Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W '38 Wehrmacht był jeszcze dużo słabszy niż rok później. Siłą rzeczy nie mieli jeszcze czeskich czołgów na stanie, seryjnych panzer III i IV też jeszcze nie było w linii, a armia jako całość była znacznie mniej zgrana i przygotowana do wojny. W lotnictwie nie było jeszcze Bf 110. Przecież cała polityka Hitlera aż do września '39 opierała się na blefowaniu, wystarczył jeden kraj który powiedziałby "sprawdzam". Albo dwa

Urbanowicz w swoich wspomnieniach utrzymuje że Czesi by spokojnie stawili czoła Niemcom nawet bez naszej pomocy, ale ile w tym rzetelnej analizy, a ile myślenia życzeniowego i żalu do aliantów zachodnich- nie wiadomo.

A co do obozów koncentracyjnych, bierz pod uwagę, że wtedy nie wiedziano na jakich zasadach opiera się hitlerowska machina ideologiczna i czym tak naprawdę były te obozy. Poza tym, Polacy to buntownicy z powołania i przez całe dwudziestolecie kształtowaliśmy się w niechęci i ostrożności względem Niemców, a Czesi raz, że zawsze mieli dużo cieplejszy stosunek do Niemców, a dwa że byli wychowani w szacunku do prawa. Jeśli władze wzywają do stawienia się w obozie, to się stawimy. Jeśli władze zabraniają bronić się przed wchodzącym do kraju Wehrmachtem, no to już niech wchodzą.

Napisano
W '38 Wehrmacht był jeszcze dużo słabszy niż rok później. Siłą rzeczy nie mieli jeszcze czeskich czołgów na stanie, seryjnych panzer III i IV też jeszcze nie było w linii, a armia jako całość była znacznie mniej zgrana i przygotowana do wojny.

Warto w ramach "przygotowania" zaznaczyć że podczas zajmowania Austrii straty niebojowe wśród broni pancernej przekroczyły chyba 50%, czytałem Wehrmacht W.Kozaczuka i pamiętam że były to bardzo wysokie straty. Niemcy potrzebowali zarówno wkroczenia do Austrii jak i do Czech aby się dotrzeć. Warto też wspomnieć że do 1935 WP miało przewagę w WJ nad Wehrmachtem.

• 3 weeks later...
Napisano

Ktoś z Kolegów może nabył i może coś więcej powiedzieć?

Napisano

Witam.

Ostatnio kupiłem ten model w KS Model.

W zestawie dwie ramki w różnych odcieniach szarości.

Ramka ze skrzydłami, statecznikami poziomymi, dyszą silnika, wnękami podwozia oraz innymi elementami

jest identyczna jak w MiG-21 MF R.V. Aircraft.

Kadłub ,,szparki,, wygląda jak przenitowany kadłub UM produkowanego kiedyś przez BILKA.

Przymierzałem połówkę kadłuba R.V. do BILKA - pasują do siebie bez żadnego problemu.

Blaszka jak w modelu MiG-21 MF R.V. Aircraft.

Osłona kabiny znacznie lepsza niż w modelu BILKA z wyraźnie odtworzonym ożebrowaniem osłony kabiny.

Kalkomania do 10 malowań.

Pozdrawiam.

KRYSTEK.

Napisano
W Martoli jest promocja na Łosie z Fly.

Znaczy się , że Łoś IBG zbliża się dużymi krokami.

Napisano
W Martoli jest promocja na Łosie z Fly.

Znaczy się , że Łoś IBG zbliża się dużymi krokami.

Nie tylko w Martoli jest promocja na łosie z FLY....

Napisano

Będą trojaczki

12ff3ab2a3d42808.jpg

Zapytałem IBG kiedy pojawi się Rumun oraz PZL 43 i PZL 46 !

Odpowiedź mnie ucieszyła

IBG - Wersja Rumuńska jakoś na początku przyszłego roku, a kontynuacje jeszcze nie wiemy dokładnie. W trochę późniejszym terminie na pewno.

Napisano

Miałem przyjemność z Fine Molds i bardzo szczerze wątpię, żeby ktokolwiek mógł osiągnąć ten poziom. GWH robi świetne modele więc o jakość na pewno nie trzeba się martwić, ale Fine Molds to jest klasa sama w sobie. Zaletą tego zestawu na pewno będzie znacznie łatwiejsza dostępność. Nie wiem jak się będzie prezentował cenowo, ale tu też może mieć przewagę.

Napisano

Ja mam F-14D Fine Molds i po pierwszym zachwycie ten model - po pewnym czasie - już aż tak bardzo nie zachwyca.

To naturalnie bardzo dobry zestaw (podejrzewam że ich F-14A podobnie, ale w ręku nie miałem), ale jak człowiek pomacał takiego F-14A Tamki, mimo że to inna skala, to ten FM wrażenia już nie robi.

Nie wiem jak to wypadnie w porównaniu z modelem GWH, bo żadnego z ich 72 w ręku nie miałem, ale może być porównywalna jakość.

No ale GWH będzie miał mechanizację płata i inne opcje, których FM zapewne nie ma.

Z innej beczki: GWH idzie za ciosem i wypuszcza F-15C i J, oba w fajnych malowaniach.

https://www.scalemates.com/kits/1167993-great-wall-hobby-l7205-mcdd-f-15c-eagle-msip-ii

1167993-15610-86-pristine.jpg

1167990-15610-50-pristine.jpg

Napisano

Od GWH miałem F-15E w skali 1/72. Nie mam porównania jeśli chodzi o ten samolot jeśli chodzi o skalę 1/48.

Właściwie jak tylko pojawił się ten sam zestaw Academy (bo pierwszy sort w polskich sklepach poszedł bardzo szybko), to od razu zakupiłem.

W takim wypadku model GWH poszedł najpierw w odstawkę, a potem na sprzedaż.

Ciężko stwierdzić, czy ten F-15 od GWH był przeskalowanym modelem z 1/48 czy jak, ale po pierwszym zachwycie wraz z rozwojem budowy ten entuzjazm przeminął. Świetnie rozwiązana tam była budowa części kokpitowo-nosowej, gdzie praktycznie po sklejeniu i ponakładaniu poszczególnych części zarówno na górze jak i na dole nie było widać w ogóle miejsc łączeń, co znacznie ułatwiało budowę. Jednak wraz z rozwojem wypadków ujawniało się trochę kiepskie spasowanie poszczególnych części części (np. wloty powietrza), ale nie wiem czy to wina mojego zestawu czy może tego, że to był w istocie przeskalowany model z 1/48.

Academy ma na pewno sporo uproszczeń (dysze na start do wymiany na Airesa), ale sam proces budowy sprawił mi o wiele większą frajdę. Detal obu na porównywalnym poziomie, GWH ma więcej możliwości konfiguracji płatowca - np. radar na wierzchu.

Miałem też w ręku F-14A od Fine Molds. Detal i wszelkie możliwości konfiguracyjne robią wrażenie, zwłaszcza, że to skala 1/72. Jednak swojego Fine Moldsa pozbyłem się aa dobre pieniądze a na stosie leży F-14A Tamki i czeka.

• 2 weeks later...
Napisano
Widział ktoś brzydszy samolot?

Owszem. Jego starszy brat jest jeszcze brzydszy.

130167-10189-pristine.jpg

Zaś model, jak to Amodel, też na pewno brzydszy ale jego budowa zapewne gwarantuje wyjątkowe emocje

• 3 weeks later...