Szydercza Gała Napisano 9 Lipca 2018 Autor Share Napisano 9 Lipca 2018 No to widzisz jakie masz pole do popisu? Działaj, czekam na efekty z utęsknieniem. Ja z NAVIGĄ skończyłem Wariagiem 7 lat temu. Albo nawet lepiej zrób NAVIGowski i postawimy je koło siebie, zobaczymy który będzie fajniej wyglądał PS a w tych swoich budynkach to ustawiasz co którąś cegłę na sztorc albo wpoprzek żeby nie było schematycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Lipca 2018 Share Napisano 10 Lipca 2018 nie startuje w tej samej konkurencji, bo nie używam Aerka ,-) I spełniam się w zupełnie innych obszarach modelarskich. Niemniej wydaje mi się, że wszyscy staramy się stworzyć złudzenie rzeczywistości. Jak malowałeś ten niemiecki niszczyciel, to jego wycieniowanie robiło bardzo dobry efekt. Ale musiałeś do tego dołożyć pocieniowanie burt, które deformowały kształt, i białe działa, które odwracały uwagę od tego co najważniejsze. Czyli realizmu. Sugeruje, tylko jako kolega modelarz, a nie jakaś wredna franca, że gdybyś wyrzucił ze swojego modelarstwa efekciarstwo, to twoje modele będą jeszcze lepsze. Amen, nie będę juz więcej truł ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Lipca 2018 Share Napisano 10 Lipca 2018 nie startuje w tej samej konkurencji, bo nie używam Aerka ,-) I spełniam się w zupełnie innych obszarach modelarskich. Niemniej wydaje mi się, że wszyscy staramy się stworzyć złudzenie rzeczywistości. Jak malowałeś ten niemiecki niszczyciel, to jego wycieniowanie robiło bardzo dobry efekt. Ale musiałeś do tego dołożyć pocieniowanie burt, które deformowały kształt, i białe działa, które odwracały uwagę od tego co najważniejsze. Czyli realizmu. Sugeruje, tylko jako kolega modelarz, a nie jakaś wredna franca, że gdybyś wyrzucił ze swojego modelarstwa efekciarstwo, to twoje modele będą jeszcze lepsze. Amen, nie będę juz więcej truł ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Lipca 2018 Autor Share Napisano 10 Lipca 2018 Wiesz, ja Cie po części rozumiem, też kiedys pisałem takie głupoty o realiźmie i tym podobnych bzdetach. U mnie wynikało to z braku umiejętności i strachu przed spróbowaniem czegoś nowego. Dość łatwo można sie z tego wyleczyć, trzeba tylko chcieć spróbować. Jak juz raz przekroczysz tą granicę, powrót to "realistycznych" modeli malowanych oryginalnOM farbOM nie jest kuszącą perspektywą. Oczywiście że niektóre próby i eksperymenty bedą nieudane, taka jest kolej rzeczy, ale nawet takie są potrzebne. Sun Tzu twierdził że wygrane bitwy niczego nie uczą, tylko porażki maja wartość edukacyjną.... coś w tym jest. Tak więc zamiast stosowania argument nie bo nie, proponoję zanabycie fukawki i rozpoczęcie prawdziwej zabawy. Jak juz załapiesz bakcyla, sam będziesz się śmiał potem z bzdur które wypisywałeś, wierz mi, znam to z autopsji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Lipca 2018 Autor Share Napisano 10 Lipca 2018 .... Siemano IMPERATORZE, fajnie że wpadłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Lipca 2018 Share Napisano 10 Lipca 2018 Wiesz, ja Cie po części rozumiem, też kiedys pisałem takie głupoty o realiźmie i tym podobnych bzdetach. U mnie wynikało to z braku umiejętności i strachu przed spróbowaniem czegoś nowego. Dość łatwo można sie z tego wyleczyć, trzeba tylko chcieć spróbować. Jak juz raz przekroczysz tą granicę, powrót to "realistycznych" modeli malowanych oryginalnOM farbOM nie jest kuszącą perspektywą. Oczywiście że niektóre próby i eksperymenty bedą nieudane, taka jest kolej rzeczy, ale nawet takie są potrzebne. Sun Tzu twierdził że wygrane bitwy niczego nie uczą, tylko porażki maja wartość edukacyjną.... coś w tym jest. Tak więc zamiast stosowania argument nie bo nie, proponoję zanabycie fukawki i rozpoczęcie prawdziwej zabawy. Jak juz załapiesz bakcyla, sam będziesz się śmiał potem z bzdur które wypisywałeś, wierz mi, znam to z autopsji Co do "fukafki". Modelarstwo to malutki marginesik mojego życia i raczej staram się go ograniczać, niż powiększać. To co napisałeś o Sun Tzu, to prawda. ciekaw jestem zatem czy ten kafelkowy okręt zaliczysz do porażek czy zwycięstw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Lipca 2018 Share Napisano 10 Lipca 2018 ... Niemniej wydaje mi się, że wszyscy staramy się stworzyć złudzenie rzeczywistości. ... "To elementarne, drogi Watsonie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Lipca 2018 Autor Share Napisano 10 Lipca 2018 Póki co in plus Sebastianie, jest co co miało być, co będzie dalej czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2018 Share Napisano 10 Lipca 2018 .... Siemano IMPERATORZE, fajnie że wpadłeś Chyba zabłądził w otchłani galaktycznego foruma . Ale bym chciał zobaczyć łajbę w wykonaniu Cooper69 - może się skusi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Lipca 2018 Share Napisano 10 Lipca 2018 Statek piracki SS "łupaszka" pod banderą brygady świętokrzyskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Lipca 2018 Autor Share Napisano 10 Lipca 2018 może być, tylko nie maluj schematycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 10 Lipca 2018 Share Napisano 10 Lipca 2018 I nie pół roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lipca 2018 Share Napisano 10 Lipca 2018 a mnie się wydaje iż rozmowa nieco zboczyła na stacje "przeciąganie liny", czy realizm czy efekt. Wiem jedno im więcej oglądam modeli gotowych to te z efektem bardziej przykuwają oko, a te z realizmem tylko dla bbbbardzo wąskiego grono są doceniane za to ze armatka x była w miejscu y oddalonym od miejsca z o długość b . Ciężko ocenić na razie efekt końcowy bo jak sądzę jest to raczej półprodukt który po wszystkich dalszych zabiegach będzie kompletnie inaczej wyglądał zgadzam sie iż przekraczanie barier i szukanie nowego to słuszna i kusząca droga. Od kilku modeli próbuje znaleźć metodę na cieniowanie poszczególnych blach które w toku pracy sie wyraźnie od siebie różnicowały - czy ta metoda dobra - jak dla mnie nie do wykonania - za słaby w aero, ale wiem jedno robi wrażenie i z utęsknieniem czekam na dalszy etap by the way jak już siedziałeś pól roku nad tym, to niechęci do przesunięcia 8 bulaji nie kumam bo faktycznie troszkę to razi... Natomiast uważam ze wyszło zajebiście efekt WOW gwarantowany i rubin przekształci sie w jakiś marny kamulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 11 Lipca 2018 Share Napisano 11 Lipca 2018 Od kilku modeli próbuje znaleźć metodę na cieniowanie poszczególnych blach które w toku pracy sie wyraźnie od siebie różnicowały - czy ta metoda dobra - jak dla mnie nie do wykonania - za słaby w aero Laskonogi, widziałem gdzieś jak Jim Baumann cieniował blachy miękkim ołówkiem.. taki preshading przed aero. Ciekawa metoda. Co do wspomnianej dyskusji.. wiemy już, że chodzi o przełamanie konwencji i efektowną (albo jak ktoś inny woli efekciarską) malarską sygnaturę tego Ziabulca. I chwała autorowi za to, że z benedyktyńską cierpliwością raczy nas tym modelarskim "transem" zamiast ultra poprawną "dupą węża" Pozdrawiam, czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Lipca 2018 Share Napisano 11 Lipca 2018 zabawne, jest to, że antytezą efekciarstwa, jest według niektórych " nudna dupa węża". Otóż zrobić model realistyczny jest znacznie trudniej niż model efekciarski. I ilość włożonej pracy nie ma tu nic do rzeczy. Ja nie mówię, że ten model będzie efekciarski. Gała miesza efekciarstwo z realizmem. Ma różne miksy, raz więcej efekciarstwa, raz realizmu . Tak już ma. realizm jest szlachetny, efekciarstwo jest tandetne. Realizm jest dobry. Efekciarstwo jest złe. a wybór należy do Gały ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Lipca 2018 Share Napisano 11 Lipca 2018 zabawne, jest to, że antytezą efekciarstwa, jest według niektórych " nudna dupa węża". Otóż zrobić model realistyczny jest znacznie trudniej niż model efekciarski. I ilość włożonej pracy nie ma tu nic do rzeczy. Ja nie mówię, że ten model będzie efekciarski. Gała miesza efekciarstwo z realizmem. Ma różne miksy, raz więcej efekciarstwa, raz realizmu . Tak już ma. realizm jest szlachetny, efekciarstwo jest tandetne. Realizm jest dobry. Efekciarstwo jest złe. a wybór należy do Gały ,-)) I tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 11 Lipca 2018 Share Napisano 11 Lipca 2018 Spór między efekciarstwem a realizmem to chyba nie jest dobre postawienie sprawy. Zrobiony realistycznie model może być przecież efektowny, chociaż pod jednym warunkiem - że nie jest to francuski okręt ;) Wracając do pytania autora jak zrobić to szybciej; można było pomalować na jednolitą baze (cześć nad linią zanurzenia) zacieniować tylko poziomy podział blach poszycia, całośc zamaskować kawałkami o wymiarze panelu blachy zostawiając wąskie miejsca tylko na pionowe podziały i zamalować je jaśniejszym kolorem (poziome podziały były na zakładke więc były bardziej widoczne, pionowe powinny być mniej widoczne). Wydaje mi się że byłoby to efektowne i bardziej realistyczne niż kadłub z klinkieru ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Lipca 2018 Share Napisano 12 Lipca 2018 ................. kadłub z klinkieru Domniemywać należy iż autor po godzinach pracy para się "układaniem kaflów i klinkierów" po prywatnych łazienkach na zielonej wyspie pełnej owiec i w związku z tym nastąpiło u niego bardzo niporządane zjawisko jakim jest połączenie życia "służbowego" z życiem prywatnym. Należy żywić nadzieję (a ta jak wiadomo umiera ostatnia) iż efekt końcowy powali nas na kolana (czego należy się spodziewać oglądając wcześniejsze wytwory autora) i twórca zostanie okrzyknięty nowym "miszczem tematu" a nawet zgłoszony do nagrody Nobla w dziedzinie nowych odkryć i poszukiwania sensu życia. Oczywiście możemy też otrzymać "wytwór" ala Picasso który to znajdzie uznanie wśród braci modelarskiej dopiero po śmierci autora. I tym akcentem proponuje zakończyć dyskusję w temacie efekciarstwa, realizmu, efektywności i co tam się jeszcze komu zamarzy i ze spokojem godnym pomnika w parku oczekiwać efektu finalnego który niewątpliwie będzie WOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Lipca 2018 Autor Share Napisano 12 Lipca 2018 Ale przynajmniej jest wesoło Dziś drugą "warstwę" kamienia czajnikowego bendEM nakładał, Jak dobrze pójdzie to od nowego tygodnia Fukawka pójdzie na kołek i zacznie się zabawa z olejami, a poten cos w końcu polepię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lipca 2018 Share Napisano 13 Lipca 2018 A zdjENcia kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Lipca 2018 Autor Share Napisano 14 Lipca 2018 No i fukawka na kołek, nich sie schłodzi tera wkroczOM do akcji oleje. trochę zbliżeń W końcu będzie jakaś odmiana.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 14 Lipca 2018 Share Napisano 14 Lipca 2018 Coraz mniej Ziaaaby a więcej okrENta.. Ten kamień to fukawką czy gąbką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 14 Lipca 2018 Share Napisano 14 Lipca 2018 Wszystko to nabiera bardzo fajnego kształtu Szydercza Gała może byś się pokusił o opisanie krok po kroku z baardzo dokładnymi szczegółami, jak powstaje ten kamień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Lipca 2018 Autor Share Napisano 14 Lipca 2018 To nic nowego, tak samo jak w poprzednich. Lakier do włosów trzy cieliste odcienie do malowania ryjUf i stara szczotka do zębów. Tu nie było czarnego pasa pomiędzy kolorami ale na fotkach widać że przy pływaniu siedział głęboko dlatego wszedłem z kamieniem na szary. To tylko fukawkowy półprodukt pójdą jeszcze kredki i oleje, ale to na koniec. Najpierw łosze srosze i reszta nad linią wody. Z kolorkami to najpierw ciemny najszerzej, obite szczotOM, a potem coraz jaśniej i coraz węziej ku górze tak samo za każdym razem przeryte. To kilkudniowy proces bo zawsze daje warstwę tamijuniowego cleara po obiciu i daje mu wyschnąć dobę przed kolejną warstwą hejrspreja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 15 Lipca 2018 Share Napisano 15 Lipca 2018 Dziękować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi