Moses Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Hehe nie rozcieńczałem, szło z puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 to może jakaś zmiana nawalona ładowała do puszek gloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Podobny problem jak Moses mam z Matt Cotem Humbrola. Bez rozcieńczania - albo ze słabym - błyszczy się jak psu. Po wymieszaniu z rozcieńczalnikiem wamodu w stosunku 2:1 jest mat, za to z delikatnym białym nalotem po wyschnięciu. Ten typ tak ma, czy co? Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Miałem tak samo jak wy. Dawałem kilka warstw lakieru humbrol wymieszanego z wamodem 1:1 a model dalej sie błyszczał. Po prostu kupiłem lakier matowy model mastera. Efekt dużo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Dobra chyba się udało. Wymieszałem jeszcze raz ty razem bardzo porządnie farbę. Wymieszałem z rozcieńczalnikiem w stosunku cholera wie jakim (ok 1:2-3). Obecnie chwilę po pomalowaniu mamy efekt półmatu. Więc z farbą jest wszystko ok, i nie trzeba żadnych specyfików (wamod styka) tylko trzeba bardzo porządnie wymieszać farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Czy nitro to to samo co aceton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Czy nitro to to samo co aceton? http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozpuszczalnik_nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Wykonując przeźroczysty element przy pomocy Clearfixa (np. małe okienko), można to później zamaskować np Maskolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Witam. Mam nadzieje, że nie zostanę pogoniony za złe umieszczenie tematu, albo za powtarzanie wątku. Mam problem z maskowaniem humbrolowskim maskolem. Nie mogę poradzić sobie ze zdejmowaniem specyfiku bez odrywania kawałków farby z powierzchni modelu. Nie ma ładnego odcięcia tylko nierówno postrzępione krawędzie. Czy istnieje na to jakiś patent? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Patenty są dwa - Blu-Tack albo Patafix. Są to masy, którymi można swobodnie maskować dowolne kształty i podobno nie ma potem problemów z ich usuwaniem. Wykonując przeźroczysty element przy pomocy Clearfixa (np. małe okienko), można to później zamaskować np Maskolem? Pewnie, że można pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Mam problem z maskowaniem humbrolowskim maskolem. Nie mogę poradzić sobie ze zdejmowaniem specyfiku bez odrywania kawałków farby z powierzchni modelu. Nie ma ładnego odcięcia tylko nierówno postrzępione krawędzie. Czy istnieje na to jakiś patent? Najlepiej chyba będzie, jak kupisz Mr. Masking Sol Neo, cienka, trwała powłoka, ładnie schodzi i jak na razie nie miałem niespodzianek, w postaci zerwanej farby. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Ok.Dzięki za rade. Nabędę - spróbuje. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Witam. Mam nadzieje, że nie zostanę pogoniony za złe umieszczenie tematu, albo za powtarzanie wątku. Mam problem z maskowaniem humbrolowskim maskolem. Nie mogę poradzić sobie ze zdejmowaniem specyfiku bez odrywania kawałków farby z powierzchni modelu. Nie ma ładnego odcięcia tylko nierówno postrzępione krawędzie. Czy istnieje na to jakiś patent? Pozdr. Mr. Masking Sol Neo - poza tym, że jest trzy razy droższy od innych nie załatwi Twoich problemów. Przy pomocy płynów maskujących nie da się uzyskać nieposzarpanych krawędzi, zawsze będą jakieś ząbki. Do tego są taśmy maskujące lub patafixy. Powodem zrywania farbki może być albo zbyt wczesne nakładanie płynu maskującego albo niewłaściwie przygotowana powierzchnia malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Czy nitro to to samo co aceton? http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozpuszczalnik_nitro Ok, a czy czysty aceton też nadaje się do klejenia? Bo mam takowy na składzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 do klejenia http://pl.wikipedia.org/wiki/Aceton#Zastosowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Chodzi mi o praktykę modelarzy, nie teksty z wikipedii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Nie chodzi mi o praktyki a o to... "Szczególnie toksyczne są jego opary, łatwo wchłaniające się przez płuca do krwi, która rozprowadza ten związek po całym organizmie.(...)W większym stężeniu aceton zaczyna powodować ostre podrażnienia błon śluzowych nosa i ust oraz łzawienie oczu i ból głowy. Duże stężenie acetonu w powietrzu powoduje utratę przytomności i śpiączkę.(...) Aceton podrażnia skórę, wywołując jej zaczerwienienie. Przy częstym kontakcie wywołuje trwałe zniszczenia struktury skóry podobne nieco do poparzeń. Badania na zwierzętach wskazują, że aceton powoduje uszkodzenia DNA, co może prowadzić do mutacji i obniża popęd płciowy..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 aha... przeoczyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 Pędzelek po Humbrolowskim maskolu można wyczyścić zmywaczem Wamodu. Tak samo czym wyczyścić pędzelek po nałożeniu płynów SET/SOL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 Pędzelek po Humbrolowskim maskolu można wyczyścić zmywaczem Wamodu. Tak samo czym wyczyścić pędzelek po nałożeniu płynów SET/SOL? Woda, albo jeszcze lepiej ciepła woda z mydłem. Oba te płyny są wodo-rozpuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Witam! Gdzie mogę dostać Spray tamiya z farbami? PS.Chyba to samo co aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Spray i Aerograf to nie t o samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 To sorry nie wiedziałem, ale chyba efekt taki sam jak po aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi