Solo Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Zaczynam nowy model, chyba najbardziej oklepany temat w modelarstwie: polski F-16. Raczej mnie zazwyczaj nie ciągnie do tej maszyny, ale dostałem zamówienie od klienta, no to czemu nie. Samolot ma być w malowaniu Tiger Meet 2015 (jedna z dwóch maszyn) - moim zdaniem jednym z najfajniejszych kamuflaży jakie widziałem na Viperach, nie tylko polskich. Ma być pozamykany, uzbrojony, bez zbiorników CFT, nie za bardzo brudny, dokładnie taki - o: Klient zdecydował się na zestaw: F-16C Revella (podobno najlepszy F-16 w 1:72 z którego można zrobić Polaka), do tego maski Model Makera oraz stencilsy od Techmodu. Zestaw jest nieco ubogi, więc na własną rękę dorzuciłem dysze Airesa (zestawowe to tragedia), pitota i AOA Mastera oraz dodatkowy zestaw kalkomanii Model Makera. Wszelkie poprawki niezbędne dla stworzenia polskiego Jastrzębia zamierzam dorobić (dokumentację mam dzięki uprzejmości karambolisa8), od razu uprzedzam też, że widoczny na zdjęciu zestaw Revella, choć dotyczy maszyny w wersji Block x0, to jednak ma wszelkie niezbędne części aby zrobić z niego Block 52+ (a jak czegoś brakuje to się dorobi). No to chyba wszystko jasne. Naturalnie wszelkie porady (bo temat Jastrzębi jest jednak przeze mnie słabo rozpoznany) mile widziane. Mały apel: gdyby ktoś miał więcej zdjęć ww. maszyny w malowaniu Tiger Meet 2015 (4056 albo 4052) to chętnie przytulę, bo w sieci to z góra 10 sztuk znalazłem, do tego w większości są to zdjęcia samolotów z CFT. Mały apel #2: gdyby komuś zbywały 2 sztuki rakiet AIM-9X Sidewinder (koniecznie wersja X) i/lub 2 sztuki pocisków AGM-65 Maverick to też chętnie przytulę za gotówkę albo dobre słowo (byle nie te z Arma Hobby, bo to gluty jednak są). Zapraszam do mojego warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Dziadkowska skala ale niech Ci będzie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Grudnia 2017 Super Moderator Share Napisano 1 Grudnia 2017 Chętnie pozerkam i pokibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Z przyjemnością informuję że zaproszenie przyjęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Także przyłączam się do grona obserwującego i kibicującego, W tej skali to straszne maleństwo będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Grudnia 2017 Super Moderator Share Napisano 1 Grudnia 2017 Może zamiast nakładać kalki, ręcznie namalujesz te "centki", to nic trudnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2017 Przecież napisałem że będę używać maski Model Makera. Konkretnie te dokładnie (w Twoim poście to ta grafika po lewej): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Grudnia 2017 Super Moderator Share Napisano 1 Grudnia 2017 A przepraszam nie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Podpatruję jak przyczajony tygrys ukryty kot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Też chętnie popatrzę, szkoda, że wcześniej nie zacząłeś, bo ja zaczynam kończyć Jastrzębia na bazie Tamiya 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 O Bosie Solo model bedzie kleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 W zapasach znalazłem jakieś dwa niewykorzystane Sidewindery. Mavericki też mam, ale nie wyglądają szczególnie dobrze, zwłaszcza, że jeden jest z odzysku z jakiegoś bardzo starego modelu, trzeba by je wyczyścić. Ale po co Mavericki skoro to polski F-16, mam też JSOWy Mogę podesłać, jak coś to pisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 2 Grudnia 2017 Share Napisano 2 Grudnia 2017 Po co Mavericki?Może dla tego że je mamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2017 Nie tylko dlatego że mamy, ale dlatego że często zakładamy na pokazy: Choć naturalnie zdaję sobie sprawę, że konfiguracja 2xAIM-120C + 2xAIM-9X jest znacznie powszechniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 3 Grudnia 2017 Share Napisano 3 Grudnia 2017 Po patrze sobie jak powinno się sklejać i malować male modele Nauki nigdy za wiele Kciuków nie trzymam ,bo wiem ,ze ze wyjdzie cudeńku ,takie jak "Sufa " Działaj ,bo dawno nie widziałem Twoich prac , tzn.fajnych warsztatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 3 Grudnia 2017 Share Napisano 3 Grudnia 2017 No ja tez bardzo się cieszą na twój powrót solo z Warsztatem bo zawsze jest w nim bardzo ciekawie zasiadam i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 4 Grudnia 2017 Share Napisano 4 Grudnia 2017 Solo robi warsztat. Beczka popcornu ustawiona. Działaj chłopie bo zawsze zacne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Zestaw Revella jest zaskakująco dobry: zarówno jeśli chodzi o detal jak i spasowanie. Jak na razie wygląda o niebo lepiej niż F-16 Hasegawy, gdyby ktoś chciał porównywać i kupić - Hasegawa zdecydowanie przegrywa z Revellem. Kabinka gotowa. Planowałem zrobić w niej wiele dobra, ale jak się wziąłem za te maleńkie części to entuzjazm jakoś tak sam przeminął i zrobiłem tyle ile się dało. Wykorzystałem pasy i uchwyt katapulty z blaszek Airesa do F-16 Sufa plus zapasowy joystick z tego zestawu, boczne panele to kalkomanie z zestawu tejże Sufy, plus kilka drobiazgów ode mnie. Kokpit ma być zamknięty więc i tak niestety dużo nie będzie widać, szczególnie że owiewka nie jest najlepszej jakości jeśli chodzi o przejrzystość. Sama kabina pilota będzie jeszcze troszkę wzbogacana drobiazgami, ale to później gdy kadłub zostanie sklejony. Na razie wygląda to jak poniżej. No i skleiłem sobie testowo bryłę samolotu. Jest fajnie, spasowanie naprawdę znakomite no i super że dysza Airesa pasuje wręcz perfekcyjnie do tego zestawu. Mały problem szykuje się we wlocie powietrza, ale jakoś to załatwię. Co do specyficznych elementów jakie są w polskich Jastrzębiach, to to co trzeba dorobię. Na szczęście nie ma tego wiele, bo Revell daje w tym zestawie niemal wszystko co trzeba. Brakujące elementy znalazłem też w resztkach F-16 Sufa Hasegawy: wystające światełka pozycyjne na bokach wlotu powietrza oraz pałąkowate czujniki z tyłu podstawy statecznika. Resztę dorobię. Zaprojektowałem sobie już parę rzeczy: wnętrze klapy przedniego podwozia (wytnę w polistyrenie) skopiowałem i przeskalowałem z zestawu Arma Hobby 1:48. Podobnie zrobiłem z antenkami które są z przodu wlotu powietrza: płetwę wytnę z polistyrenu, a tę cyckowatę wystrugam bazując na wyciętym szablonie, jak poniżej. Z rozpędu zaprojektowałem także maski do oszklenia i kół. Mam nadzieję że w ten sposób będę miał wszystko co powinno być w naszym F-16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 solo, gdzie to wycinasz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Ploterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Dobrze widzę, że pitota już oblepiłeś szpachlą? Kokpicik wygląda ładnie i kolorowo, choć przydałoby się jakieś zdjęcie z bliżej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Gdybym miał się czym chwalić, to pokazałbym zdjęcie z bliska. Pitot jest oblepiony szpachlą z jednego powodu: otwór na niego w osłonie radaru jest zdecydowanie za duży na pitota Mastera. Przykleiłem więc pitota zestawowego, zaszpachlowałem miejsce łączenia (bo jest tam paskudna dziura), jak dobrze wyschnie to zeszlifuję to, w odpowiednim miejscu odetnę pitota i powstanie czubek osłony radaru o odpowiedniej średnicy żeby przykleić pitota Mastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Z pitotem robiłem podobnie. Już się obawiałem, że zostawisz zestawowego patyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Rozumiem że zasobnik na spadochron także będzie dorobiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Nie, zasobnik jest w zestawie. Według instrukcji należy odciąć część podstawy statecznika, wymienić na inną część, a potem dokleić zasobnik na spadochron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi