abtb Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Witam wszystkich w nowym wątku warsztatowym poświęconym tym razem powojennym myśliwcom Jakowlewa - Jak 15 i Jak 17. Tradycyjnie wybrałem temat odrobinę niszowy . W miarę poprawne modele tych myśliwców wypuścił na rynek A-model gdzieś tak w okolicach 2000 r. Są to typowe "szotrany" w wersji limitowanej (tak przynajmniej podaje instrukcja) Z racji tego że modele różnią się od siebie właściwie tylko kadłubami postanowiłem poprowadzić wspólny warsztat dla dwóch konstrukcji jednocześnie. Tych, którym w tej chwili zadrżały ręce, informuję uprzejmie że Mi-10 oczekuje na chemię i jak tylko dotrze ona do kraju warsztat ruszy z kopyta. Tradycyjnie na początek inbox: - ramka z wnętrzem kabiny i silnikiem - skrzydła i usterzenie - kadłub Jak-a 15 - kadłub Jak-a 17 - oszklenie godne pancernika - komputerowo opracowane instrukcje oraz zestaw kalek Linie podziału są wyraźne ale niestety całkowicie brak im finezji - są niejednorodne, a próba przerycia zamienia je w prawdziwe wąwozy W związku z tym zalałem je CA i szykuję się ostrego rycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Materia niełatwa, ale rury bardzo fajne. Dajesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Powiem, że jestem trochę zaskoczony . Tego bym się nie spdziewał, że odkopiesz te "wynalazki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Będzie coś po polsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Lipca 2017 Autor Share Napisano 30 Lipca 2017 Powiem, że jestem trochę zaskoczony . Tego bym się nie spdziewał, że odkopiesz te "wynalazki" Czasami doroczny przegląd zawartości szafy pozwala odnaleźć prawdziwe smaczki Nie ukrywam, że od zawsze miałem słabość do tych konstrukcji a nie jest to ostatnie słowo w tej materii Oczywiście po drodze będzie Jak 17W (UTI) ale to już będzie bardzo dziwny warsztat ( w szafie mam jeszcze Jak-a 23 i Jak-a 23 UTI ) Będzie coś po polsku? Rozumiem że chodzi o tą jedną sztukę z numerem "29"? Jeszcze nie wiem, ale już mogę się przyznać że zawsze miałem kłopot z właściwym "ułożeniem" szachownicy" A poza tym był szary czy srebrny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 A-Model to nie model, to stan umysłu. Słowem zapinam pasy i obserwuje !! ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 30 Lipca 2017 Uff a już myślałem że nie ma hardcorów... jak rany ładna kupa... Będę oglądał z ciekawości... bo wyzwanie nie lada. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Gdyby nie to, że sam mam dziwną skłonność do mydlanych detali, nadlewek itp., napisałbym: masochista. Ile razy miałem w ręku wypusty szacownej manufaktury A-Model, zastanawiałem się czy oni nalewają plastik do form z wiaderka . Choć to już nie moja skala, będę podglądać z zainteresowaniem, wczesne odrzutowce mają nieodparty urok. Powodzenia! Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Rozumiem że chodzi o tą jedną sztukę z numerem "29"? Jeszcze nie wiem, ale już mogę się przyznać że zawsze miałem kłopot z właściwym "ułożeniem" szachownicy" A poza tym był szary czy srebrny? A.Morgała opisuje go jako "szarozieloną maszynę" czyli można przypuszczać, że kolor mógł być zbliżony do tych z Jaków-11 Ja ten kolor mam zanotowany jako: Model Master 2071 Grau RLM 02. ... ale już T.Królikiewicz barwę opisuje jako szaro-niebieską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Lipca 2017 Autor Share Napisano 31 Lipca 2017 Gdyby nie to, że sam mam dziwną skłonność do mydlanych detali, nadlewek itp., napisałbym: masochista.Ile razy miałem w ręku wypusty szacownej manufaktury A-Model, zastanawiałem się czy oni nalewają plastik do form z wiaderka . Choć to już nie moja skala, będę podglądać z zainteresowaniem, wczesne odrzutowce mają nieodparty urok. Powodzenia! Pozdrawiam Hubert Uff a już myślałem że nie ma hardcorów... jak rany ładna kupa... Będę oglądał z ciekawości... bo wyzwanie nie lada. Pozdro No nie rozumiem tych jakże NEGATYWNYCH opinii o tak ZACNYM wyrobie Panowie - system 0-1: albo wyjdzie albo nie Ileż można trzymać w szafie Wczesne odrzutowce i okres "srebrnych strzał" - poezja w lotnictwie Rozumiem że chodzi o tą jedną sztukę z numerem "29"? Jeszcze nie wiem, ale już mogę się przyznać że zawsze miałem kłopot z właściwym "ułożeniem" szachownicy" A poza tym był szary czy srebrny? A.Morgała opisuje go jako "szarozieloną maszynę" czyli można przypuszczać, że kolor mógł być zbliżony do tych z Jaków-11 Ja ten kolor mam zanotowany jako: Model Master 2071 Grau RLM 02. ... ale już T.Królikiewicz barwę opisuje jako szaro-niebieską Ja zetknąłem się z kolorem srebrnym, numer niebieski albo żółty. Za dużo niewiadomych. RLM 02? - niemiecką "podwoziówkę" to ja raczej widzę na jakiejś Avii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 No nie rozumiem tych jakże NEGATYWNYCH opinii o tak ZACNYM wyrobie Dlaczego zaraz negatywnych? W wypadku A-Model mydlany detal, nadlewki, niedolewki, jamki skurczowe, słabe spasowanie i co tam jeszcze, to nie są żadne wady. To są cechy, kupując wiesz, czego się spodziewać Pozdrowienia Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Jest niewiele materiałów dot. Jaka-15, więc jeśli jeszcze tego nie oglądałeś, na pewno pomocny w budowie będzie ten ciekawy techniczny/instruktażowy film: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 ...proponuję także zaopatrzyć się w blaszki Parta do Jak-3, bowiem Jak-15 był przecież oparty o konstrukcję tego płatowca. Wiele elementów pozostało zatem wspólnych dla obu samolotów. Zastosowanie fototrawionki, z pewnością podniesie atrakcyjność modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Szykuje się ciekawy warsztat. Pamiętaj o wyważeniu Jaka-17. Chętnie popatrzę na walkę z tymi modelami. Dobrze, że nie jestem sam, który robi modele tej firmy. Zabieram się za Jaka-12. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Są nadlewki, jest słabe pasowanie także będzie dobrze, z chęcią popatrzę na zdjęcia z budowy. ps. mi się ten styl instrukcji montażu podoba,jest taka... analogowa:), ale proszę zauważyć, że wszystkie detale(np. w kabinie pilota) na tej instrukcji są uwzględnione. pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Lipca 2017 Autor Share Napisano 31 Lipca 2017 Mały progres - skrzydła zalane CA i poszpachlowane w miejscach jam skurczowych - silniki oraz dodatkowe zbiorniki paliwa do Jak-a 17 Szykuje się obróbka skrawaniem i arkusik "360" pójdzie jak nic Czasami z A-modelu da się wystrugać coś ciekawego Jeszcze kilka "chemicznych" zabiegów i Vampirek trafi do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 ooooo starawy A-model eh to były czasy.... te wypraski ciosane siekierką... jamy skurczowe wielkości mandarynki... szkło grubości denka od słoika... aż mi się ze wzruszenia łezka zakręciła.... Od razu uprzedzam: bądź czujny i uważaj na kalki - jak leżały ponad 5 lat to się mogą rozpaść bo dawniej strasznie liche wyroby mieli Wiadro szpachli masz ?? A tak na poważnie to powodzenia w budowie PS: fajny ci się udał ten wampirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 ooooo starawy A-model szkło grubości denka od słoika... PS: fajny ci się udał ten wampirek To chyba nie widziałeś oszklenia od Jak-a 15 z PM-u (chyba wypraski Matchboxa), tam to dopiero był ODLEW. Właściwie szklane kopyto Wampirek, hm Zobaczymy co wyjdzie po zabiegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Kolejny progres: Skrzydełka zostały wyszlifowane i dostały nowe linie podziału. Pokusiłem się o wykonanie szwów nitowych, efekty na fotkach - skrzydło - wygląda to trochę jak po wizycie u kowala ale na latawcu już nie wygląda tak źle Brnąć dalej czy szpachlować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Trochę te nity moim zdaniem przyciężkie, zbyt daleko od linii podziału paneli poszycia, zbyt duże odległości między nimi i niezbyt równe. Ja bym chyba podszedł do tego jeszcze raz, najlepiej jakimś czeskim nitowadłem. Same linie (głębokie i szerokie) i zarysy wlewów (nierówne) też raczej do poprawy. Działaj dalej, powodzenia Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Ooooo!!! Rysunki miodzio!! Wielkie dzięki Po przeszlifowaniu powierzchni i starciu szarej farby zostały delikatne kropeczki, jak po washu .(Fotki tradycyjnie w okresie nocnej zmiany daty). Co do linii podziału, ryte wytworem tamki z ostrzem olfy: dwa delikatne pociągnięcia przy wzorniku i tyle. Mam wrażenie że to wina zbyt grubego ostrza. Rysik "trąbki" robi linie delikatniejsze ale nie za bardzo radzi sobie z tym rodzajem plastiku (zostawia nierówne krawędzie i wyglądają jak wyrznięte piłą ) Co do nitowadła (trumpek) to próbowałem zajechać najdrobniejszym rozmiarem kółka i jakoś tak h...o wyszło. Jak się patrzy na egzemplarze muzealne to przy liniach podziałowych widać wyraźne nity, natomiast cała siatka widoczna na rysunku jest nie do dostrzeżenia. No cóż, wywołałem wilka z lasu więc trzeba zakasać rękawy i robić Oj, łatwo to nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Kontynuując nierówną walkę z materią , popełniłem kolejne szwy nitowe wzorując się na rysunkach Wyszło to tak: - surówka - jedna warstewka farby - przymiarka do latawca Czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Kontynuując nierówną walkę z materią... Można sobie tę walkę wyrównać uzywając nitowadła RB, innej firmy czy po kosztach zrobić sobie samemu z kółka zębatego z zegarka czy innej zabawki. Nity robione igłą zawsze będą tańczyć i będą miały bliżej do przestrzelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Kontynuując nierówną walkę z materią... Można sobie tę walkę wyrównać uzywając nitowadła RB, innej firmy czy po kosztach zrobić sobie samemu z kółka zębatego z zegarka czy innej zabawki. Nity robione igłą zawsze będą tańczyć i będą miały bliżej do przestrzelin. I taki wynalazek chyba zakupię bo ten z trumpka nadaje się raczej tylko do nitowania desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Kontynuując nierówną walkę z materią... Można sobie tę walkę wyrównać uzywając nitowadła RB, innej firmy czy po kosztach zrobić sobie samemu z kółka zębatego z zegarka czy innej zabawki. Nity robione igłą zawsze będą tańczyć i będą miały bliżej do przestrzelin. I taki wynalazek chyba zakupię bo ten z trumpka nadaje się raczej tylko do nitowania desek Polecam, ja mam wersją RB Rivet mini (według mnie poręczniejsza), z dodatkowymi tarczami cząstkowymi 3/4 okręgu i tarczami do obu wariantów (pełne i cząstkowe) o rozstawie 0,55mm i 0,65mm. Są bardziej odpowiednie do 1/72 Tarcza cząstkowa pozwala nitować np: od jakiegoś większego uskoku na powierzchni, gdzie nie dojdzie pełne koło. Zestaw podstawowy też masz o rozstawach 0,75mm 1,0mm 1,25mm i 1,5mm jak na zdjęciu, zaś ta forma mocowania pozwala na nitowanie2-3 równoległych linii nitów o różnym rozstawie linii na raz Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi