Skocz do zawartości

Kolejowa 'Alpejska sielanka', skala N 1:160

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakiś czas temu postanowiłem zamienić moją małą kolekcję modeli kolejowych w skali H0 (1/87) na skalę N (1/160), ze względów lokalowych oczywiście, jest to o tyle sympatyczna skala że modele są już małe ale wciąż mają niezłe detale, można w nich bez problemu montować cyfrowe dekodery jazdy, i całkiem ładnie jeżdżą. Jak tylko pojawił się pierwszy tabor od razu pomyślałem o jakiejś dioramce do prezentacji. Po głowie chodził mi sielankowy górski krajobraz z jakimś mostem. Do dyspozycji miałem miejsce w gablocie o wymiarach ok 30x70cm. Postanowiłem na tym upchnąć zakręt 90 stopni (żeby można było w przyszłości dobudować do tego inne dioramy-moduły).

Całość opiera się na konstrukcji skrzynkowej ze sklejki 15mm, wypełnienia styropianem i podłoża z bandażu gipsowego (świetny materiał do lekkich konstrukcji), skały zostały odlane w gotowych silikonowych formach, połamane na mniejsze kawałki i wkomponowane w podłoże, trawa to drobna mielona gąbka, i trawka elektrostatyczna z sadzarki, woda z Vallejo.

Na początek fotki pokazujące z jakiej wielkości modelami mamy do czynienia (oczywiście zaraz po kupnie zrobiłem na nich porządny weathering):

MLAQVBv.jpg

iL1dZGC.jpg

I sama diorama:

zVzFnTn.jpg

NRcx1dq.jpg

REahXiI.jpg

SXKCX7E.jpg

akf88Vg.jpg

3oiVP3l.jpg

zE4IZhq.jpg

u5OZj7I.jpg

ZjKpSDh.jpg

QemuwZH.jpg

l6Rr4ZK.jpg

1zMhdQC.jpg

Tak wygląda już prawie gotowa, semafor jest świecący i ruchomy, pod spodem jest napęd podmakietowy do rozjazdów:

P25HsnP.jpg

T45QcTm.jpg

9e63zbV.jpg

lfqoKR2.jpg

KxNZeCr.jpg

bPREd1q.jpg

4ng6vHB.jpg

kx5XM4j.jpg

PkESQUa.jpg

Vljuq5W.jpg

wqcEAt2.jpg

MEJo5cA.jpg

• Like 1
Napisano

Dawno nic nie prezentowałeś, nawet myślałem, że już całkiem zrezygnowałeś z tej zabawy

Bardzo fajna i przyjemna dla oka makieta, widać, że trochę pracy z nią było, do tego ładne zdjęcia, więc podoba się.

Napisano

Szalejesz!

I widzę typowy rozwój nałogu "ech, zmienię skalę na N, bedzie mniej miejsca zajmować"

Nieco później "Hmmm...walnę sobie może jakąś górę , żeby się modele przyzwoicie prezentowały "

Niedaleka przyszłość "no nie wiem, przydałaby się lokomotywownia, bo czegoś mi tu brak"

Podoba mi się, choć jak dla mnie nieco za alpejsko i za słodko Cóż za mniemiecki szynojazd widac na pierwszym zdjęciu?

I pochwaliłbyś się całą kolekcją może? Tak przy okazji ?

Napisano

Jest na czym oko zawiesić. Może i sielanka, ale skoro nie ma tam za dużo ludzkiej cywilizacji to czemu miałoby to wyglądać inaczej? Zmęczyłeś modele - naturalnie, ale nie przesadnie.

Napisano

Co do kolekcji Nkowej to na razie jest skromna (choć ilościowo już taka sama jak to co miałem w H0). Pierwszy kupiłem zestaw startowy ze sterowaniem cyfrowym Fleischmanna z pociągiem osobowym:

tHt2J1s.jpg

Mr44Ufa.jpg

JDAiDis.jpg

5N8F5lJ.jpg

yGF6b7R.jpg

Jaki drugi pruski parowóz w ciekawym malowaniu ("Fotografieranstrich"):

JAirvzg.jpg

g02GeIZ.jpg

Z wagonów to te 3 ze zdjęcia, dźwig jest w trakcie przemalunku. Biała chłodnia 3 osiowa jest w barwach pruskich, stacja macierzysta Posen (Poznań), jest to nowy model Fleischmanna, bardzo filigranowe detale.

BiBCPus.jpg

Wagony są w trakcie patynowania.

Niedawno jeszcze kupiłem cysternę 4-osiową.

Największy minus tej skali to sprzęgi, są wielkie i obrzydliwe, są niby zamienniki na bardziej filigranowe ale starsze modele nie mają gniazd do szybkiej ich wymiany.

• Like 1
Napisano

Dźwig powoli nabiera kolorów, już nie wygląda jak plastikowa zabawka:

tFV6kg9.jpg

93gB345.jpg

• Like 2
Napisano

Taka już uroda tego modelu, jest za lekki i nitki się nigdy nie naprężą, a dodatkowo całość musi być ruchoma, z drugiej strony przez okienka wkłada się pokrętła do kręcenia bębnami nawijającymi liny, ale hak trochę zmodyfikuję i chyba środkową część wypiłuję ze śrutu ołowianego od wiatrówki, mam takie masywne pełne w środku.

• 1 month later...
Napisano

Dodałem ostatnie już detale. Gandalfa z owcami, paru turystów i słupy telegraficzne. Teraz już mogę uznać dioramę za gotową. Dodatkowo w międzyczasie wzbogaciłem się o zestaw do fotografii bezcieniowej z porządnymi lampami i na nowych zdjęciach kolory są idealnie odwzorowane.

uddA7AZ.jpg

WTRTlIm.jpg

4hGbns4.jpg

smdcdwx.jpg

jqGrHGp.jpg

Bar2xUZ.jpg

fHrIakp.jpg

THVNLBN.jpg

eLybXeE.jpg

rroG4Tl.jpg

Niektóre z tych figurek mają całkiem niezłe detale, biorąc pod uwagę że w tej skali mają ok 10mm wzrostu, wash bardzo im pomógł.

Dopiero teraz pracę uznaję za oficjalnie skończoną.

• Like 2
Napisano

Diorama, ale tak zrobiona żebym mógł łatwo drobić mocowania i dobudować dalszą część. Tory można bez problemu podłączyć na obu końcach.

• 2 months later...
  • 7 years later...
  • 2 weeks later...