Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Znaczy się jak rozumiem, gdyby nie było przepisów każących się rozglądać to byś przechodził przez ulicę na rympał?Jak ktos nie ma tego w świadomości, to przechodzi właśnie w ten sposób ;) vide dzieci lub dorośli w stanie wskazującym Nie ma co rozdrabniać - nawet nie cztery - wystarczą trzy punkty w definicji DIORAMY: model + podstawka z terenem + organizmy żywe. I tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Czyli jak rozumiem pojazd z dowódcą wystawiającym bańkę z włazu i ustawiony na podstawce z jakimś kawałkiem drogi to już będzie diorama?W myśl definicji - tak, choć mowa o organizmach w liczbie mnogiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 A według mnie dioramą może być także odwzorowanie samego terenu bez modelu pojazdu czy figurek. Poprzeglądajcie sobie koledzy relacje z krajowych i zagranicznych konkursów/wystaw modelarskich i przestańcie tworzyć dziwaczne regulaminy odnośnie ilości psów na podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 No tak, las krzyży może być dioramą. Ja jako przykłady modeli podałem technikę, ale to nie znaczy, że budynek lub inna architektura nie może być "modelem". Otóż to. W kontekście wspomnianego lasu krzyży to gdzieś widziałem doskonale zrobioną scenkę przedstawiającą zniszczony w warunkach wojennych stary cmentarz, bez modeli pojazdów, figurek, zwierzaków itp. Jak dla mnie to diorama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Jak dla mnie to diorama.I własnie o to chodzi, by nie było, że dla jednogo to diorama a dla drugiego juz nie. Potrzebna definicja i chyba to nie powinno podlegać dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Dla mnie definicja nie jest potrzebna wystarczy zdrowy rozsądek. To konkurs dla modelarzy, organizowany przez kompetentne osoby/osobę, a nie (nie ubliżając nikomu) panią z warzywniaka więc problemów się nie spodziewam - jak już pisałem, głupie pomysły zweryfikuje organizator lub oceniające jury. I tyle w tym temacie z mojej strony. Ale jak chcecie pisać jakiś dodatkowe formułki to próbujcie - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Temat rzeka.....więcej gadania niż realnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Jak dla mnie to diorama.I własnie o to chodzi, by nie było, że dla jednogo to diorama a dla drugiego juz nie. Potrzebna definicja i chyba to nie powinno podlegać dyskusji Szkoda twoich starań. Ja Cię popieram i się zgadzam z twoim zdaniem, ale jak widzisz inni mają swoje i go nie zmienią. Daltego poczekajmy na głos Reflect'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Panowie - regulamin jest i nikt go nie będzie dodatkowo komplikował. Każdy z Was ma możliwość decyzji co skleja i w której kategorii chce startować. Dyskusja na temat Dioram ma Wam pomóc sprecyzować czy to co chcecie budować ma szanse rywalizować w tej kategorii. Chodzi też o to, żeby na siłę w Dioramę się nie ładować i potem nie mieć pretensji. pozdrawiam Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Jak śledzę te dyskusje, to coraz mniejszą ochotę mam na udział w tej zabawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak śledzę te dyskusje, to coraz mniejszą ochotę mam na udział w tej zabawie... +1 Zachowanie co niektórych aktywnych w dyskusji to poziom co najwyżej bandy przedszkolaków którzy się przepychają żeby dostać darmowego cukierka. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Podpisuję się obyma rencyma. Co raz więcej małostkowości, wręcz polaczkostwa. WSTYD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 No to dobrze, że do bandy dołączyłeś. ;-) Co niektórzy mówią, że w kupie raźniej :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Kupy nikt nie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Proponuję rozwiązać problem: wszystkie nagrody przenieść z Dioram do Lotnictwa, tam nikt nie będzie narzekać na cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Proponuję … Kiedy obserwuję liczbę twoich prób że środkami pianotwórczymi to wydaje mi się, że czeka nas w dziale lotniczym piękna lotniskowa straż pożarna w twoim wykonaniu w jedynej słusznej skali 1:12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Czy można zgłaszać do konkursu więcej niż jeden model? Oczywiście, pod warunkiem, że budujesz od zera (lub wyjątek - patrz regulamin) Jasna sprawa. Doprecyzuję jeszcze pytanie tylko. Czyli mogę zgłaszać (prowadzić warsztaty) dowolnej ilości modeli nie zależnie od kategorii? Aha, i czy każdy warsztat musi wystartować jutro? czy np mogą one wystartować w późniejszym terminie? Niezależnie od odpowiedzi respektując termin oddania pracy, czyli 31 sierpnia 2016 godzina 23.59. Uproszczając - Diorama, to model/e na podstawce o ukształtowanym terenie, roślinami, zabudową w postaci budynków oraz ludźmi/zwierzętami we wspólnej interakcji w dowolnej proporcji (więcej roślinności, mniej zabudowy i vice versa etc) , ale zawierającej powyższe wymienione elementy. Diorama jest zbudowana na podstawie fotografii, lub luźnej interpretacji rzeczywistości aż po Sci-Fi. Dobrze by było aby definicje np taka jak powyższa, pojawiły się w regulaminie konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Jeszcze 4 godziny 45 minut! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Dokładnie. Możesz wystartować z dowolną ilością modeli we wszystkich kategoriach. W zeszłym roku KRL wystartował z dwoma modelami w lotnictwie i nawet oba modele zajęły miejsca na podium. Tak więc ile dusza zapragnie. Warsztaty i budowę modeli możesz rozpocząć w dowolnym momencie trwania konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 No właśnie, regulamin nie określa według jakiego czasu należy liczyć start i zakończenie konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Dokładnie. Możesz wystartować z dowolną ilością modeli we wszystkich kategoriach.W zeszłym roku KRL wystartował z dwoma modelami w lotnictwie i nawet oba modele zajęły miejsca na podium. Tak więc ile dusza zapragnie. Warsztaty i budowę modeli możesz rozpocząć w dowolnym momencie trwania konkursu. ok, dzięki za rzeczową odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 już za momencik, już za momencik piątek z Pankkracym zacznie się kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 dostrzegam spinkę przed pierwszym, miałem tak kiedyś jak mi brakowało kasy przed pierwszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 kto pierwszy? za 5 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 pierwsi wystartowali........ życzę samozaparcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi