochę racji, jakbyś przody syrenek zrobił z jakiejś fototrawiennej kratki to by było super , ale za lusterka to należy się tęgie lanie , w tym ich ustawieniu co widzi kierowca Bo ja sądzę że nic nawet siebie ( muszą być skierowane w stronę kierowcy, jak jeździsz autem to powinieneś wiedzieć o co chodzi) poprawić mi to ale już Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Października 2016 Model nabiera realizmu, jak dojdzie podstawka i chłopaki to będzie hicior. Popracowałbym jeszcze nad kogutem (podstawka czarna bądź srebrna). No i jak dla mnie znacznie odstają od całości syreny. Pomyśl nad ich zmianą, bo są w takim miejscu, że mocno je widać, a w każdym momencie dałoby się je zmienić. Może zrobienie przedniej części z blaszek byłoby rozwiązaniem? Podstawka zamówiona i czekam, może się w końcu doczekam. Panowie też będą, tylko trzeba nad nimi popracować. Podstawka czyli domyślam się że chodzi o galeryjkę czy o tą okrągłą podstawkę pod kogutem? No Grzes ma trochę racji, jakbyś przody syrenek zrobił z jakiejś fototrawiennej kratki to by było super , ale za lusterka to należy się tęgie lanie , w tym ich ustawieniu co widzi kierowca Bo ja sądzę że nic nawet siebie ( muszą być skierowane w stronę kierowcy, jak jeździsz autem to powinieneś wiedzieć o co chodzi) poprawić mi to ale już Pozdrawiam M1A1(HA) Lusterka się poprawi. Co do syren to nie ma najmniejszego problemu. Jeżeli wiecie to podajcie mi tylko namiar na osobę, która mi to zaprojektuje i wytrawi to złożę zamówienie. Wielkie to nie jes,t bo ma to 4mm średnicy. Też nie bardzo mi się podobają, ale lepsze to niż nic. Sam tego nie zrobię, bo nie mam do tego miejsca ani narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Co do syren to nie ma najmniejszego problemu. Jeżeli wiecie to podajcie mi tylko namiar na osobę, która mi to zaprojektuje i wytrawi to złożę zamówienie. Wielkie to nie jes,t bo ma to 4mm średnicy. Może PepsiAdam na fb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi