sinus Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Witajcie, nie wiem czy to można nazwać dioramą więc z góry przepraszam wszystkich, którzy trafili na ten wątek z nadzieją że taką zobaczą. Postanowiłem postawić traktóra na jakiejś podstawce i zaczyna się tak: a to wstępny układ kompozycji wkrótce ciąg dalszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Niezłe. A figurka to z jakiego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Będzie git! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Figurki w planach są 3 i stanowią największy problem, bo kiepsko jeszcze sobie z nimi radzę. Ta widoczna jest z zestawu Mini Art 35109. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Traktor wygląda świetnie. Teraz reszta do jego jakości dorób i będzie miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 sinus - podziwiałem traktorek na warsztacie więc zachwytów nie będę powtarzał Fajnie że pokusiłeś się o otoczkę do tego modelu - w dodatku z klimacikiem Eternit pierwsza klasa wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Zapowiada się świetna praca. Pomysł z gniazdem dla boćków extra. Pierwszy raz widzę coś takiego na dioramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Fajny klimat Świetnie się zapowiada. Traktor pierwsza klasa, a domek rolnika jeszcze lepszy (pomysł z czapką rolnika prima sort ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Super pomalowałeś te deski na chałupie. Reszta oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Mocna rzecz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Świetne Jesteś pewien, że jest tam miejsce dla 3 figurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Adam, w kolejce jak ustawi jakieś babeczki, to i pięć wejdzie. Wszak rolnik szuka żony to i kandydatki muszą być. Robotne, bo dach przecieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2016 mała aktualizacja Dziękuję za wszystkie komentarze. Wciąż nie mogę uporać się z figurkami, więc to jeszcze nie koniec. Świetne Jesteś pewien, że jest tam miejsce dla 3 figurek? Jak widzisz miejsca jest wystarczająco Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Kapitalne. Czysta robota. Bruk, co to za zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Bruk, co to za zestaw? Bruk to taki trochę eksperyment. Odlew gipsowy z gotowej formy firmy J's Work http://www.jsworkmodel.com/popup/PPA3042.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Super, klimat niesamowity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Brawo! Dawaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Pięknie to wygląda. Zdradzisz może przepis na blachę falistą-eternit znajdujący się na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Cóś pięknego! I ten napis "PUŁ POSTU" - sam widziałem z takim błedem na żywo Ciekawe czy ktoś z miastowej młodzieży wie o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Cieszę się żę Wam się podoba. Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. I ten napis "PUŁ POSTU" - sam widziałem z takim błedem na żywo Ciekawe czy ktoś z miastowej młodzieży wie o co chodzi Napis był inspirowany rzeczywistością. Sam się zastanawiam o co chodzi Zdradzisz może przepis na blachę falistą-eternit znajdujący się na dachu? Przepis jest bardzo prosty. Składniki to karton i szpachlówka. Na początek należy delikatnie rozdzielić pofalowaną część kartonu od reszty. Delikatnie (ponieważ łatwo powstają zagniecenia) oczyścić i przeszlifować. Pociąć na kawałki. Pokryć szpachlówką. Ja używałem Surfacera 500 w sprayu, kilkakrotnie cienkimi warstwami, już po przyklejeniu do konstrukcji dachu. Pomiędzy kolejnymi warstwami delikatnie szlifowałem papierem ściernym. Malowanie to głownie "przecierka" gąbką i zużytym pędzlem w zagłębieniach, z minimalną ilością farby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Przepis na blachę super. Proste i efektowne. Całość wygląda rewelacyjnie. Klimat, wykonanie, kompozycja. "Miszczostfo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Z taką chałupą to ten rolnik długo poszuka żony , no chyba że poleci na jego ciągnik , z tym że musi być czarny z alufelgami Dioramka bardzo klimatyczna , fajnie skomponowana , no i brakuje jeszcze boćków A za pomysł z eternitem piąteczka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 I ten napis "PUŁ POSTU" ... Ciekawe czy ktoś z miastowej młodzieży wie o co chodzi Sam się zastanawiam o co chodzi Taka "świecka tradycja" była (oczywiście nie chodzi o mazanie napisów) ale Teraz chyba już nikt się w takie tradycje nie bawi Swoją drogą tak sobie myślę że w ramach zgrywu w tej cysternie zamiast wody zapuścili gnojowice A patent na eternit pierwsza klasa Lubie takie proste-klasyczne-eleganckie rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Taka "świecka tradycja" była (oczywiście nie chodzi o mazanie napisów)ale Teraz chyba już nikt się w takie tradycje nie bawi To ja może słówko, bo to jeszcze pamiętam.Ano była taka tradycja, że w nocy będącą połową okresu Wielkiego Postu młodzież wiejska (nie wiem czy w miastach takoż bywało) robiła różne psikusy (czasem śmieszne, czasem beznadziejnie głupie). I tak, a to komuś bramy z zawiasów wyjęli, a to na oknach farbą maznęli (pół biedy jak jakąś do bielenia, a nie olejną). A jedną z "tradycji" było pisanie "Pół postu" (czasem z dodanym rokiem) m.in. na stodołach, przystankach, sklepach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi